HubertHubert 21.11.2018 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2018 Witajcie Po analizie różnych żródeł ogrzewania domu na ten moment jest za ogrzaniem domu prądem. Założenia dom rekreacyjny:-murowany typu nowoczesna stodoła-dach 2 spadowy-dobrze ocieplony-od południowej strony duże przeszklenia -125m2 powierzchni użytkowej ( dom bez garażu) Użytkowanie latem poza okresem letnim czasem weekendowo. Jestem za zastosowaniem foli grzewczej plus grzejnik w łazience oraz klimatyzacji. ( nie chce kominka ) Czy da radę sensownie połączyć automatyką folie z klimatyzacją żeby mieć władzę online nad tym co dzieje się w domu ? Może macie jakieś gotowe sprawdzone rozwiązania Dodatkowo mocno zastanawiam się nad dołożeniem fotowoltaiki jakie są wasze doświadczenia w tej materii. ( wg mnie nie jest to jakoś super opłacalne ) Czy można zmagazynować w instalacji fotowoltaiki prąd na np 24h za rozsądne pieniądze ( w razie awarii prądu z sieci ) Chciałbym standardowo chyba nadwyżkę z lata odbierać w okresie grzewczym. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 21.11.2018 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2018 Załóż klimatyzację split. Za 3000-5000 będziesz miał klimatyzator o mocy grzewczej 5kW z podglądem stanu przez sieć. Wystarczy do ogrzewania.Przejdź na II taryfę. Załóż PV pokrywające zużycie I taryfy chociaż jeśli to ma być używane okresowo, to prawdopodobnie nie ma sensu dopóki nie pomieszkasz i nie zobaczysz zużycia energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HubertHubert 21.11.2018 16:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2018 Sama klimatyzacja nie wydaję mi się dobrym pomysłem. Musiałbym ją zamontować w każdym pomieszczeniu. Do utrzymywania komfortowej temperatury w lecie i tak ją planuję ale chyba chciałbym coś jeszcze do ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 22.11.2018 04:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2018 Nie. Możesz zamontować zwykłego splita w największym i ogrzać cały dom przez otwarte drzwi. Albo klimatyzacja kanałowa, jedna na cały dom i nawiewy do każdego pomieszczenia.Jeśli chcesz kupić jeszcze coś do ogrzewania, to kilka grzejników olejowych po 150 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts