Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja płyty fundamentowej

busy_beaver

Recommended Posts

Na wiosnę ruszam z budową płyty fundamentowej (7,9 x 13 m)

Chciałbym już teraz zakupić styropian (styropian będzie przechowywany w murowanym garażu)

Układ warstw będzie wyglądał tak:

https://zapodaj.net/c15bc2f4d3748.png.html

Jaki XPS najlepiej zakupić na spód płyty i boki ?

Spód zrobię na mijankę 2 x 10 cm, boki w całości 20 cm.

Niestety na takie rzeczy czasu nie miałem , mam dom parterowy, płyta fundamentowa jakieś 300m2, 10 cm xps syntos pod , 14 cm styro Knaufa na plycie , wylewka z miksokreta 6-9 cm , sciany z silki plus rdzenie, strop żelbetowy, oceiplenie na scianie grafit kanufa 25 cm i etixx z knaufa 20 cm na garazu (ocieplenie jest w trakcie robienia)

ogrzewanie chodzi cały czas , przez te 3 dni od 18.11. do dzisiaj zuzyło jakieś 70 kWh w gw12w, temperatura w srodku jakies oklo 18-20 stopni - obnizylem krzywa grzewcza o 5 stopni

Edytowane przez jacentyy

Czemu chcesz dać 20cm xps pod płytę, a na płytę jeszcze dodatkowo 10cm epsa? Nie myślałem o płycie z instalacjami? Wtedy płyta jest od razu posadzką.

Instalacje chciałbym wykonać na spokojnie pod dachem.

Druga sprawa nie jestem przekonany do dawania instalacji w fundament i zalewania betonem.

U siebie na szkodach górniczych stosowałem Synthosa ale S30 (300 kPa) i zdaniem mojego kierownika budowy (który na co dzień zajmuje się konstrukcją płyt fundamentowych) ta klasa XPSa jest wystarczająca.

Rozumiem, że budujesz dla siebie i chcesz, żeby było to zrobione jak najlepiej, ale patrząc na swoją budowę doszedłem do wniosku, że czasem dokładanie od siebie (żeby było lepiej) drenuje tylko budżet, a pieniądze przydają się później na wykończenie.

Z tego co pamiętam Arturo z Przyszowic budował na III kategorii szkód i miał EPS 200 pod płytą.

Jakiego użyłeś dokładnie synthosa ?

Zastanawiam się nad synthos PRIME S S70 -> https://www.synthosxps.com/produkty/najwazniejsze-parametry/prime-s-najwazniejsze-parametry/

sythnos 300 kPa mocniejszego pod płytę nie ma sensu kupować chyba ze tak wychodzi z obliczeń......

nie ma xpxa o grubości 20 cm i tak trzeba dać 10+10