Aro112 27.11.2018 11:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2018 (edytowane) Dopytam, początkową średnią temperaturę miałeś w okolicy 20*C? Końcową ok. 90*C?Dla węgla (27MJ/kg), sprawność wychodzi 49%. To mi daje jakiś pogląd na sytuację. Dzięki. Edytowane 27 Listopada 2018 przez Aro112 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 27.11.2018 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2018 Jakiś przykład? Podaj mi wartości opałowe mojego paliwa: Tu masz wykresy w czasie opomiarowane wszystko co możliwe A ja chwilę później wprowadzę modyfikację tu: I Twoje wyliczenia będą tak miarodajne jak moja kalibracja czujników i miejsca ich umiejscowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aro112 27.11.2018 12:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2018 (edytowane) Nie rozumiem co ten wykres ma wspólnego z prośbą o podanie przykładu błędnego mierzenia temperatury czujnikami elektronicznymi.Jeśli uważasz że Twój układ źle mierzy, to go nie używaj. Zafundujesz mi ciepłomierz na 2 cale? Moje obliczenia mogę również oprzeć o wskazania termometrów wskazówkowych i policzyć wszystko na kartce bez kalkulatora. Znacznego błędu w szacunkach sprawności kotła nie popełnię.Chyba, że wykażesz błąd w metodzie. Nie ukrywam, będzie to bardzo pomocne. Edytowane 27 Listopada 2018 przez Aro112 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 27.11.2018 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2018 I co boli?Że palio stałe typu węgiel nieopłacalne przy małej sprawności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 27.11.2018 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2018 To jak to ci się nie podoba taka mała sprawność to albo kociołem ma słaby wymiennik albo źle liczysz , jednym słowem zmień na inny typ ogrzewania np gruntówka albo jeszcze lepiej klimatyzacja kanałowa , tak jak w marketach i ciepło i tanio a wszystko o dużej sprawności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aro112 27.11.2018 12:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2018 O tym, że źle liczę to wiesz, czy gdybasz? Bardzo proszę kolegów o merytoryczne zabieranie głosu. Klepać posty można gdzie indziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 27.11.2018 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2018 Przecież wiesz że nikt nie jest tego w stanie podać , bo niby jak to liczyć ? jedynie ilość spalonego węgla na Mj /kg , bo wg kotła nie ma szans , jeden producent podaje w swoim np 10kw a drugi też 10 kw ale pierwszy kocioł waży 400 kg (Zębiec) a drugi waży 140kg w castoramie , więc widać jak na dłoni że to czyste bzdury skoro jedenma rozbudowany wymiennik i potrafi te ciepło w jakiś sposób odzyskać a w drugi co ma odzyskać ? jedynie palnik na fulll i cos tam odbierze ale spalanie w jednym 10kg a w drugim 30 kg , nie żebym sie czepiał ale faktycznie nie da się tego zmierzyć bez zamontowanego ciepłomierza na rurze głównej tak to wygląda , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 27.11.2018 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2018 Moje obliczenia mogę również oprzeć o wskazania termometrów wskazówkowych i policzyć wszystko na kartce bez kalkulatora. Znacznego błędu w szacunkach sprawności kotła nie popełnię. Chyba, że wykażesz błąd w metodzie. Nie ukrywam, będzie to bardzo pomocne. Mi z wróżenia z fusów wychodzi że sprawność kotła w zależności od paliwa, kotła i pomyślności palacza wynosi od 30 do 90%. Na upartego udowodnię nawet tę tezę. Wszak kocił kondensacyjny ma sprawność podobno 105% ja zaokrągliłem do 90% bo w przyrodzie coś nie bierze się z niczego - no może ludzka głupota. Swoje wyliczenia opierasz o czujniki temperatury w zasobniku jakiej wielkości, jakie są straty na przepływie, ile wynosi strata kominowa, i czy w eksperymencie brało udział niezależnych autoryzowanych obserwatorów i najważniejsze czy kocioł w tym czasie był zamknięty w woddzielnym pomieszczeniu bez dostępu osób trzecich? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aro112 27.11.2018 13:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2018 ... w zasobniku jakiej wielkości... Ogarnij się. Napisałem w pierwszym poście. ... i najważniejsze czy kocioł w tym czasie był zamknięty w oddzielnym pomieszczeniu bez dostępu osób trzecich?... Tak, kobita miała zakaz zbliżania się do kotła bo mogła się oparzyć drzwiczkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 27.11.2018 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2018 To warunki prawie jak w kopalni gdzie dany wungiel jest wydobywany. OK przekonałeś mnie z takimi dowodami nie sposób się przecież spierać czarno na różowym widać że to najprawdziwsza prawda wcielona. Gdybyś był uprzejmy weź mi z tych swoich czujników podaj 6 cyferek na najbliższego lotka, bardzo proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radzio_zg 27.11.2018 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2018 Przestańcie pitolić bo da się to wyliczyć. Ja po pierwszych testach z opałem stałym byłem załamany i nie wierzyłem w to co widzę. Pomyślałem, że pewnie gdzieś jest błąd i może ktoś to logicznie wyjaśni lub powie jak lepiej spalić ten węgiel. I wtedy przyszły wyniki grzania prądem. Grzałka o mocy 12kW grzała godzinę. Licznik i podlicznik pokazały zużycie 12kWh, a moje obliczenia z tych cyferek na tych termometrach co robią co chcą wykazały zużycie 11,88 kWh. Wtedy dopiero był szok i pierwsze słowa w google dokładnie takie jaki tytuł ma ten wątek. Na razie nie boli spalanie ze sprawnością 50% bo mam dostęp do palet za darmo i drewna na podwórku trochę leży. ale postanowiłem sprawdzić jak to jest. Teraz zadanie jest takie: zwiększyć sprawność (no jak mądrale) no i cena opału musi być niska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 27.11.2018 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2018 (edytowane) Jak zwiększyć sprawność.Spalić opał całkowicie a nie posyłać go w komin.Powiększyć wymiennik. Edytowane 27 Listopada 2018 przez mtdeusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 27.11.2018 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2018 Teraz zadanie jest takie: zwiększyć sprawność (no jak mądrale) no i cena opału musi być niska. Śmieci pomieszane ze starymi oponami samochodowymi.Wszak liczymy tylko sprawność i stosunek tego do ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radzio_zg 27.11.2018 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2018 Może mnie nie zrozumiałeś, nie twoja wina bo nie wytłumaczyłem tego. Chodziło mi o to, że moje obliczenia były robione dla stosunkowo dość drogiego opału. Żeby zmniejszyć koszt kWh musiałbym taniej kupić taki sam opał. Przykładowo węgiel nie po 850 a po 700 np. latem w promocji letniej. Drewno twarde pocięte, porąbane nie 200zł/m3 tylk np 150. Spalam bardzo czysto, bez dymu ale kolega mtdeusz mógłby opisać jak wygląda spalanie u niego. Trochę wiedzy nt spalania węgla mam ale czuję, że granica się kończy. Jeszcze kilka drobnych pomysłów jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 27.11.2018 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2018 Bez dymu nie oznacza czysto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 27.11.2018 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2018 Śmieci pomieszane ze starymi oponami samochodowymi.Wszak liczymy tylko sprawność i stosunek tego do ceny. A weś se czysto spal opony nie chodzi mi to,że bez dymu tylko czysto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 27.11.2018 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2018 Palę pelletem w kotle na ekogroszek 4 kategorii spala się bez dymu a na pewno czyściej niż u tych magików od sprawności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 27.11.2018 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2018 Ale nie całkowicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radzio_zg 28.11.2018 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2018 Dopytam, początkową średnią temperaturę miałeś w okolicy 20*C? Końcową ok. 90*C? Dla węgla (27MJ/kg), sprawność wychodzi 49%. To mi daje jakiś pogląd na sytuację. Dzięki. Jak już wspominałem ja cały czas ogrzewałem mieszkanie. Wyliczyłem zapotrzebowanie i wyszło przyrost w buforze 28,6 + 5 godzin ogrzewania *8,7/h co w sumie dało 72,2 (o, widzę że mógłbym zagotować bufor jednym wsadem) Pozostałych kolegów prosiłbym o merytoryczne wypowiedzi i o pomoc a nie tylko klepanie postów jak to już zauważył autor tematu. Nie, nie jest to magia jak faktycznie w średniowieczu mogli by to stwierdzić a zwykłe obliczenia matematyczne z podstawieniem jednostek fizycznych. Kolego marcinbbb wiemy że spalasz opał ze sprawnością dwukrotnie wyższą od mojej i czystością pewnie ze cztery razy wyższą, dlatego możesz nam pomóc i podpowiedzieć jak zrobić to lepiej. Dobrze by było o jakieś konkretne dowody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 28.11.2018 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2018 W jakim celu podawać dowody jeśli w tym wątku wszystkie przeliczenia są tak przekolorowane i opierają się na fantazji liczącego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts