radzio_zg 25.11.2018 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2018 Witam, ja też ostatnio popełniłem trochę obliczeń i wyszło, że sprawność to około 50%, w porywach do 60. Mam bufor opomiarowany i testowałem różne paliwa. No i się załamałem bo wyszło mi, że najtaniej wychodzi mi prąd w G12. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aro112 26.11.2018 07:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2018 To po co tyle ładujesz? A będę miał większą sprawność? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 26.11.2018 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2018 (edytowane) Koledzy, Przy średniej początkowej temperaturze zładu ok. 30*C, do zwiększenia średniej temp. o 40*C (czyli do 70*C) muszę zużyć ok. 30 kg węgla. W tym czasie pobór z bufora pozostawał zamknięty. Czyli z obliczeń wychodzi sprawność poniżej 50%. Producent deklaruje znacznie więcej. Jeden zasyp, ok. 30 kg kocioł spala w ponad 6 h, z czego połowę czasu w okolicach mocy znamionowej. Dlaczego połowę czasu , a nie 100 % czasu ? Co kocioł robi przez pozostałe 50 % czasu ? Jeśli sypnę ok. 30 kg węgla o kaloryczności 27 [MJ/kg] (czyli 810 MJ), to sprawność wychodzi 43%. Dlaczego nie sypniesz 15 kilo na próbę ? A będę miał większą sprawność? Próbowałeś ? PS. Nie jestem ekspertem ale ten grawitacyjny obieg do bufora też mnie zastanawia. Edytowane 26 Listopada 2018 przez lolson28 a dopisałem sobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 26.11.2018 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2018 Witam, ja też ostatnio popełniłem trochę obliczeń i wyszło, że sprawność to około 50%, w porywach do 60. Mam bufor opomiarowany i testowałem różne paliwa. No i się załamałem bo wyszło mi, że najtaniej wychodzi mi prąd w G12. Ja dla grocha zakładam 65% i kwh wychodzi 17-18gr. A kwh w g12w to 26-27gr. Póki węgiel jeszcze jest wmiare tani po ok 700zł(na letniej promocji) to się jeszcze opłaca w stosunku do prądu i gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aro112 26.11.2018 08:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2018 Dlaczego połowę czasu , a nie 100 % czasu ? Co kocioł robi przez pozostałe 50 % czasu ? Dopala pozostające paliwo aż do całkowitego wygaszenia. Dlaczego nie sypniesz 15 kilo na próbę ? Próbowałeś ? Próbowałem, średnia temperatura wzrosła o ok. 20*C. PS. Nie jestem ekspertem ale ten grawitacyjny obieg do bufora też mnie zastanawia. A jakie masz wątpliwości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 26.11.2018 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2018 (edytowane) A jakie masz wątpliwości? Chodzi mi o czas . Na obiegu wymuszonym pompą więcej wody przepłynie między kotłem a buforem. Ile termometrów masz zainstalowane na buforze ? Jaka jest temperatura bufora na górze a jaka na dole po spaleniu 30 kg opału ? ps . Jakiej mocy jest ten kocioł ? Edytowane 26 Listopada 2018 przez lolson28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aro112 26.11.2018 09:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2018 (edytowane) Przecież zwiększenie przepływu wody nie polepszy sprawności kotła. Pompy nie włączam, bo miesza zład w buforze i robi zimny powrót do kotła. Na buforze jest 5 termometrów bimetalicznych (wskazówkowych) i 16 sztuk DS18B20. Do obliczeń wykorzystuję te elektroniczne.Po spaleniu 30 kg węgla, bufor jest całkiem równomiernie naładowany. Prawdopodobnie ruszt wodny dogrzewa sam dół bufora przy dopalaniu zasypu. Po spaleniu 15 kg, różnice są większe. Góra gorąca, dół chłodny.Moc kotła ok. 20 kW. Edytowane 26 Listopada 2018 przez Aro112 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radzio_zg 26.11.2018 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2018 Ja dla grocha zakładam 65% i kwh wychodzi 17-18gr. A kwh w g12w to 26-27gr. Póki węgiel jeszcze jest wmiare tani po ok 700zł(na letniej promocji) to się jeszcze opłaca w stosunku do prądu i gazu. Autor postu też pewnie tak zakładał. Ale pomierzył policzył i rzeczywistość okazała się inna. To samo spotkało mnie. Jeżeli masz możliwość to zmierz dokładnie ile kosztuje wyprodukowanie ciepła z ekogroszku i nic z góry nie zakładaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 26.11.2018 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2018 Przecież zwiększenie przepływu wody nie polepszy sprawności kotła. Pompy nie włączam, bo miesza zład w buforze i robi zimny powrót do kotła. A na grawitacji masz ciepły powrót ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aro112 26.11.2018 11:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2018 A na grawitacji masz ciepły powrót ? Masz jakąś sugestię co do sprawności? To pisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 26.11.2018 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2018 Ja tam twierdze,że opał ucieka ci kominem.Daj zdjęcia tego kotła co to za twór? