Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka kolejność, Tynki, wylewki drzwi zewnętrzne i brama garażowa

Recommended Posts

Dobre pytanie. Prosze o rade.

1. Drzwi zewnetrzne powinienem miec juz zamontowane na tynkowanie?

2. Brama garazowa wymaga wytynkowanej sciany. Chlopaki beda tynkowac po wod-kan i elektryce. Czyli co? Mam zostawic otwarta chate na czas tynkowania? :( Nie mam pomyslu jak to zgrac. Bo brame mam teraz dechami zabita a jak wywale deski to bedzie otwor i zaproszenie do szabrowania.

Albo zapraszasz ekipę od tynków na wytynkowanie ściany pod montaż bramy, albo masz zabite dechami, tynkujesz wszystko i zapraszasz ekipę od bram.Jak dla mnie montaż bramy na samym końcu, po tynkach i wylewkach jest najbardziej bezpieczny i komfortowy.Faktem,jest,że z prowizoryczną zabudową bramy garażowej migrowałem 3 razy,najpierw była zamocowana od środka, potem od zewnątrz, a potem w ościeżu.Dopasowywane raz do tynkowania,raz do ocieplania,a potem do wylewek.

Dobre pytanie. Prosze o rade.

1. Drzwi zewnetrzne powinienem miec juz zamontowane na tynkowanie?

2. Brama garazowa wymaga wytynkowanej sciany. Chlopaki beda tynkowac po wod-kan i elektryce. Czyli co? Mam zostawic otwarta chate na czas tynkowania? :( Nie mam pomyslu jak to zgrac. Bo brame mam teraz dechami zabita a jak wywale deski to bedzie otwor i zaproszenie do szabrowania.

Pamiętaj, że drzwi to tez ościeznica. My zamontowaliśmy docelowe drzwi w tym samym czasie co okna. Tynkarze nam wytynkowali glify i juz nic nie musiało być uszkadzane i tynkowane ponownie (a tak by było gdyby pozbywac sie drzwi tymczasowych i wstawiac docelowe).

Co do bramy, to my machnęliśmy sobie taką bramę tymczasową, która wytrzymała od marca do (chyba) października. Jedno skrzydło otwierane. Drzwi docelowe były zamknięte i wykonawcy ich nie używali, za to dostali klucz do kłódki i to były drzwi dla nich do naszego domu. Polecam taki system. Sprawdził się rewelacyjnie. Drzwi docelowe nieuszkodzone.

EDYTA: W chwilę po oknach w domu pojawił się alarm, więc "masywność" zabezpieczeń w postaci kłódki nas nie martwiła.

A samą bramę najlepiej montować po wylewkach bo wtedy jest już "próg" do którego dochodzi brama i można ją dobrze wypoziomować (żeby uszczelka dociskała do wylewki).

http://dziennik.3triangles.pl/wp-content/uploads/2018/07/IMG_20180307_173243.jpg

http://dziennik.3triangles.pl/wp-content/uploads/2018/07/IMG_20180311_152612.jpg

Edytowane przez Doli.