Monika41 20.11.2018 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2018 Witajcie, bardzo podoba mi się takie oświetlenie, ale nie mam zielonego pojęcia jak się do tego zabrać czy muszą być jakieś panele Led, czy wystarcza same taśmy ledowe ? Proszę o pomoc. Dziekuję serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 20.11.2018 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2018 Moim zdaniem wystarczą taśmy lub świetlówki led ale to trzeba obudować mleczną plexi lub poliweglanem (lity, nie komorowy) który będzie rozpraszał światło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika41 21.11.2018 08:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2018 Moim zdaniem wystarczą taśmy lub świetlówki led ale to trzeba obudować mleczną plexi lub poliweglanem (lity, nie komorowy) który będzie rozpraszał światło. dziękuję za odpowiedź, ale z tego co widziałam bliżej na żywo, to boki są jakaś płytą obudowane, ale nie wiem co jest w środku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 21.11.2018 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2018 Myślałem że pytasz tylko o źródło światła Ogólnie to tak, musisz zmontować sobie jakieś korytko - ramę, w której zamontujesz źródło światła i przykryjesz to mlecznym plexi/poliwęglanem. Jak zrobić korytko - sposobów jest wiele. Jak na suficie to można zrobić zabudowę z płyt GK. Można zrobić korytko z listew drewnianych albo płyty meblowej lub fornirowanej, lakierowanego MDF, sklejki liściastej itp. Tak na prawdę wszystko zależy od oczekiwanej estetyki. Ze zdjęcia nie wiele widać, nie jestem w stanie ocenić z czego to jest zrobione. Jak możesz to zrób zdjęcie w lepszym oświetleniu i z bliska, coś doradzimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuxe 21.11.2018 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2018 Czy będzie to Ci się podobało również za rok? Pytam, bo wygląda to na pracochłonną i brudną robotę. No i nie jest to żaden specjalny cud. Polecam wycieczkę po salonach oświetleniowych - znajdziesz tam na pewno coś co Cię zachwyci i efekt będziesz miała od ręki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika41 22.11.2018 19:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2018 Myślałem że pytasz tylko o źródło światła Ogólnie to tak, musisz zmontować sobie jakieś korytko - ramę, w której zamontujesz źródło światła i przykryjesz to mlecznym plexi/poliwęglanem. Jak zrobić korytko - sposobów jest wiele. Jak na suficie to można zrobić zabudowę z płyt GK. Można zrobić korytko z listew drewnianych albo płyty meblowej lub fornirowanej, lakierowanego MDF, sklejki liściastej itp. Tak na prawdę wszystko zależy od oczekiwanej estetyki. Ze zdjęcia nie wiele widać, nie jestem w stanie ocenić z czego to jest zrobione. Jak możesz to zrób zdjęcie w lepszym oświetleniu i z bliska, coś doradzimy. serdecznie dziękuje, w załączeniu kilka fotek,niestety nie mam lepszej rozdzielczości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 26.11.2018 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2018 Z fotek niewiele wynika, natomiast ja bym zrobił to następująco (improwizacja) : - do sufitu przykręcamy ramę z listewek drewnianych. Rama powinna być niższa od docelowej wysokości lampy o grubość poliwęglanu mlecznego i wysokość źródła światła. Tak na ok - o 2-5 cm niższa niż planowana docelowa wysokość lampy- do boków kantówki przykręcamy pasy z płyty na przykład gipsowo kartonowej (ale może też być cokolwiek innego zależy od oczekiwanej estetyki), tak aby utworzyć korytko dookoła ramy. Pasy powinny mieć wysokość docelowej lampy.- całość szpachlujemy, szlifujemy, gruntujemy, malujemy tak aby zlewała się z tynkiem na suficie.- w korytku instalujemy źródło światła- zamawiamy formatkę z mlecznego plexi / poliwęglanu. Idealnie było by wyciąć ramkę na jakiejś maszynie CNC tak aby idealnie pasowała w stworzony ramiak / korytko. W domu używając frezarki też da radę, pytanie jakie masz narzędzia.- i teraz najtrudniejsze - wymyślamy sposób montażu mlecznego plexi / poliwęglanu w korytku. Powinno być demontowalne aby można było ewentualnie wymienić zużyte źródło światła, powinno być też przeźroczyste aby nie tworzyć ciemnych punktów. Przyznaję że z tym mam największy problem. Najlepsze były by przyklejone od środka poliwęglanu wręgi / tulejki z tego samego materiału, w które to można by na końcach wkleić magnesy które to trzymały by poliwęglan (w listwę drewnianą wystarczyło by wkręcić wkręty stalowe i do tego łapały by magnesy. Można też przykleić / przykręcić bezbarwne kątowniki po obwodzie ramki (od środka) i na tym opierać od góry poliwęglan, ale to będzie na pewno mniej estetyczne. Tutaj najlepszym było by podpatrzenie jak to zostało rozwiązane w tym co prezentujesz na zdjęciach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E-Rzecznik Śnieżka 28.11.2018 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2018 Szanowni Państwo,Tego rodzaju oświetlenie bardzo ładnie prezentuje się w połączeniu z zabudową wykonaną z profili aluminiowych i płyt gipsowo-kartonowych. Dzięki zastosowaniu płyt, zabudowie można nadać praktycznie dowolny kształt. Do estetycznego wykończenia zabudowy rekomenduję wykorzystać elastyczną masę do płyt gips-karton ACRYL-PUTZ® MS30. Masa jest wyjątkowo przyczepna do podłoża, łatwa w aplikacji i obróbce. Można ją stosować do beztaśmowego spoinowania łączeń, montażu narożników oraz maskowania wkrętów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts