Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Niech się mury pną do góry

Recommended Posts

Ja mam zdrowe twarde ręce

A ja plecy mocne, zdrowe

A więc bracia jak najprędzej

Zaczynajmy odbudowę.

Niech się mury pną do góry - Bohdan Smoleń

Tym optymistycznym akcentem pragnę się ze wszystkimi samorobami i forumowiczami przywitać. Jakiś background mojej osoby na początek - skończona Polibuda Wrocławska, praca w IT już 10 lat, rodzina 2+2, w wolnym czasie rower, kitesurfing oraz piłka nożna.

A teraz kilka słów o inwestycji - zachodnia strona miasta (dzielnica Fabryczna), działka 626 m2, szerokość w najszerszym miejscu działki w miejscu domu 14,5m, kształt nieregularny (L-ka), wszystkie media w drodze, od strony wshodniej do granicy działki przyklejony garaż sąsiada do którego będę doklejony swoim garażem, wjazd/wejście do domu od strony północnej, dom w osi północ-południe, wymiary domu 5,84x16,6m.

0

Rzuty i wizualizacje (przekrój AA i reszta PDF tutaj https://drive.google.com/open?id=10_potxk-7LM5ZaN2js5aU-2ewILJdjqB

http://i1006.photobucket.com/albums/af190/lockin/DOM/0_zps7qt65d5c.jpg

http://i1006.photobucket.com/albums/af190/lockin/DOM/1_zpsjdkkfwv5.jpg

http://i1006.photobucket.com/albums/af190/lockin/DOM/2_zpsw7a5py27.jpg

http://i1006.photobucket.com/albums/af190/lockin/DOM/WIZ-3_zpsn5szqbzu.jpg

http://i1006.photobucket.com/albums/af190/lockin/DOM/WIZ-1_zpspxhxmeoa.jpg

http://i1006.photobucket.com/albums/af190/lockin/DOM/WIZ-2_zpsjdakne7v.jpg

Trochę technikaliów:

- ławy fundamentowe

- wentylacja mechaniczna

- brak kominów w osi budynku, zewnętrzny komin stalowy (kominek)

- ogrzewanie PC + podłogówka, ewentualnie prąd

- ściany Porotherm 25cm + 20cm styropian grafit

- podłoga 10cm XPS + 10 cm EPS

- dachówka creaton domino

- garaż dach płaski

Praca własna czyli coś dla samoroba:

- fundamenty,

- mury,

- strop (z pomocą), zależnie od technologii

- elektryka (do rozeznania)

- podłogówka,

- hydraulika (woda na alupex + rodzielacze)

- gips karton po całości domu lub tynki cementowo-wapienne (tynkownica)

- schody w drewnie (jak będzie mi się jeszcze chciało)

- uziom

Co zostawiam ekipie:

- elewacje

- płytki

- dach (więźba żeby mieć miejsce na strychu)

- strop zależnie od technologii,

- okna + drzwi wejściowe (nie wybrane jeszcze)

- brama

Stan na dzień dzisiejszy:

Kompletuje dokumenty do PnB:

- mapa do celów projektowych - JEST

- badania gruntu - JEST

- przyłącze TAURON - JEST

- projekt MPWIK - JEST

- PnB - JEST

Edytowane przez lockin

• Odpowiedzi 152
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

@ggdh @Kamil_

Dzieki Panowie

@Daniellos_

Jestem właśnie na 514 poście Twojego dziennika, czytam od wczoraj i chyba zeszło już coś koło 2h - powiem tak - naprawdę szacun, jeden z najlepszych dzienników jakie czytałem. Po Twoich wpisach zacząłem się zastanawiać czy dachu też samemu nie robić (zmiana z więźby robionej przez ekipę na miejscu na wiązary prefabrykowane i montować samemu + dźwig). Za więźbą przemawia ilość miejsca na poddaszu, natomiast wiązary to przede wszystkim cena (brak ekipy).

Co do ścianki w projekcie jest stawiana pod dodatkową zabudowę kuchenną/hokery (ponieważ nie mam spiżarki to chcę jak najwięcej szafek, szuflad w kuchni). Tak naprawdę decyzję ostateczną pewnie podejmę jak dom będzie stał i będzie widać ile miejsca jest na przejście między salonem i kuchnią/korytarzem.

• 2 years później...

Po małym poślizgu roboty w końcu ruszyły z poczatkiem maja. Pogoda co prawda do tej pory nie rozpieszczała, zdejmowanie humusu odbyło się przy 5 stopniach i lekkim deszczu, ale teraz po miesiącu robót mamy 25 stopni i piękne słońce.

Zaczęło sie standardowo od przyjazdu koparki. Humus zdjęty dodatkowo po 2m od obrysu budynku.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

Edytowane przez lockin

Ponieważ doklejam się do garażu sąsiada musiałem pozbyć się naddatku wylanego niechlujnie fundamentu sąsiada. Poszło sprawnie, zużyłem ponad 1L paliwa.

13.jpg

14.jpg

Po wyrównaniu fundamentu przyszedł czas na szalunek ławy fundamentowej. Trochę mi na to zeszło czasu z ustawianiem poziomu, docinaniem desek i kotwieniem wszystkiego, ale po skończonej robocie wreszcie widać cień budynku.

15.jpg

16.jpg

Edytowane przez lockin

Przyszła pora na zbrojenie. Strzemiona fi6 kręcone po 2szt. naraz, szybko, łatwo i przyjemnie.

18.jpg

19.jpg

Po skończeniu wszystkich strzemion skręciłem zbrojenie. Kręciłem kluczem, poszło ponad 900 wiązań na 56m zbrojenia ławy. Stanowisko pracy na pierwszym zdjęciu.

24.jpg

20.jpg

21.jpg

Edytowane przez lockin

Zbrojenie gotowe, przyszła więc pora na pogłebienie wykopu pod ławy. Nie ma dużo kopania, grunt to piasek wymieszany z drobnym żwirem ale machanie łopatą kilka godziń będąc zgiętym w pół nie należy do moich ulubionych zajęć. Na dno wykopu przed położeniem zbrojenia pójdzie jeszcze folia, żeby przeciwdziałać mieszaniu betonu z osuwającym się gruntem przy zalewaniu ław. I tak wygląda stan na dziś po mięciącu prac.

25.jpg

26.jpg

27.jpg

Edytowane przez lockin

Ostatnie przygotowania pod wylanie ław. Wykop gotowy. Czekam na folie. Czekam na płaskownik FeZn 40x4. Potrzebuje 60m ale sprzedają na całe paczki po 25/50 kg więc zamówiłem 2 x 50kg (około 80m). Na alledrogo kupiłem najtańszy polecany wibrator do betonu Yato. Spawarkę mam swoją do przyspawania płaskownika, elektrody też z alledrogo już w drodze. W międzyczasie położyłem płyty drogowe sztuk 9, każda waży 2 tony, co by ciężki sprzęt mógł wjechać bez problemu. Przyjechało 36 palet pustaków, przyjedzie jeszcze 7 palet. Łącznie 3100 pustaków Porotherm Drifix. Nie przewiduje większego naddatku - planuje wszystkie docinać na wymiar gdy bedzie trzeba, więc odpadów nie powinno być dużo. Jak nie da rady piła lisica ze specjalnym brzeszczotem to kupię dedykowaną do tego piłę.

23.jpg

22.jpg

• 2 weeks później...

Gdy folia już była w wykopie przyszła pora na wrzucenie zbrojenia i łączenie wszystkich części na zakłady. Odcinki były 6m więc dałem rade przenoscić wszystko bez żadnej pomocy, za to łączeń było 2x więcej. Od strony fundamentu sąsiada zrobiłem dylatację z pasków XPSa, które przeciąłem z jednego kawała płyty XPS maszyną do cięcia styropianu.

IMG_20210618_074632.jpg

IMG_20210618_090718.jpg

IMG_20210617_111950.jpg

IMG_20210617_122118.jpg

IMG_20210618_181958.jpg

W sobątę o 8:00 przyjechał beton. Zamówiłem 10m3 betonu B25 (choć w projekcie jest B20) z zapasem 0,5m3. Zalałem wszystko sam tylko z pomocnikiem do wibrowania. Ilość betonu wyliczyłem dobrze, zostały 2 taczki luzu na koniec. Po zawibrowaniu zatarłem wszystko styropianową packą.

IMG_20210619_080957.jpg

IMG_20210619_081004.jpg

IMG_20210619_085000.jpg

IMG_20210619_091034.jpg

IMG_20210619_105311.jpg