makthom 20.11.2018 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2018 Hej, co zmienić w temacie ogrzewania? W tym momencie wygląda to tak:- dwupiętrowy dom 280m (wliczony nieogrzewany garaż 40m).- ogrzewanie gazem wody plus podłogówka w kuchni i łazienkach (generalnie podłogówki nie załączam)- ogrzewanie nadmuchowe gazowe- system Carrier Infinity 96 ze zintegrowaną rekuperacją.- rachunki za ogrzewanie dosyć wysokie W przyszłym roku zamierzam zainstalować fotowoltaikę. Pytanie moje, czy warto w ogóle bawić się w zmiany systemu ogrzewania? Czy warto zrezygnować z kotła gazowego i zastąpić go czymś mniejszym? Może małą pompą ciepła w miarę ekonomiczną? Ewentualnie pojemnik na cw z zintegrowaną pompą ciepła? Druga sprawa to ogrzewanie nadmuchowe, ciężko mi je zmienić- jedyna alternatywa to podłogówka, ale tutaj ciężko musiałbym wymienić podłogę, a rury w ścianach by zostały. Mogło to by posłużyć do rekuperacji, aczkolwiek wtedy musiałbym zmienić też główny moduł.Mogę za to wymienić spalanie gazowe na pompę ciepła- hybrydową, czyli załączyłby się gaz w przypadku minusowych temperatur... Tutaj koszt to 33k PLN. Przy okazji automatycznie byłaby to klimatyzacja w lecie. Jak widać, ciężko mi z gazu zrezygnować...Może więc jakieś podpowiedzi z Waszej strony, co miałoby sens a co nie? Z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts