oscyp 21.11.2018 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2018 Cześć, przeczytałem już kilometry wątków o piwnicach, ale poza jednym krótkim postem gdzie ktoś pisał o piwnicy również pod tarasem od strony ogrodu nie natknąłem się na informację: - czy piwnica może znacznie wykraczać poza obrys budynku? (mam ku temu powód użytkowy) - w jaki sposób zrobić podpiwniczenie całości budynku (jako, że częściowe to problem i niewiele mniejszy koszt) aby jednocześnie mieć kanał w garażu? Będę niezmiernie wdzięczny za rady zarówno formalno-prawne jak i praktyczno-techniczne. Na szczęście jesteśmy jeszcze na etapie bujnej fantazji przed-projektowej więc... ooo ooo mogę wszystko pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregory67 02.12.2018 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2018 Cześć, przeczytałem już kilometry wątków o piwnicach, ale poza jednym krótkim postem gdzie ktoś pisał o piwnicy również pod tarasem od strony ogrodu nie natknąłem się na informację: - czy piwnica może znacznie wykraczać poza obrys budynku? (mam ku temu powód użytkowy) - w jaki sposób zrobić podpiwniczenie całości budynku (jako, że częściowe to problem i niewiele mniejszy koszt) aby jednocześnie mieć kanał w garażu? Będę niezmiernie wdzięczny za rady zarówno formalno-prawne jak i praktyczno-techniczne. Na szczęście jesteśmy jeszcze na etapie bujnej fantazji przed-projektowej więc... ooo ooo mogę wszystko pozdrawiam Witam Jeśli zrobisz kanał pod garażem w piwnicy, musisz dobrze zaizolować, aby nie zbierała Ci się woda w kanale. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oscyp 02.12.2018 12:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2018 Raczej na izolacji oszczędzać nie zamierzam, ale chodziło mi o techniczne rozwiązanie tego: czy robić pod garażem pełną piwnicę i jakoś sobie w miejscu kanału podłogę wznieść czy może tam gdzie kanał to wykop pod piwnicę płytszy? (tak na moją logikę to chyba logistycznie lepiej jakby cała piwnica była na jednym poziomie). A co z wykroczeniem piwnicy poza obrys budynku? Nie mogę znaleźć nigdzie żadnych przepisów, które to regulują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 02.12.2018 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2018 A co z wykroczeniem piwnicy poza obrys budynku? Nie mogę znaleźć nigdzie żadnych przepisów, które to regulują. Jeżeli całkiem "ukryta w gruncie " to może do granicy dochodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_5 02.12.2018 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2018 Jeżeli już piwnica pod garażem, to moim zdaniem na równym poziomie, jak pozostała część. Piwnice z reguły nie są wysokie, więc żeby skorzystać z kanału, to łatwo mógłbyś sobie zrobić podest chociażby z palet, które zostaną Ci po budowie. Natomiast w przypadku piwnicy pod garażem, to zwróć uwagę na odpowiednio mocny strop, w szczególności jak będziesz w nim robił otwór na kanał. Pewnie nie obejdzie się bez podciągów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krybacki 07.12.2018 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2018 Raczej na izolacji oszczędzać nie zamierzam, ale chodziło mi o techniczne rozwiązanie tego: czy robić pod garażem pełną piwnicę i jakoś sobie w miejscu kanału podłogę wznieść czy może tam gdzie kanał to wykop pod piwnicę płytszy? (tak na moją logikę to chyba logistycznie lepiej jakby cała piwnica była na jednym poziomie). Piwnica pod garażem z kanałem... Panie, toż to bajka... Rób na pełną wysokość tę posadzkę, lepiej sobie drabinkę podstawić niż się zginać. Serwisuję swoje auta samemu, więc niestety coś o tym wiem, tak jak i o wąskich i ciasnych kanałach. Pomysł bardzo mi się podoba, gdybym się teraz budował, zrobiłbym tak samo. Strop na pewno będzie wymagał wzmocnienia podciągami i/lub ewentualnie słupami, ale jest to do zrobienia - trzymam kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek17-18 11.12.2018 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2018 Jesli jestes na etapie przedprojektowej fantazji to musze ci powiedziec z wlasnego doswiadczenia ze fantazjując za mocno można sobie zabić kilka finansowych ćwieków w plecy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts