Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fundament pod pękającymi schodami

Piotrek_86

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Mój dom znajduje się na terenie objętym szkodami górniczymi. Budynek "pracuje", lekko się przechyla, jednak to samo w sobie nie jest dla mnie wielkim problemem. Prawdziwy kłopot sprawiają mi źle wykonane schody zewnętrzne. Otóż fundament z jednej strony schodów jest wykonany prawidłowo, jak na projekcie.

Fundament schodów-min.jpg

Natomiast z drugiej strony budowlańcy poszli na łatwiznę i zamiast zrobić identyczny fundament, to wykonali poziomą belkę żelbetową, która wchodzi w murek oporowy, który jest wymurowany na osobno pracującym fundamencie. Dodatkowo stopnie schodów są nadlane także na ten murek.

20180827_124220-min.jpg

Fundament w murku-min.jpg

Niestety po kilku latach efekt końcowy to pękające schody i murek. Z możliwych rozwiązań przychodzi mi do głowy odcięcie poziomej belki od murka oporowego i wykonanie prawidłowego fundamentu, identycznie jak z drugiej strony. Druga opcja to pozostawienie tej belki, usunięcie nadlanych schodków z murka i wykonanie tam odpowiedniej dylatacji. Obawiam się jednak że każdy z tych sposobów może być niewystarczający.

Jeżeli ktoś ma ciekawy pomysł na moje schody to bardzo proszę o porady. Pozdrawiam.

W mojej okolicy gdzie eksploatacja górnicza była prawie od zawsze, w zasadzie nie ma prostych domów. Dom jest na płycie fundamentowej, więc ściany nie pękają. Schody i murek są rozrywane, co jest efektem braku dylatacji i pójścia na łatwiznę budowlańców. Szkoda bo wydaje mi się, że bardzo ciężko będzie

kiedykolwiek zatrzymać ten proces pękania.