Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fotowoltaika - rzetelni wykonawcy

domeldoom

Recommended Posts

• Odpowiedzi 103
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

zastanawiam się nad montażem fotowoltaiki - polecicie rzetelnych wykonawców? Woj. małopolskie, śląskie.

pozdrawiam

Tomek

Mały rekonesans po najbliższej okolicy. Jeśli gdzieś zauważysz instalację, która Ci się spodoba, to spróbuj wypytać właściciela o szczegóły. Jak trafisz na kilku rozmownych, to rozszerzysz swoje horyzonty.

• 1 year później...
Ja mogę polecić usługi firmy Solartime z Rzeszowa która działa już od 2009 roku co pozwala szacować że będzie działać długo i w razie czego świadczyć usługę serwisu i gwarancji :)

Solartime z rzeszowa - Odradzam!!! Bardzo niesympatyczni!!! Na sam widok człowiek ucieka...

Drogi autorze, pozbieraj wyceny z okolicznych firm a my (ja na pewno) ocenimy ;)

Edytowane przez enermos

Akurat brałem od Solartime moją fotowoltaikę i jestem zadowolony, szybki i profesjonalny montaż. Nie odczułem by ktoś był niesympatyczny. Dla mnie ważne są gwarancję i serwis, cena też była konkurencyjna jeśli chodzi o użyte podzespoły.

Ja akurat od tej firmy nie brałem instalacji, ale jeżeli robią fotowoltanikę na takim samym poziomie jak marketing w internecie to chyba jednak warto rozglądnąć się za kimś innym ;)

• 2 weeks później...
Akurat brałem od Solartime moją fotowoltaikę i jestem zadowolony, szybki i profesjonalny montaż. Nie odczułem by ktoś był niesympatyczny. Dla mnie ważne są gwarancję i serwis, cena też była konkurencyjna jeśli chodzi o użyte podzespoły.

Tego nie mogę powiedzieć, że polecam lub nie bo nie wykonali u mnie instalacji, natomiast mogę napisać, że wycenili u mnie instalacje dość drogo (ok. 5,5 tys./kW). Inna firma, też z Rzeszowa, przebiła ją ceną, która oscylowała na granicy 6 tysięcy. Co do samej wyceny, to dość rzeczowo zostało ono wykonane. To pewnie zależy na jakiego "menegera" się trafi.

Pokażesz zdjęcie instalacji z moim postem? Czy mamy to traktować jak spam od człowieczka który zarejestrował się na forum aby polecać kiepską firmę?

• 2 weeks później...
Tylko pytanie czy ta inna firma z Rzeszowa daje dobrą gwarancję ? czy materiały z jakich montują mają atesty i są porządne ? Ci z Solartime mają spore branie w mojej okolicy.

Ta "inna" firma oferowała panele Bruk Bet BEM 370W i falownik .... Spirvent. Słyszałem o jakichś problemach tej firmy ale nie zagłębiałem się w to już, gdyż cena na poziomie 19 tysięcy była dla mnie zbyt duża jak za moc ok. 3 kW.

To, że Solartime ma branie to tylko świadczy o dobrym marketingu. Na "Fejsie" siedzi ich kobita i ciągle zachwala. Coś w tym jest. Ceny w porównaniu z dwiema innymi firmami, od których miałem możliwość wycenić instalację, wychodziły wysokie. Zresztą napisałem to wcześniej.

Mateusz121 Twoje wypowiedzi śmierdzą trolem , z kilometra czuć że dla nich pracujesz lub masz jakiś interes w reklamie. marcinbbb niestety miał rację, najlepiej popytaj lokalnych wykonawców lub poproś o namiary i opinie sąsiadów którzy już instalacje mają zamontowaną

Z całym szacunkiem, to że ktoś jest 'lokalnym' wykonawcą, nie oznacza, że robi dobrze, często małe firmy robią instalacje budżetowe, źle uziemione oraz montaże niezgodne z obecnie panującymi przepisami - nie mówiąc o tym, że fakt panele i inwertery kupują ok, bo na to klienci zwracają uwagę, ale konstrukcje to często jakieś nie porozumienie, a warunkiem odwołania się o gwarancje do producenta jest dobrze wykonany montaż.. a to wszystko ponieważ mają tylko podstawowe szkolenia - a większość zwinie się za kilka miesięcy z rynku max 2-3 lat z rynku, a mają wejść przepisy mówiące o serwisach instalacji i wtedy znowu trzeba kogoś szukać.

Edytowane przez Elfir
nie - OM a -Ą