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 26.11.2018 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2018 Autor postu też pewnie tak zakładał. Ale pomierzył policzył i rzeczywistość okazała się inna. To samo spotkało mnie. Jeżeli masz możliwość to zmierz dokładnie ile kosztuje wyprodukowanie ciepła z ekogroszku i nic z góry nie zakładaj. Cóż teraz koszty mnie zadowalają a im teraz ma gorsza sprawność tym mile j się zaskoczę jak kiedyś zmienię ogrzewanie na COP1 lub COP+. Teoretycznie spalanie pokrywa się z tym ile powinienem spalać przy sprawności 65%(+-5%) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 26.11.2018 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2018 Moim zdaniem , lepiej zamiast bufora było kupić podajnikowca , tez myślałem o buforze jak miałem defro ale pokalkulowałem i wyszło mi że to bez sensu , nadażyła się okazja to po taniu kupiłem nowy kocioł podajnikowy i w sumie taniej mnie to wyszło niż bufor plus klamoty , teraz spala jak narazie ok 7,5-8kg węgla na dobę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aro112 27.11.2018 09:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2018 Ja tam twierdze,że opał ucieka ci kominem. Czyli mówisz żebym zatkał komin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radzio_zg 27.11.2018 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2018 Ja mam piec górno-dolny ale torochę go przerobiłem i pracuje jako dolny. Po przewertowaniu for internetowych okazuje się, że to jest całkiem dobry wynik bo te sprawności co podaje producent to tylko na nowych piecach w laboratoryjnych warunkach. Zmniejszyłem straty kominowe poprzez obniżenie temperatury spalania i wody w kotle i wyszło jeszcze gorzej. Tak więc powróciłem to temperatury na kotle w granicach 90st. i 140-160 na czopuchu. Bufor ładuję przez zawór mieszający.Może i straty kominowe są ale są inne zalety takiego palenia. Zdrowy komin, czysty piec (ja go nie czyszczę) idealne spalanie bez dymu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aro112 27.11.2018 09:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2018 Mógłbyś podać parę liczb?Robiłeś testy z podnoszeniem temperatury bufora o ileś stopni? Jeśli tak, ile poszło opału? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 27.11.2018 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2018 Niech kolega do kotła podłączy ciepłomierz i na jego podstawie przedstawia wartości ile kWh z ilu kg wungla. Bo termometry elektroniczne liczą co chcą i jak chcą a ich odpowiednie podłączenie uzależnione jest tylko od fantazji autora pomiarów. A piec którego się nie czyści warto opatentować bo nawet gazowy tego wymaga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aro112 27.11.2018 09:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2018 ... Bo termometry elektroniczne liczą co chcą i jak chcą ... Jakiś przykład? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 27.11.2018 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2018 Strata kominowa jak dolne drzwiczki nie sa wyjęte z zawiasów jest mała.Największa strata to strata z niecałkowitego spalania gazów i karbonizatu (żar,koks). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radzio_zg 27.11.2018 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2018 Robiłem testy z jednoczesnym ogrzewaniem domu ale mam pogodówkę i ona puszcza w zależności ile na dworze. Było 0-2 st.C i na tej podstawie obliczyłem zużycie 8.7 st.C 500l (taki mam bufor). Drewno twarde buk, grab 0.05m3 o wartości 10pln - wzrost temperatury 71 st.C ->41,5kWh -> 0,24pln/kWhwęgiel orzech 11,6kg o wartości 10pln - wzrost 72 st.C _. 42,1 kWh -> 0,23pln/kWhprąd, grzałka 12kW w buforze grzanie przez 1 godzinę, wzrost 20,38 st.C -> 11,88kWh.Czyli prądu zużyłem faktycznie 12kWh-sprawność 99% no i cena 0,25pln/kWh. Fakt że termometry mogą mieć rozbieżności ale kolega pisał tu o Dallasach które są bardzo dokładne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts