Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Brak ciągu w kominie

Recommended Posts

Witam! Mam problem z ciągiem w kominie odprowadzającym dym z piecyka typu koza w moim garażu. Szczegółowy plan instalacji zamieszczam w załączniku. Dodam, że przewód kominowy ma średnicę 120mm i jest wykonany z 1m odcinków rury blaszanej. Kształt może przyprawiać o zawrót głowy co niektórych, ale chodzi o to żeby jak najwięcej ciepła zostało w garażu. Ten układ w zeszłym roku działał całą zimę bez zarzutu za wyjątkiem dni kiedy wiało od strony wylotu komina. Wtedy nie szło rozpalić bo wszystko cofało się do garażu. W tym roku niestety w ogóle nie wyciąga spalin. Jakie środki podjąć, żeby wszystko było jak należy? (Czujnik CO oczywiście jest zamontowany w pomieszczeniu).

https://zapodaj.net/6bba1e38629ef.jpg.html

Po pierwsze rozebrać rurociąg i wyczyścić.

Lepiej chyba zlikwidować syfon, straci się tylko 2mb, a poprawi znacznie ciąg kominowy.

Pozwoliłem sobie napisać poradę, bo podobny system użytkuję w drewnianym domku, 2,5m rury i 3 kolana w zestawie z kozą.

Koza w kuchni, rury w pokoju obok.

Sprawdza się świetnie od kilkunastu lat, ale zawsze przed sezonem grzewczym rozbieram i czyszczę rury z sadzy pomieszanej z popiołem.

Cztery lata temu założyłem rury z nierdzewki.

Pozdrawiam

Cezary

Instalacja została na świeżo złożona na wzór tej działającej w ubiegłym sezonie z tą różnicą że teraz nie chce działać :) Rury więc czyste jak łza... dołożę dzisiaj jeszcze 2m do komina nad dach i zobaczę co to będzie z tego. A i dodam że po wyprowadzeniu odciągu prosto z pieca jednym kolanem dalej jest bez zmian...