tomasz30 21.11.2018 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2018 Witam! Mam problem z ciągiem w kominie odprowadzającym dym z piecyka typu koza w moim garażu. Szczegółowy plan instalacji zamieszczam w załączniku. Dodam, że przewód kominowy ma średnicę 120mm i jest wykonany z 1m odcinków rury blaszanej. Kształt może przyprawiać o zawrót głowy co niektórych, ale chodzi o to żeby jak najwięcej ciepła zostało w garażu. Ten układ w zeszłym roku działał całą zimę bez zarzutu za wyjątkiem dni kiedy wiało od strony wylotu komina. Wtedy nie szło rozpalić bo wszystko cofało się do garażu. W tym roku niestety w ogóle nie wyciąga spalin. Jakie środki podjąć, żeby wszystko było jak należy? (Czujnik CO oczywiście jest zamontowany w pomieszczeniu).https://zapodaj.net/6bba1e38629ef.jpg.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 21.11.2018 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2018 Po pierwsze rozebrać rurociąg i wyczyścić.Lepiej chyba zlikwidować syfon, straci się tylko 2mb, a poprawi znacznie ciąg kominowy. Pozwoliłem sobie napisać poradę, bo podobny system użytkuję w drewnianym domku, 2,5m rury i 3 kolana w zestawie z kozą.Koza w kuchni, rury w pokoju obok.Sprawdza się świetnie od kilkunastu lat, ale zawsze przed sezonem grzewczym rozbieram i czyszczę rury z sadzy pomieszanej z popiołem.Cztery lata temu założyłem rury z nierdzewki. PozdrawiamCezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszko 21.11.2018 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2018 W takich wymyślnych kominach kolana powinny być z rewizjami. Łatwe czyszczenie bez rozbierania całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 22.11.2018 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2018 Podpisuję się pod obiema uwagami poprzedników. Dodam, że 5 mb "odzysku" ciepła z dymu, to dla takiej instalacji i tak sporo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasz30 22.11.2018 08:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2018 Instalacja została na świeżo złożona na wzór tej działającej w ubiegłym sezonie z tą różnicą że teraz nie chce działać Rury więc czyste jak łza... dołożę dzisiaj jeszcze 2m do komina nad dach i zobaczę co to będzie z tego. A i dodam że po wyprowadzeniu odciągu prosto z pieca jednym kolanem dalej jest bez zmian... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts