Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co zmienić w systemie ogrzewania? Teraz kocioł gazowy plus nadmuchowe

makthom

Recommended Posts

Hej,

co zmienić w temacie ogrzewania?

W tym momencie wygląda to tak:

- dwupiętrowy dom 280m (wliczony nieogrzewany garaż 40m).

- ogrzewanie gazem wody plus podłogówka w kuchni i łazienkach (generalnie podłogówki nie załączam)

- ogrzewanie nadmuchowe gazowe- system Carrier Infinity 96 ze zintegrowaną rekuperacją.

- rachunki za ogrzewanie dosyć wysokie

W przyszłym roku zamierzam zainstalować fotowoltaikę.

Pytanie moje, czy warto w ogóle bawić się w zmiany systemu ogrzewania? Czy warto zrezygnować z kotła gazowego i zastąpić go czymś mniejszym? Może małą pompą ciepła w miarę ekonomiczną? Ewentualnie pojemnik na cw z zintegrowaną pompą ciepła?

Druga sprawa to ogrzewanie nadmuchowe, ciężko mi je zmienić- jedyna alternatywa to podłogówka, ale tutaj ciężko musiałbym wymienić podłogę, a rury w ścianach by zostały. Mogło to by posłużyć do rekuperacji, aczkolwiek wtedy musiałbym zmienić też główny moduł.

Mogę za to wymienić spalanie gazowe na pompę ciepła- hybrydową, czyli załączyłby się gaz w przypadku minusowych temperatur... Tutaj koszt to 33k PLN. Przy okazji automatycznie byłaby to klimatyzacja w lecie.

Jak widać, ciężko mi z gazu zrezygnować...

Może więc jakieś podpowiedzi z Waszej strony, co miałoby sens a co nie?

Z góry dzięki.