Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piwnica... poza budynkiem + garaż z kanałem

oscyp

Recommended Posts

Cześć,

przeczytałem już kilometry wątków o piwnicach, ale poza jednym krótkim postem gdzie ktoś pisał o piwnicy również pod tarasem od strony ogrodu nie natknąłem się na informację:

- czy piwnica może znacznie wykraczać poza obrys budynku? (mam ku temu powód użytkowy)

- w jaki sposób zrobić podpiwniczenie całości budynku (jako, że częściowe to problem i niewiele mniejszy koszt) aby jednocześnie mieć kanał w garażu?

Będę niezmiernie wdzięczny za rady zarówno formalno-prawne jak i praktyczno-techniczne.

Na szczęście jesteśmy jeszcze na etapie bujnej fantazji przed-projektowej więc... ooo ooo mogę wszystko :)

pozdrawiam

• 2 weeks później...
Cześć,

przeczytałem już kilometry wątków o piwnicach, ale poza jednym krótkim postem gdzie ktoś pisał o piwnicy również pod tarasem od strony ogrodu nie natknąłem się na informację:

- czy piwnica może znacznie wykraczać poza obrys budynku? (mam ku temu powód użytkowy)

- w jaki sposób zrobić podpiwniczenie całości budynku (jako, że częściowe to problem i niewiele mniejszy koszt) aby jednocześnie mieć kanał w garażu?

Będę niezmiernie wdzięczny za rady zarówno formalno-prawne jak i praktyczno-techniczne.

Na szczęście jesteśmy jeszcze na etapie bujnej fantazji przed-projektowej więc... ooo ooo mogę wszystko :)

pozdrawiam

Witam

Jeśli zrobisz kanał pod garażem w piwnicy, musisz dobrze zaizolować, aby nie zbierała Ci się woda w kanale.

pozdro

Raczej na izolacji oszczędzać nie zamierzam, ale chodziło mi o techniczne rozwiązanie tego: czy robić pod garażem pełną piwnicę i jakoś sobie w miejscu kanału podłogę wznieść czy może tam gdzie kanał to wykop pod piwnicę płytszy? (tak na moją logikę to chyba logistycznie lepiej jakby cała piwnica była na jednym poziomie).

A co z wykroczeniem piwnicy poza obrys budynku? Nie mogę znaleźć nigdzie żadnych przepisów, które to regulują.

Jeżeli już piwnica pod garażem, to moim zdaniem na równym poziomie, jak pozostała część. Piwnice z reguły nie są wysokie, więc żeby skorzystać z kanału, to łatwo mógłbyś sobie zrobić podest chociażby z palet, które zostaną Ci po budowie. Natomiast w przypadku piwnicy pod garażem, to zwróć uwagę na odpowiednio mocny strop, w szczególności jak będziesz w nim robił otwór na kanał. Pewnie nie obejdzie się bez podciągów.

Raczej na izolacji oszczędzać nie zamierzam, ale chodziło mi o techniczne rozwiązanie tego: czy robić pod garażem pełną piwnicę i jakoś sobie w miejscu kanału podłogę wznieść czy może tam gdzie kanał to wykop pod piwnicę płytszy? (tak na moją logikę to chyba logistycznie lepiej jakby cała piwnica była na jednym poziomie).

Piwnica pod garażem z kanałem... Panie, toż to bajka... Rób na pełną wysokość tę posadzkę, lepiej sobie drabinkę podstawić niż się zginać. Serwisuję swoje auta samemu, więc niestety coś o tym wiem, tak jak i o wąskich i ciasnych kanałach. Pomysł bardzo mi się podoba, gdybym się teraz budował, zrobiłbym tak samo. Strop na pewno będzie wymagał wzmocnienia podciągami i/lub ewentualnie słupami, ale jest to do zrobienia - trzymam kciuki ;)