bujalski_michal 21.11.2018 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2018 Drodzy, jako laik w wielu sprawach wykończeniowych proszę o pomoc.Po wykończeniu mieszkania odstały mi listwy MDF przypodłogowe ( tylko w pomieszczeniach gdzie są panele - AC5).odstały górą - były przez mojego wykończeniowca poprawiane, tzn chyba je dociskał/doklejał, silikonował na nowo od góry i malował. Podejrzewałem że wina jest kleju / gładzi (jak oderwałem jedną odstającą listwę - klej odrywa się z gładzią od ściany).Podejrzewałem że wina jest może niedoschnięcia mieszkania (wezwałem osobę od dewelopera chcąc tu uzyskać pomoc / rekompensatę) - i otrzymałem wyjaśnienie że wg. nich to nie wina wilgoci mieszkania ponieważ na ścianach wyżej nie ma grzyba / spękań itp. Chyba ani od Pana A) Wykończeniowca, B) Dewelopera nie uzyskam pomocy, więc .... JAK TO SAMEMU NAPRAWIĆ?dokręcać jakimiś kołkami i puścić silikon od góry a na koniec zamalować / dać zaślepki na łebki wkrętów? ( Wtedy musiał bym zrywać listwy i w-wiercać kołki następnie przykręcić te listwy?) Czy takie przewiercanie MDF może sie udać bezproblemowo i jak do tego podejść? Czy już nie ma ratunku... i wymiana listew? Będę bardzo wdzięczny za podpowiedź osób które orientują się w temacie.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monkey222 22.11.2018 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2018 Tak często się dzieje gdy listwy klejone sa na montarzowym kleju który jak zaschnie jest twardy jak kamien i w momencie nawet minimalnej pracy listwy odpada od ściany tym bardziej jak tynk/farba słaba , .Silikon dużo lepiej sprawdza się w takich sutuacjach bo jest elastyczny . Gdzie listwy się tzrymają to nie ma co ruszać na siłe , odklejone listwy delikatnie odgiąć aby w szpare między listwą a ścianą wszedł dziubek od silokonu - nawciskać na oko aby nie wyszedł górą po docisnieciu bo zapapra ściane , . Jak będzie wciskany to tak żeby po ścianie ściekał a nie w pustkę . Docisnąć listwe i przylozyć czymś ciężkim od przodu aby trzymalo do czasu zastygniecia silikonu ( najlepiej cały dzień ) .Jak juz wszystko zaschnie to od góry ładnie wykonczyć akrylem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 22.11.2018 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2018 Drodzy, jako laik w wielu sprawach wykończeniowych proszę o pomoc. Po wykończeniu mieszkania odstały mi listwy MDF przypodłogowe ( tylko w pomieszczeniach gdzie są panele - AC5). odstały górą - były przez mojego wykończeniowca poprawiane, tzn chyba je dociskał/doklejał, silikonował na nowo od góry i malował. Podejrzewałem że wina jest kleju / gładzi (jak oderwałem jedną odstającą listwę - klej odrywa się z gładzią od ściany). Podejrzewałem że wina jest może niedoschnięcia mieszkania (wezwałem osobę od dewelopera chcąc tu uzyskać pomoc / rekompensatę) - i otrzymałem wyjaśnienie że wg. nich to nie wina wilgoci mieszkania ponieważ na ścianach wyżej nie ma grzyba / spękań itp. Chyba ani od Pana A) Wykończeniowca, B) Dewelopera nie uzyskam pomocy, więc .... JAK TO SAMEMU NAPRAWIĆ? dokręcać jakimiś kołkami i puścić silikon od góry a na koniec zamalować / dać zaślepki na łebki wkrętów? ( Wtedy musiał bym zrywać listwy i w-wiercać kołki następnie przykręcić te listwy?) Czy takie przewiercanie MDF może sie udać bezproblemowo i jak do tego podejść? Czy już nie ma ratunku... i wymiana listew? Będę bardzo wdzięczny za podpowiedź osób które orientują się w temacie. Pozdrawiam. które to piętro? Czy listwy odpadły na ścianach zewnętrznych, nośnych, czy może wewnętrznych, działowych? Kiedy mieszkanie oddano do użytku? Być może jest to jeszcze wilgoć technologiczna w mieszkaniu...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts