Andrzej414 20.11.2018 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2018 Witam. W umowie z Enea jest taki punkt, który mów o tym, że od chwili zakończenia prac związanych z przyłączem (czyli postawieniem szafki) przy działce, a w zasadzie od momentu odebrania pisma z informacją o tym, że prace z tym związane zostały zakończone mam 60 dni na to żeby podpisać z Enea stosowną umowę o dystrybucję prądu. Sęk w tym, że olałem sprawę tzn dałem sobie ten czas 60 dni aby podjąć stosowne kroki no i jestem w kropce. Pismo dostałem 24.09. także termin już się zbliża, a dom się nie buduje. Stoją tylko fundamenty, które były budowane z prądu od sąsiada i szafka wówczas jeszcze nie stała. Niestety jak to z budowlańcami. Przeciągnęli mnie no i w tym roku już dom nie będzie budowany tylko na wiosnę. Ja tego prądu teraz nie chcę. I co zrobić. Nie mam rozdzielnicy budowlanej więc nie mam żadnego dokumentu/projektu ani poświadczenia że instalacja tej rozdzielni jest zgodna itp. Krótko mówiąc nie ma instalacji odbiorczej. Jak byłem w energetyce pół roku temu i poruszyłem ten temat to mi babka tylko powiedziała że mam przyjść podpisać umowę czy tam wniosek o przyłączenie i wówczas oni przyjadą założą liczniki a ja umowę zerwę i z powrotem je ściągną. Problem w tym że żeby taki wniosek podpisać to ja muszę mieć te instalację odbiorczą tak zwaną RB albo RM jeśli dom istnieje. Co ja mam teraz zrobić? Poradzi ktoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 20.11.2018 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2018 Warunki techniczne przyłączenia zostały wydane przez Enea ?Bo przecież tylko i wyłącznie na tej podstawie można wykonać np. rozdzielnicę budowlaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 20.11.2018 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2018 Umowę kompleksowa możesz zawrzeć i po tygodniu rozwiązać. Warunek umowny spełnisz, a nigdzie nie jest napisane że musisz przez x czasu mieć aktywną umowę.Zakładam że masz już skrzynkę w granicy działki i wszystko gotowe do uruchomienia poboru prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej414 21.11.2018 06:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2018 Panowie żeby było jasne warunki wydane są przez Enea skrzynka stoi już na działce od dwóch miesięcy. W warunkach technicznych napisane jest że z projektowanej skp wyprowadzić linię zalicznikowa do rozdzielnicy RB na plac budowy docelowo do RM do mieszkania. Nie ma natomiast nic napisane jak wykonać rozdzielnice budowlana natomiast we wniosku o podłączenie instalacji odbiorczej do sieci jest rubryka w której proszą o kopia projektu instalacji odbiorczej i numer tego projektu/załącznika a ja przecież nie posiadam projektu rozdzielni budowlanej tylko projekt rozdzielni w domu który jeszcze nie stoi więc jak mam podpisać tę umowę skoro nie ma instalacji odbiorczej budowlanej? Czy konieczne będzie skorzystanie z elektryka który taki projekt mi da? Ja chcę te umowę podpisać i zerwać bo nie potrzebuje prądu budowlanego aż do wiosny i nie chce płacić za nic. pytanie tylko czy muszę te rozdzielnie stawiać by móc podpisać umowę czy wystarczy papierek od elektryka z projektem i poświadczeniem że ta RB spełnia warunki bezpieczeństwa itp itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 21.11.2018 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2018 Nie ma natomiast nic napisane jak wykonać rozdzielnice budowlana natomiast we wniosku o podłączenie instalacji odbiorczej do sieci jest rubryka w której proszą o kopia projektu instalacji odbiorczej i numer tego projektu/załącznika a ja przecież nie posiadam projektu rozdzielni budowlanej tylko projekt rozdzielni w domu który jeszcze nie stoi więc jak mam podpisać tę umowę skoro nie ma instalacji odbiorczej budowlanej? Co Energetykę obchodzi instalacja odbiorcza klienta ? Co za dziwne, zwyczaje ? Moze jeszcze trzeba napisać, ile gniazdek i lamp będzie u Odbiorcy ? Paranoja. A rozdzielnica budowlana ma być standardowa, np. https://www.elektrykasklep.pl/towar/9036003w-pce-rozdzielnica-stacjonarna-adamow/?gclid=EAIaIQobChMI8tPtuZ3l3gIV16iaCh25xQBcEAQYASABEgIt2vD_BwE. Zresztą po to są rozdzielnice na plac budowy, by właśnie tę budowę ułatwić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej414 21.11.2018 18:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2018 Witam. Dowiedziałem się dziś paru rzeczy prosto z ENEA. Mój tok myślenia był dosyć prawidłowe ale pewne rzeczy zostały sprostowane a więc tak. Umowa o wykonanie przyłącza zobowiązuje mnie do podpisania umowy o przyłączenie do sieci w ciągu 60dni od zakończenia prac nad wykonaniem przyłącza tj postawienie SKP (szafki kablowo pomiarowej - jak się domyślam). Jako że dom nie stoi trzeba w myśl zasady postawić RB czyli rozdzielnicę budowlaną, do której musi być dokumentacja tj jakiś prosty projekt oraz opis i deklaracje zgodności ze sztuką elektryki. Spytałem czy sama dokumentacja wystarczy do złożenia wniosku o przyłączenie instalacji odbiorczej i czy nie trzeba fizycznie tej rozdzielnicy stawiać. Odpowiedź brzmiała - tak. Czyli muszę od elektryka zdobyć jakiś prosty projekt z dokumentacją do RB. Złożyć ten wniosek i podpisać umowę kompleksową a następnie ją zerwać i mam spokój z dalszymi opłatami. Jedyne opłaty to za plombowanie liczników jeśli zdążą tam pojechać i je założyć zanim ja złożę rezygnację z umowy. Jutro jadę do energetyki i jeszcze się dowiem czy to wystarczy na pewno i dam Wam znać jak ta sprawa się zakończy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 21.11.2018 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2018 W zeszłym roku wystarczyło oświadczenie że ma się przygotowana instalacje wewnętrzna zgodnie ze sztuką i wsio. Żadnego projektu nie przedstawiałem. Pogłupieli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej414 06.12.2018 05:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2018 Witam ponownie. Infolinia swoje a oddział swoje. Sprawa zakończyła się tak. Żaden dokument do RB nie był potrzebny. Mało tego nawet do RM nie będą żądać żadnego projektu - nic. Byłem w oddziale i powiedzieli że najpierw mam wykonać RB bo jak zrobia zlecenie powieszenia licznika w SKP to elektryk może tam być w ciągu trzech dni. Tak więc kupiłem kabel, rozdzielnice i zbiłem skrzynkę i powiesiłem na kołku wbitym w ziemię, przyszedł kumpel elektryk położylismy kabel połączylismy skp z moją rozdzielnią no i na drugi dzień pojechałem podpisać umowę o dystrybucję prądu. Na następny dzień był już elektryk z Enea i powiesił licznik! No i teraz trzeba poczekać około 2tygodni zanim licznik będzie widoczny u nich w systemie i dopiero mogę zerwać umowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts