Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie drewniane drzwi do mieszkania w klasycznym stylu

Recommended Posts

Witam forumowiczów.

Ponieważ jest to jeden z tematów, o których nie mam bladego pojęcia chciałbym się poradzić znających się na temacie.

Szukam drzwi drewnianych, wydaje mi się że dębowych choć to nie przymus, w klasycznej formie. Drzwi jako wejście do mieszkania na klatce w domu dwurodzinnym na parterze. Pisze to ponieważ pierwsze drzwi, które oddzielają klatkę od dworu nie są zbyt szczelne i na klatce jest zimno.

Chciałbym drzwi, które będą służyły długo i bez problemów. Forma jak mnie interesuje to jakiś klasyczne jak to w starych kamienicach, moja jest ponad 100 letnia więc wiadomo że nie wszystko pasuje. Co do koloru to fajnie by było jednokolorowe z palety, ale ostatecznie w kolorze drzewa też może być. Teraz to wygląda tak.

IMG_20180424_124659771.jpg

Zastanawiam się jeszcze nad zostawieniem bo są piękne, ale dziurawe jak ser szwajcarski, Musiałbym pousuwać szyby i je wypiaskować bo opalanie to będzie mordęga. A może ktoś zna kogoś ze Szczecina kto się zajmuje takimi rzeczami, mówię o piaskowaniu i wymianą szybek na drewno. Drzwi właściwych tutaj nie widać, ale są w jeszcze gorszym stanie niż to co widać. Trzeba by było zalepić wszystkie pękniecia itd. Ewentualnie można jeszcze wymienić same drzwi, a resztę ramy wyczyścić i ocieplić od wewnątrz. Doradźcie coś. A jeszcze mój budżet. Myślę że max 4000 PLN chyba że będą duże i ładne to 5000 PLN.

Sporo niejasności jest w Twoim poście. Tzn. brakuje konkretów, np. rozmiar otworu, bo y tu raczej bazujemy na produktach standaryzowanych. To co pokazujesz to wielka, złożona konstrukcja (podwójne drzwi? i naświetla oraz zdobienia), wykonanie takiej może być trudne w budżecie 10 tys.

Chyba najlepszy byłby zdolny stolarz.. a sam szukałbym chodząc po sąsiadach - jak ktoś ma coś fajnego, to pytać o polecenia..

Sporo niejasności jest w Twoim poście. Tzn. brakuje konkretów, np. rozmiar otworu, bo y tu raczej bazujemy na produktach standaryzowanych. To co pokazujesz to wielka, złożona konstrukcja (podwójne drzwi? i naświetla oraz zdobienia), wykonanie takiej może być trudne w budżecie 10 tys.

Chyba najlepszy byłby zdolny stolarz.. a sam szukałbym chodząc po sąsiadach - jak ktoś ma coś fajnego, to pytać o polecenia..

Rozmiar otworu całego to 260 cm x 360 cm. Same drzwi to wymiar 98 cm x 126 cm. Górne szyby już wyciągnąłem i zastąpiłem je sklejką, potem dokleje listewki ozdobne, pomaluje i będzie ładnie. Teraz został mi dół. Problem jest z tymi lewymi drzwiami, ponieważ tam od środka jest jakaś kombinacja ze schodami, a nie chce tego rozbierać. Od środka chyba wszystko zabuduje karton gipsem lub sklejką, a od zewnątrz chciałbym opalić lub wypiaskować, jeżeli znajdę chętnego na to. Wszystkie szyby zastąpie deskami i dorobię listwy ozdobne. Pozostaje wymiana drzwi. Drzwi są zwykłe z drewna tak jak się kiedyś robiło wszystkie drzwi wewnętrzne i mają grubość 4cm. Czy ktoś ma pomysł jakie drzwi w takim budżecie można znaleźć? Idealnie by było w moim wymiarze, ale wiadomo że to jest droższe więc może drzwi standardowe a żeby pomniejszyć otwór to dobiję jakieś katnówki małe. Ideałem byłyby drewniane ale o to chyba cieżko. Na razie mam dwóch faworytów a raczej z braku wyboru znalazłem 2 opcje, Cal Koruna i Gerda NTT 60 BRIG. Czytałem o obu drzwiach, generalnie i tu i tu nie jest idealnie, ale nie szukam ideału bo nie mam na to pieniedzy. Myślę, że obie firmy się sprawdzą. Zadnych drzwi nie widziałem na żywo więc ciężko ocenić które lepsze w odczuciu.Zwłaszcza że oba modele to wejściówki do domu a to mi potrzebne drzwi wejściowe do mieszkania więc będą miały lżejsze warunki. Zależy mi bardziej na izolacji od zimna bo wejściowe na klatce też mam zabytkowe i w ogóle nie trzymają szczelności i zimno prawie jak na dworze, a ja mieszkam na parterze.

98 na.. ? 216? Zwykle drzwi potrzebują ok 100cm (tyle w wersji "chudszej" ma ościeżnica Cala. W przypadku stalowej Gerdy może być inaczej - tam ościeżnice tu puste w środku kątowniki i może udałoby się ją jakoś wpasować.

Wysokość typowa to ok 210 Cal i pewnie ok 208Gerda. Pozostałość po montażu i tak pewnie będzie trzeba wykańczać listewkami. Dużo stolarskiej roboty.

Co do samych drzwi: dopiero zobaczyłem te schody po lewej. Faktycznie -złożona sprawa i zlecenie wymiany całości firmie to może być nawet 10-20 tys. :)

Czy cienka sklejka będzie cieplejsza niż szyba? pewnie nieznacznie tak.. myślę że tu i tak najważniejszy problem, to brak szczelności. Oj wymagają pracy..

98 na.. ? 216? Zwykle drzwi potrzebują ok 100cm (tyle w wersji "chudszej" ma ościeżnica Cala. W przypadku stalowej Gerdy może być inaczej - tam ościeżnice tu puste w środku kątowniki i może udałoby się ją jakoś wpasować.

Wysokość typowa to ok 210 Cal i pewnie ok 208Gerda. Pozostałość po montażu i tak pewnie będzie trzeba wykańczać listewkami. Dużo stolarskiej roboty.

Co do samych drzwi: dopiero zobaczyłem te schody po lewej. Faktycznie -złożona sprawa i zlecenie wymiany całości firmie to może być nawet 10-20 tys. :)

Czy cienka sklejka będzie cieplejsza niż szyba? pewnie nieznacznie tak.. myślę że tu i tak najważniejszy problem, to brak szczelności. Oj wymagają pracy..

98 cm x 223 cm mają te drzwi. Górne okienka zastąpione już sklejką. Bardziej tu chodzi o wygląd niż szczelność. Od strony domu zbuduje konstrukcje na stelażu i napcham tam wełny. Jakbym zostawił szyby to słabo by to wyglądało od strony klatki dlatego wszystkie szyby wymienie na sklejkę a potem pomaluje od zewnątrz i nakleję listewki ala sztukateria, a od środka nie bedzie w ogóle widać starej konstrukcji bo tam nie ma co oglądać. Nie ma żadnych zdobień, drzwi jak drzwi. Plan mam taki że jak zamówie drzwi to mi powiedzą jaki otwór przygotować. Zakładam, że bede go musial pomniejszyć więc dokręce łatę czy jakiegoś krawędziaka do istniejącej konstrukcji i wtedy bedzie można zamocować drzwi. Nie wiem tylko jak z Wytrzymałością takiej kostrukcji i czy znajde jakieś ciekawsze drzwi od tych moich wybranych Cal koruna i gerda NTT 60 BRIG. BYłem pytać o koruny to typowe wejściówki i nie wiem czy nie szkoda kasy ale nie wiem gdzie szukać żeby były do mieszkania a nie do domu.

I co nikt nie podpowie jakie drzwi kupić? Przeglądałem oferty różnych polecanych na forum firm, ale wybór jest słaby w stylu jaki potrzebuje. Nie wiem co lepiej wybrać. Gerde czy Cal bo różnica w cenie dość spora. Wyszło chyba 1000 zł różnicy na korzyść gerdy. Być może to jest spowodowane jakością czy wytrzymałościa, ale tak jak mówie są to drzwi wewnątrzklatkowe więc sztuka.

Nikt nie odpowie, bo nie zna uwarunkowań. Sobie brałbym drewniane. Blacha nigdy nie będzie miała takiego uroku. Tylko z tego co pamiętam to otwór na drzwi masz proszący się o zrobienie drzwi w nietypowym wymiarze, za to nie wiem czy zastosowanie "typowej" Gerdy nie będzie wywoływało konieczności większych przeróbek.. Także - dla mnie podstawą w sugerowania wyboru byłyby konkretne uwarunkowania montażowe.

Nikt nie odpowie, bo nie zna uwarunkowań. Sobie brałbym drewniane. Blacha nigdy nie będzie miała takiego uroku. Tylko z tego co pamiętam to otwór na drzwi masz proszący się o zrobienie drzwi w nietypowym wymiarze, za to nie wiem czy zastosowanie "typowej" Gerdy nie będzie wywoływało konieczności większych przeróbek.. Także - dla mnie podstawą w sugerowania wyboru byłyby konkretne uwarunkowania montażowe.

Ale przeróbki nie będa problemem. I tak muszę zabudować drzwi od strony mieszkania, bo są dziurawe i brzydkie więc i tak czeka mnie ta praca. Kwestia przygotowania odpowiedniego otworu montażowego. Przeraża mnie to jak mały wybór jest drzwi na rynku o klasycznym wyglądzie w przyzwoitej cenie oczywiście bo od 6 tys w górę to można przebierać. Też wolałbym drewno, ale cenowo trochę mi to nie pasuje. W sumie to trochę nakierowałeś mnie i może spróbuję wysłać do wyceny drzwi na wymiar do kilku stolarzy. Nie musiałbym nic przerabiać.

• 2 weeks później...

Tak patrzę Fin na wątek i jakoś Gerdowskie drzwi mi tam nie pasują. Można pokombinować z montażem ale to nie to. To samo Wikędy czy KMT z rozmiarem "N". Można rzeźbić ale to chyba nie ten efekt ma wyjść. Wydaje mi się, że najbardziej stylem podejdą proponowane przez Ciebie CALe.

W takich przypadkach dobrze sprawdza się stolarz robiący wszystko na konkretny wymiar. Cena drzwi może być większa ale za to niższe koszty związane z przeróbkami - na jedno może wyjść.

Tak patrzę Fin na wątek i jakoś Gerdowskie drzwi mi tam nie pasują. Można pokombinować z montażem ale to nie to. To samo Wikędy czy KMT z rozmiarem "N". Można rzeźbić ale to chyba nie ten efekt ma wyjść. Wydaje mi się, że najbardziej stylem podejdą proponowane przez Ciebie CALe.

W takich przypadkach dobrze sprawdza się stolarz robiący wszystko na konkretny wymiar. Cena drzwi może być większa ale za to niższe koszty związane z przeróbkami - na jedno może wyjść.

Wpadłem wczoraj na pomysł moim zdaniem idealny pod kątem rozwiązań wszystkich problemów.

Pomyślałem sobie, że zdejmę z lewych drzwi wszystkie listewki i na całe drzwi nakleję sklejke cienką we wgłębienie i będę miał jedną dużą taflę. Wtedy wymieniam prawe drzwi wejściowe na cal Koruna i wtedy lewe drzwi sam ozdobię listewkami na wzór cal Koruna. Oczywiście resztę opalę, ale pozostaną tylko zdobienia do czyszczenia więc masę roboty odejdzie. Górne okna są już wymienione na sklejkę. Co myślicie?

IMG_20181122_173636259.jpgIMG_20181122_173704412.jpgIMG_20181122_173709194.jpg

Nie wiem czy nie szybciej będziesz miał to zeskrobać szczotką nylonową na wiertarce zamiast opalać drzwi i zasmradzać całą klatkę schodową.

No chyba muszę spróbować. Jeszcze tego nie próbowałem nigdy, zawsze tylko opalałem. Nie wiem czy jest szansa zdrapania tylu warstw, ale spróbować można. Na pewno jeszcze spróbuję chemii bo w tych zakamarkach bez tego może być ciężko. Co do wstawienia drzwi to czy ktoś słyszał o firmie Limba? Są u mnie w Szczecinie i chyba nigdzie więcej, więc ciężko o opinie. Jedyne czym mogę się kierować to opinie z googla i te są dobre, ale jest ich podejrzanie dużo więc nie wiem czy się nimi sugerować. Na zdjęciach robią super drzwi ale wiadomo to co najważniejsze to nie widać. Chyba pozostanę przy Cal Koruna, bo nie znalazłem żadnej alternatywy w osiągalnej dla mnie cenie. Jeszcze KRIS ma bardzo ładne drzwi, ale odradzają go na większości forum, bo po wpłacie kontakt się urywa i są duże opóźnienia w dostawach więc wolę sobie tego oszczędzić.

Na pewno nie kupuj drzwi w dużych sklepach z meblami itd. Najlepiej od stolarza jakiegoś.

To nie jest takie proste. Kontaktowałem się z 10 stolarzami i tylko dwóch wyraziło chęć zrobienia drzwi niestety w cenach wykraczających za mój budżet. Od 6 do 10 tys netto. Ciągle się biję ze sobą czy nie zostawić drzwi tylko je odnowić, ale tego nie da się chyba zrobić tak jakbym chciał. Ogólnie te całe drzwi są nieszczelne bo jak leci radio a ja wyjdę na klatkę i zamknę drzwi to właściwie niewiele się zmienia i słyszę nadal tak samo dobrze. Wklejanie uszczelek pewnie coś da ale raczej to nie bedzie to co powinno być. Dodatkowo drzwi tam gdzie zamki i klamka są już mocno zmęczone więc musiałbym to wyciąć i zaczopować i wyfrezować nowy otwór na klamkę, niestety żaden stolarz nie zgłosił chęci na taką robotę. Przy okazji większego zlecenia to tak, ale żeby same drzwi to nie. Wczoraj jeszcze znalazłem firmę AFB z Krakowa. Mają również bardzo ładne drzwi, a cenowo podobnie do Cala, może 500 zł drożej. Czy ktoś zna tą firmę? Pytanie jeszcze o montaż. Skoro ja wyciągnę te drzwi które teraz mam i zamontuje nowe to jak to zrobić? Ta ściana jest cała z drewna o grubości 4 cm. Czy to trzeba zrobić tak że po wyjęciu drzwi trzeba zbudować jakąś konstrukcję ze sztywnych grubych profili, a potem to wszystko zabudować?

IMG_20180513_134713982.jpg

Co do montażu w tak specyficznym miejscu niech wypowiada się montażysta który będzie na miejscu oglądał całą sprawę. Tobie może wydawać się jedno, a w rzeczywistości może być tam zupełnie coś innego.

AFB Kraków znam tylko ze słyszenia z reklam w sieci. Jeśli chodzi o opinie i ich ilość to tak na prawdę tylko duże firmy mogą liczyć na taką ilość - czytaj popularni producenci z dużą produkcją jak Porta, DRE, Erkado, CAL, KMT, Wikęd, Gerda. Jak masz firmę o której nawet nie słyszałeś i raptem ma ona setki opinii i to wszystkie pozytywne to ja być podejrzewał jednak podstęp.

Stolarz też będzie się cenił, bo w tym momencie konkuruje z producentem który zrobi Ci coś sztampowego za podobne pieniądze, a on może dopasować się do Twoich indywidualnych potrzeb i wymiarów.

Jeśli ja osobiście miałbym wybierać pomiędzy znanym CALem lub mało znanym producentem z Krakowa to jednak wolałbym coś bardziej znanego.

Uszczelki dadzą tyle co nic - to prowizoryczne rozwiązanie i połowiczny sukces.

• Like 1

Co do montażu w tak specyficznym miejscu niech wypowiada się montażysta który będzie na miejscu oglądał całą sprawę. Tobie może wydawać się jedno, a w rzeczywistości może być tam zupełnie coś innego.

AFB Kraków znam tylko ze słyszenia z reklam w sieci. Jeśli chodzi o opinie i ich ilość to tak na prawdę tylko duże firmy mogą liczyć na taką ilość - czytaj popularni producenci z dużą produkcją jak Porta, DRE, Erkado, CAL, KMT, Wikęd, Gerda. Jak masz firmę o której nawet nie słyszałeś i raptem ma ona setki opinii i to wszystkie pozytywne to ja być podejrzewał jednak podstęp.

Stolarz też będzie się cenił, bo w tym momencie konkuruje z producentem który zrobi Ci coś sztampowego za podobne pieniądze, a on może dopasować się do Twoich indywidualnych potrzeb i wymiarów.

Jeśli ja osobiście miałbym wybierać pomiędzy znanym CALem lub mało znanym producentem z Krakowa to jednak wolałbym coś bardziej znanego.

Uszczelki dadzą tyle co nic - to prowizoryczne rozwiązanie i połowiczny sukces.

Masz rację, Chyba lepszy będzie sprawdzony producent. Stolarze są dla mnie za drodzy. Chciałbym móc im zapłacić tyle ile chcą, bo wiem, że dostałbym super produkt, ale niestety w tym momencie nie mam na to środków, a nie mogę czekać z tymi drzwiami. Żałuję tylko że nie ma wyboru w tej cenie bo żaden większy producent nie robi drewnianych drzwi w moim zasięgu o klasycznym wyglądzie.