Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czarny nalot na framudze okien

Recommended Posts

Witam.

Nie wiem czy to odpowiedni dział jeśli nie proszę o przeniesienie.

Mieszkam w bloku już 3 rok, okna są nowe plastikowe, zauważyłem ostatnio czarny nalot w szparach okien ( załączone na zdjęciach) dodatkowo w rogach okien zauważyłem że skrapla się woda.

Czego to wina? Za dużo wilgoci w mieszkaniu? Różnica temperatur?IMG_3145.jpg

Właściwie wszystko zostało powiedziane, wiec podsumowując:

Masz przekroczony tzw "punkt rosy". Czyli wilgoć zbiera się na najzimniejszym elemencie, w tym przypadku szybie. Można próbować w takiej kolejności

- kup pochłaniacz wilgoci (będziesz walczył ze skutkami) lub próbuj usunąć przyczynę:

- zmniejsz wilgotność, czyli popraw wentylację - rozszczelniaj okno (zwykle w skrzydłach uchylnych jest pozycja mikrowentylacji - klamka na 3/4), sprawdź drożność kanałów wentylacyjnych - także odsuniesz w czasie punkt rosy.

- zwiększyć temperaturę (odkręć grzejnik;) - wtedy w powietrzu zmieści się więcej wilgoci i rosa pojawi się dopiero przy ciut niższych temperaturach

- popraw izolacyjność okna (by było cieplejsze). Na pokazanym zdjęciu widać nalot grzyba w rogu - pewnie jest tam przewiew i stamtąd się zaczyna (źle docięte uszczelki, nie dopasowane listwy ale to też tylko skutek - przyczyna jest pewnie w zbliżonej nieszczelności przy zewnętrznej części szyby). Można wymienić pakiet na szybę z ciepłą ramką, ew. całe okno..

Zwykle problem to jednak miks tych trzech składników.