Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

lukarna - jaki wystrój okna?

maiko

Recommended Posts

Witam wszystkich i proszę o pomoc.

Jakie macie pomysły na wystrój "lukarnowego" okna? Dodam, że to mieszkanie na poddaszu, w stylu rustykalno - zamkowym :wink: (surowe cegły na ścianach, kręcone żeliwne schody i tym podobne radosne pomysły). Lubimy proste, bezpretensjonalne rzeczy.

Z góry wielkie dzięki!

Witam wszystkich i proszę o pomoc.

Jakie macie pomysły na wystrój "lukarnowego" okna? Dodam, że to mieszkanie na poddaszu, w stylu rustykalno - zamkowym :wink: (surowe cegły na ścianach, kręcone żeliwne schody i tym podobne radosne pomysły). Lubimy proste, bezpretensjonalne rzeczy.

Z góry wielkie dzięki!

Nie chciałabym nikogo urazić , ale :wink: ta bajka już była ....

pozdrawiam magicznie

• 4 weeks później...
styl rustykalno zamkowy - niech będzie.widziała bym postarzony karnisz i na tym długa zasłonka przesunięta na jedną stronę.Jeśli to okno łukowe, można zamówić wygięcie karnisza w łuk - pięknie wygląda w "klinkierowym domku" z galerii domów forumowiczów.A rodzaj tkaniny - nie mam informacji, żeby coś podpowiedzieć.Wczoraj byłam np. u fryzjera, a tam taka własnie dekoracjha okna a tkanina na zasłonie i na sofie z jednej kolekcji - kwiatowej.Piękny wystrój.I chociaż taka zasłonka własciwie niewiele zasłania, bo jest z jednej strony upięta, to jednak pięknie wygląda i w razie potrzeby można ją rozsunąć.Napisz bliżej, jaki wystrój w pokoju, czy można by może uszyć poduszki do kolekcji, a moze jakas aplikacja?trudno tak radzić, jak nic nie wiadomo

Dziękuję za linka, jedno ze zdjęć było baaaaaaaardzo interesujące.

Jeśli chodzi o wystrój, to ciężka sprawa - dopiero się urządzamy, formalnie budowa jeszcze nie jest zakończona i meble są tymczasowe, pozbierane od znajomych i z korytarzy :wink: Nie znam, jak mój Miły, tych fachowych określeń i w ogóle jestem budowlany głąbek :) , więc nawet trudno mi pisać, jak jest lukarna wykończona, jakie są elementy konstrukcyjne w mieszkaniu, bo nie chcę się zbłaźnić... Zróbmy tak - postaram się zrobić lukarnie skubanej zdjęcie, wkleję je i może wtedy coś Wam przyjdzie do głowy?

Maika

Moja droga,ależ my tutaj wszyscy jesteśmy zieloni, no moze poza paroma zawodowcami :wink: :D

jak byś napisała tylko takie sprawy, to było by jaśniej:

- jaki jesty rodzaj stolarki - pcv, czy drewno

- jaki rodzaj tynku - gładź, tynk strukturalny, może tapeta?

- jakie przewidujesz meble - tak ogólnie, np. stara sosna czy może dąb w dawnym stylu?

takie właśnie rzeczy, bo wszystko ma potem grać :)

Ok. spróbuję.

Stolarka pcv. Szprosiki oczywiście.

Ściany białe, ale ani przesadnie wygładzone, ani tynk strukturalny... Coś tak jakby wygładzane rękami, celowo niezbyt równo.

Mamy wielkie szczęscie posiadać na naszym stryszku pruski mur.

Meble pewnie będą w miarę mozliwości stare i z "duszą". Teraz też mamy mebelki z duszą, ale chyba peerelowską :lol: Tak więc trudno powiedzieć, co to będzie za drewno i jak dokładnie będą wyglądały.

Jakby to powiedzieć... żeby się nie wygłupić... :oops: więc lukarna nie jest w trójkącie, tylko ten "daszek" wewnątrz, w mieszkaniu jest taki półokrągły, ale nie tak jak u Karwowskich :) , trochę w stylu hm... zamkowym? Szukam cały czas w necie odpowiedniego zdjęcia, ale ciężko idzie.

Maiko

Jak pokój ze starymi mebelkami, to i na okno coś niebanalnego.Jeśli znajdziesz coś przecieranego, lekkiego to i materiał proponuję delikatny - muślin, jedwab - może coś w delikatnym pastelu.Do mebli bardziej surowych, prostych - jedwabna surówka,coś o chropawej fakturze i chłodnym dotyku.Do pokoju "wiejskiego" jeszcze cos innego - delikatna łączka na szeleczkach, bawełna w naturalnym kolorze ozdobiona mereżką lub haftem,kratki..

Samo zamocowanie pokazała na zdjęciach Ewka

Ok. spróbuję.

Stolarka pcv. Szprosiki oczywiście.

Ściany białe, ale ani przesadnie wygładzone, ani tynk strukturalny... Coś tak jakby wygładzane rękami, celowo niezbyt równo.

Mamy wielkie szczęscie posiadać na naszym stryszku pruski mur.

Meble pewnie będą w miarę mozliwości stare i z "duszą". Teraz też mamy mebelki z duszą, ale chyba peerelowską :lol: Tak więc trudno powiedzieć, co to będzie za drewno i jak dokładnie będą wyglądały.

Jakby to powiedzieć... żeby się nie wygłupić... :oops: więc lukarna nie jest w trójkącie, tylko ten "daszek" wewnątrz, w mieszkaniu jest taki półokrągły, ale nie tak jak u Karwowskich :) , trochę w stylu hm... zamkowym? Szukam cały czas w necie odpowiedniego zdjęcia, ale ciężko idzie.

Witaj serdecznie tajemniczy kocie z ruchliwym ogonkiem

Tak próbuje od dłuższego czasu wyobrazić sobie to Twoje zamkowe wnętrze – jak to określiłaś ...

Dziś dał mi do myślenia ten „pruski mur” i tynk ( wydaje mi się , że jest to coś w rodzaju wyklepanej dłońmi ściany – tak jak to kiedyś robiono , popraw mnie jeśli się mylę ...) .

Fakt- pisanie o czymś , czego się nie widzi to szalenie trudne zadanie – jednak na moje wyczucie jest chyba tak jak piszę .

Tutaj moja intuicja podpowiada raczej zgrzebne zasłony , z jakiegoś surowego płótna , lnianego – grubo tkanego .Zawiesiłabym je na szelkach lub żeby było ciekawiej na plecionych chwostach –sznurach takich zbliżonych do liny okrętowej . Całość zamocowałabym na żeliwnych , prostych karniszach z jakimiś ozdobnymi okuciami na końcówkach . Ciekawie by było gdyby materiał leżał na podłodze – jakby go było troszeczkę za dużo –musi być suto namarszczony , w końcu to w pewnym sensie zamek ....Dla urozmaicenia podwiązałabym go również na dzień takim samym sznurem – niedbale w dwie trzecie wysokości mocując np. do ściany ale niekoniecznie musi być zamocowany , wystarczy tylko przewiązać .

Gdy wrzucisz zdjęcie będziemy mieć lepszy punkt do określenia , co byłoby dobre do Twojego wnętrza .

Pozdrawiam serdecznym „miau"

witaj, to znowu ja.

Jeżeli okno jest niewielkie i pomieszczenie niezbyt doświetlone (jak to zazwyczaj na poddaszu) to radzę jednak coś lżejszego, lekko prześwitującego:

http://www.ikea.pl/PIAimages/32551_PE122572_S4.jpg

http://www.ikea.pl/PIAimages/11834_PE078620_S4.jpg

http://www.ikea.pl/PIAimages/32549_PE122570_S4.jpg

Każda do innych mebli - wzorki do stylu wiejskiego, koronka - do kobiecych przecierek,len - uniwersalny i szlachetny.

Powyższe tkaniny można kupić jako elementy kolekcji.Sa to gotowe zasłonki, ale można nabyć materiały z metrażu - identyczne lub np. grubsze, z których proponowała bym doszyć poduszki,pościel, zagłówki w łóżku,obicie na krzesło itp.

Dziękuję Wam bardzo, Dobre Dusze!

Te "zgrzebne", surowe materiały to świetny pomysł i chyba jedyny słuszny! Podobnie jak żeliwne karnisze. Jak się nie uda w żeliwnymi, to będzie surowe drewno. Będziemy kombinować. Ale żeliwne byłyby lepsze, zwłaszcza, że mamy żeliwne, kręcone schody na górę.

Pracuję nad zrobieniem zdjęcia - musze pożyczyć cyfrówkę, w domu mamy tylko analog i trochę za długo by to trwało.

Cały czas zastanawiamy się, czy wrzucić cegły między belki w "pruski mur" - na razie mamy białe ściany i też nieźle wygląda.

Co do długości firanko - zasłon, to chyba jednak krótsze, niż dłuższe. Okno nie jest duże i chyba dziwnie w tym wypadku wyglądałyby zasłony do ziemi...

W każdym razie - wielkie dzieki.