walent 19.11.2018 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 (edytowane) Witam, mam zamiar kłaść styropian na jastrych i strop. Na parterze 10cm + 5 cm na zakładkę + 5 wylewki. Garaż 5 cm styropian + 5 wylewki, poddasze 5 cm styropian 5 wylewki. 1. Jaki styropian polecacie układać? Czy taki sam na każdej powierzchni góra, dół, garaż, z jakimi parametrami?2. Jak zakończyć układanie styropianu na poddaszu przy stopniu klatki schodowej przy zejściu w dół, dojść równo do stopnia czy zostawić parę cm odległości, to samo kiedy skończyć styropianem przy otworach na drzwi zewnętrzne i drzwi garażowe? Zostawić tam jakąś odległość i później będzie to zalane wylewką, czy przy stopniach i tych otworach podmurować gazobetonem na żądane wysokości i wtedy ładnie dojść styropianem?3 No i kwestia dylatacji, układając styropian dawać już taśmę dylatacyjną przy ścianach czy w momencie wylewek? Jeśli dylatować już przy styropianie, to czy też dylatujemy pomiędzy pomieszczeniami, jak to wygląda?Bardzo proszę o jasne wskazówki oraz o merytoryczną dyskusję. Edytowane 19 Listopada 2018 przez walent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanGarnek 19.11.2018 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 Ja mam inne pytanie ale dotyczy ukladania stropianu. Normalnie ktora ekipa tym sie zajmuje? Ci co robia wylewki czy moze ludzie of wod-kan(podlogowka)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailor_ro 19.11.2018 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 Wszystko kwestia ustalenia, posadzkarze ułożą, jak im za to zapłacisz,ale jeśli robisz podłogówkę, to powinien układać hydraulik, tak było z moim i tak też miałem zawarte w wycenach z różnych firm(podłogówka po całości).W poprzednim domu, pierwszą warstwę styropianu układałem sam, drugą po części gdzie nie było podłogówki też, a tam gdzie była kładli hydraulicy ten swój styropian nacinany.Na górze dałem EPS 80, na dole EPS 100. Przy schodach, zostawione jakieś 10-12 cm bez styropianu, przy czym zrobione dodatkowe podcięcie na ten ostatni stopień, czyli będzie mógł być takiej samej grubości, jak pozostałe,tylko będzie węższy.W garażu. ostatnie 30 cm w bramie garażowej bez styropianu,posadzkarze mówili że może pękać, wylewka cofnięta do środka o jakieś 3 cm, w przypadku bram i drzwi zewnętrznych(od światła muru), po to by tam wstawić styrodur gr 2 cm na kleju.Będzie to odcinało izolacyjnie płytę.Dylatację dawali posadzkarze na chwilę przed wylewaniem posadzek.U mnie po całości siatka 10x10, mikrobet i plastyfikator, grubośc wylewek, na poddaszu 7 cm (tak wyszło miało być 6 cm), na parterze 7 cm, w garażach 8 cm.Ogólnie jak dla mnie 5 cm, to za mało przy podłogówce,a nawet i bez, mniej jak 6 cm bym nie robił.Na Twoim miejscu zrobiłbym 14 cm na dole i 6 cm wylewki, na górze 4 plus 6, a w garażu to nie wiem ...bo jesli masz tylko te 10 cm do dyspozycji, to nie wiem 3 plus 7.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walent 19.11.2018 17:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 U mnie na górze i na dole 6 cm wylewki, pomyliłem się. Dobrze rozumiem, ze chodzi Ci 30 cm bez styropianu od wewnętrznej strony muru w garażu? A kiedy skończyć układanie styropianu jak będę dochodził do drzwi zewnętrznych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailor_ro 19.11.2018 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 Dokładnie, 30 cm pasa po długości(szerokości) bramy, do wewnątrz jest bez styropianu.Przy drzwiach wejsciowych mam do samego końca, tylko jak wspomniałem całość czyli, styropian i wylewka jest wcięta do środka o te 3 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walent 19.11.2018 18:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 Ok rozumiem, jeszcze kilka pytań: 1.na poddaszu mam otwartą klatkę schodową, więc jak dojdę styropianem do stopnia to już wiem, ale jak dojść do boku płyty 2 Z wiatrołapu mam przejście do garażu, garaż jest niżej o jakieś 0,5 m, i też tak mam skończyć styropianem jak w przypadku na poddaszu jakieś 10-12 cm przed stopniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailor_ro 19.11.2018 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 1.Tak samo,nie dawałbym styropianu do końca, tylko się zdystansował o te 10 cm,tak mam zresztą zrobione,będziesz chciał coś tam np. zamocować.2.No i to zależy, możesz zakończyć wcześniej o te choćby i 5 cm, możesz dojechać do końca styropianem, bo tam nie będzie takich obciążeń,żeby coś się działo, to nie jest wjazd do garażu..Natomiast zależy jakie drzwi tam przewidujesz,bo jak jakieś z progiem,to ja osobiście nie wiem, czy bym nie zrobił podobnego myku, jak przy drzwiach wejściowych,czyli cofnięcia i i od strony garążu styrodur, potem to zaciągnał i po sprawie,ale to zależy, jakie tam będą drzwi, w którą stronę otwierane,garaż ogrzewany czy nie, czy np. nie chcesz dać tam zwykłych drzwi bez progu i wtedy będziesz kładł płytki i np. na tym styrodurze może to inaczej pracować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walent 20.11.2018 10:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2018 ok to już wszystko rozumiem, teraz przejdźmy do samego układania styropianu na podłodze;1. na parterze będzie warstwa 15 cm styropianu, jak go lepiej ułożyć 10 + 5 czy 5+5+5 ? (oczywiście na zakładki)2. na parterze , na poddaszu w garaż mam już zrobione instalacje elektr. i I etap hydrauliki. Wszystkie peszle, rurki z wodą , sanitarka biegnie bezpośrednio na dole na jastrychu, a na górze po stropie, jak położyć folię przeciwwilgociową, położyć ja na to wszystko, czy przecinać i wsuwać pod rurki itd, dodam że wszystkie rurki i peszle są przymocowane do podłoża kołkami3. wystarczy tylko folia przeciwwilgociowa czy jeszcze coś się daje na grunt?4. podczas układania styropianu, przy obróbce rur, sanitarek itd, powstaną szpary, czym je uzupełnić? Piaskiem, pianką?5. na poddaszu będę układał 5 styropian, sanitarka w łazience w niektórych miejscach ma więcej niż 5 cm, więc będzie wystawać ponad styropian, jak to zakończyć, zostawić tak, bo będzie wybrzuszenie ( w łazience będzie podłogówka)Proszę o odpowiedzi na każdy punkt, dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AG_home 21.11.2018 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2018 ok to już wszystko rozumiem, teraz przejdźmy do samego układania styropianu na podłodze; 1. na parterze będzie warstwa 15 cm styropianu, jak go lepiej ułożyć 10 + 5 czy 5+5+5 ? (oczywiście na zakładki) 2. na parterze , na poddaszu w garaż mam już zrobione instalacje elektr. i I etap hydrauliki. Wszystkie peszle, rurki z wodą , sanitarka biegnie bezpośrednio na dole na jastrychu, a na górze po stropie, jak położyć folię przeciwwilgociową, położyć ja na to wszystko, czy przecinać i wsuwać pod rurki itd, dodam że wszystkie rurki i peszle są przymocowane do podłoża kołkami 3. wystarczy tylko folia przeciwwilgociowa czy jeszcze coś się daje na grunt? 4. podczas układania styropianu, przy obróbce rur, sanitarek itd, powstaną szpary, czym je uzupełnić? Piaskiem, pianką? 5. na poddaszu będę układał 5 styropian, sanitarka w łazience w niektórych miejscach ma więcej niż 5 cm, więc będzie wystawać ponad styropian, jak to zakończyć, zostawić tak, bo będzie wybrzuszenie ( w łazience będzie podłogówka) Proszę o odpowiedzi na każdy punkt, dzięki. Właśnie skończyłem układanie styropianu samodzielnie, tydzień temu zrobili mi wylewki, więc mogę się podzielić doświadczeniem: Ad1. To zależy: jeżeli masz dużo rur na podłodze, to lepiej dać 3x5, wtedy pierwsza warstwą dojeżdzasz do rurek (nie musisz żłobić), drugą warstwą przykrywasz rurki, to samo trzecia warstwa. Wszystkie warstwy na mijankę i pamiętaj, aby przy każdej warstwie zapianować szczeliny między płytami - to ważne jak się ma podłogówkę. dodatkowo płyty się przy okazji skleją i nie będą tak klawiszować - ma to znaczenie tylko przy układaniu rurek OP - potem wylewka i tak docisnie. Układanie dwóch warstw 10+5 będzie szybsze. Ad2. Nie da rady połozyć folii na rurki, bo będzie Ci wybruszać tą folię i nie ułożysz potem równo styropianu - przerabiałem to. Najlepiej wsunać folię pod rurki jeżeli się da. folia tylko na parterze, bo na poddaszu się jej nie daje. Daj sobie dwie warstwy folii tak na wszelki wypadek - grubość radzę 0,3mm. Tam gdzie masz plątaninię rurek, może pomalować dodatkowo folią w płynie - jak ta robiłem w kotłowni. ad3. wystarczy, ale ja dodatkowo gruntowałem chudziaka (wałkiem na kiju idzie bardzo szybko), to wtedy się na ściera. ad4. pianką - kup sobie kilka puszek. ad5. zostawić - tu nic nie zrobisz. na wystające rury przyjedzie wylewka - hydraulik rozłozy Ci na nie jescze folie aluminiową.Ja na poddaszu też miałem jedną warstwę 5 cm - radze przykleić płyty do stropu klejem w piance do styropianu - bardzo to ułatwia pracą hydraulikowi przy rozkładaniu podłogówki (jeżeli masz na poddaszu podłogówkę) bo nie podnosi płyt. I jeszcze jedna uwaga, ale chyba już za poźno - na parterze na chudziaki powinieneś mieć rury CO - CWU położne na pierwszej warstwie styropianu. Wtedy nie masz strat ciepła do gruntu (sama otulina 9mm to mało). Nie masz też problemu aby wsunać folię pod rurki. U mnie jak hydraulik rozkładał rury, to prosiłem aby dawał tymczasowo podkładki styropianiu 5cm pod rury - potem je wyciągałem i wsuwałem pełne płyty - wyszło super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walent 21.11.2018 18:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2018 Dzięki za cenne wskazówki, co do odp 2. W takim razie muszę przecinać folie i wsuwać pod rurki bo rurki są mocowane na kołkach, będzie Ok jak będę przecinał ?Prosze napisz jeszcze jak dochodziłes styropianem do otworów drzwi zewn. I bramy garażowej i do uskoku przy stopniu od góry klatki schodowej w którym miejscu kończyłeś układanie styropianu ( wyżej w poście opisany jest ten problem ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 21.11.2018 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2018 Jak masz przecinać izolację to lepiej w ogóle jej nie rób (będzie taniej) . Lepiej odczep rurki od podłoża i wsuń pod całość folię. Najlepiej by było zawołać instalatora żeby podniósł całość o te 5cm żeby wysunąć tam styropian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walent 21.11.2018 19:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2018 Ok, to odczepie rurki i włożę izolacje i już nie kołkowac peszli zostawić tak luzem na izolacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 21.11.2018 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2018 Zostaw, rurki z ciepłą wodą się rozszerzają, muszą mieć możliwość lekkiego przesuwania się. Jak odkrecisz je od chudziaka to może uda Ci się położyć chociaż ten 1cm styro. Izolacja (jakakolwiek) żeby miała sens musi być ciągła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 21.11.2018 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2018 Jeszcze tylko dorzucę drobną uwagę, że peszle z elektryką lepiej zostawić bezpośrednio na chudziaku - to jednak się grzeje, więc będzie trochę lepsze odprowadzanie ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 22.11.2018 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2018 Elektryki nie puszczamy podłogą to po pierwsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TeDy1989 25.11.2018 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2018 Dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AG_home 05.12.2018 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2018 Prosze napisz jeszcze jak dochodziłes styropianem do otworów drzwi zewn. I bramy garażowej i do uskoku przy stopniu od góry klatki schodowej w którym miejscu kończyłeś układanie styropianu ( wyżej w poście opisany jest ten problem ) Przy bramie garażowej styropian kończyłem na równi ze wewnętrzną strony ściany; w tym miejscu tez kończyła się wylewka. Innymi słowy patrząc na przekrój poprzeczny ściany zewnętrznej, styropian (i wylewka) kończą się po stronie wew. tej ściany. Jeżeli chodzi o klatką schodową to robiłem szalunki z desek na równi z końcem płyty stropowej. Styropianem za radą wylewkarza nie dojżedzałem do krańców płyty, tylko zostawiłem odstęp ok 15 cm na montaż balustrady. W tym miejscu wylewka nie ma styropianu, czyli w moim przypadku jest grubsza o 5 cm (styro mam 5cm) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AG_home 05.12.2018 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2018 Elektryki nie puszczamy podłogą to po pierwsze. Nie ma przeciwwskazań, aby elektryki nie puszczać po podłodze. Natomiast lepiej jest aby peszli z kablami nie było na podłodze (zwłaszcza jeżeli mówimy o podłodze na gruncie, a nie poddaszu), gdyż potem przy układaniu hydroizolacji tylko (podłoga na gruncie) i styropianu zaczyna się niepotrzebne rzeźbienie i teoretyczne straty ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 05.12.2018 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2018 Elektryki nie puszczamy podłogą to po pierwsze. A czemu nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manitou 07.05.2020 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2020 Witam, czy niewielki fragment hydrauliki może być bezpośrednio przykryty wylewką? Czy może nie ma co ryzykować uszkodzenia i ten kawałek przykryć styropianem i w tym miejscu będzie cieńsza wylewka. Styropian na parterze planuję kłaść w trzech warstwach. Na pierwszej (4cm) byłaby położona hydraulika + schowana elektryka. W drugiej (5cm) schowana będzie hydraulika a trzecia (5cm) by to wszystko przykryła (za wyjątkiem tego jednego miejsca). Ma to sens? Czy są jakieś wytyczne co do przygotowania podłoża jeśli będą schody drewniane? Dzięki za sugestie i uwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts