Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ciepły montaż okien - taśma Greenteq Vario 3

Recommended Posts

Witam,

Zbieram oferty od producentów okien. Chciałbym zastosować ciepły montaż tzn. ciepłe parapety i taśmy paroprzepuszczalne i paroszczelne. Jedna z firm zaproponowała montaż w taki sposób:

- Od wewnątrz taśma WTI total 100 firmy Fesko

- Od zewnątrz taśmę rozprężną 20mm 600Pa firmy Greenteq

Czy montaż w ten sposób byłby poprawny? Czy w takim przypadku nie jest już potrzebna taśma zewnętrzna? Taśma rozprężna ją zastępuje?

Tak, dobrze rozumiesz. Ten sposób był jednym z pierwszych promowanych przez Illbruck. Osobiście wolę praktykować folie obustronnie. Przy taśmie rozprężnej trzeba uważać na równe ościeża i jej prawidłowy dobór do szerokości otworu by nie było np., tak:

DSC00985.JPG

Podepnę się, mam pytanie do Finlandii, Jareko i T12345T :)

Wycena za szczelny montaż jest dla mnie trochę za duża (2800 zł za 90 mb) Chciałbym go zatem zrealizować we własnym zakresie (no chyba że dogadam się z ekipą...). Murarze przygotują mi ładnie ościeża. Od środka planuję uszczelnić sp925, a od zewnątrz przykleić folię paroprzepuszczalną, ale dopiero po zamontowaniu okien aby nie plątać się ekipie pod nogami. Czyli folia będzie przyklejona do ramy okiennej, okna zlicowane z murem.

1. Czy to jest wystarczająco dobre rozwiązanie?

2. Nie rozumiem tylko jednej rzeczy - w jaki sposób ma działać taśma paroprzepuszczalna, skoro będzie przykryta klejem, siatką, styropianem i tynkiem? Styropian z tą paroprzepuszczalnością to ledwo, ledwo. Wystarczy?

A ekipę poproszę o montaż pianą Soudal Flexi, aby zminimalizować ryzyko wystąpienia szczeliny włosowatej, będę mieszkał niedaleko torów kolejowych.

Murarze przygotują mi ładnie ościeża. Od środka planuję uszczelnić sp925, a od zewnątrz przykleić folię paroprzepuszczalną, ale dopiero po zamontowaniu okien aby nie plątać się ekipie pod nogami. Czyli folia będzie przyklejona do ramy okiennej, okna zlicowane z murem.

. Czy to jest wystarczająco dobre rozwiązanie?

To jest dobre rozwiązanie pod warunkiem prawidłowego wykonania.

Nie rozumiem tylko jednej rzeczy - w jaki sposób ma działać taśma paroprzepuszczalna, skoro będzie przykryta klejem, siatką, styropianem i tynkiem?

Czy aby na pewno w obrębie szczeliny dylatacyjnej folia paroprzepuszczalna będzie przykryta siatką i klejem? Według mnie nie będzie. Zakrycie folii styropianem spowoduje co najwyżej że powierzchnie styropianu i folii zetkną się ze sobą, (chociaż pewnie tak nie będzie, bo nastąpi przesunięcie styropianu o grubość warstwy kleju na ścianie konstrukcyjnej). Luźny styk powierzchni dwóch materiałów nie powoduje żadnego ograniczenia dla dyfuzji gazów, wiec spoko.

Życzę powodzenia na budowie, bo chociaż ogólny zarys jest ok, diabeł tkwi w szczegółach o których na razie autor pomysłu milczy :-).

Czy aby na pewno w obrębie szczeliny dylatacyjnej folia paroprzepuszczalna będzie przykryta siatką i klejem? Według mnie nie będzie. Zakrycie folii styropianem spowoduje co najwyżej że powierzchnie styropianu i folii zetkną się ze sobą, (chociaż pewnie tak nie będzie, bo nastąpi przesunięcie styropianu o grubość warstwy kleju na ścianie konstrukcyjnej). Luźny styk powierzchni dwóch materiałów nie powoduje żadnego ograniczenia dla dyfuzji gazów, wiec spoko.

Jeżeli styropian nie będzie ściśle przylegał, nie będzie przyklejony do ramy/taśmy to nie widzę żadnego sensu zakładania go na ramę - niczego przecież nie dociepli.

Jeśli chodzi o diabła, to od wewnątrz problemów nie przewiduję, to raczej nietrudna robota :D a z zewnątrz, to właśnie wpadłem na to, że muszę się jeszcze przecież skonsultować z dostawcą stolarki co do sposobu montażu prowadnic rolet. A o jakie szczegóły Tobie chodziło, o czym jeszcze powinienem pomyśleć? :)

Btw. Macie doświadczenie z tą pianą Flexi?

Jeżeli styropian nie będzie ściśle przylegał, nie będzie przyklejony do ramy/taśmy to nie widzę żadnego sensu zakładania go na ramę - niczego przecież nie dociepli.

Jeśli chodzi o diabła, to od wewnątrz problemów nie przewiduję, to raczej nietrudna robota :D a z zewnątrz, to właśnie wpadłem na to, że muszę się jeszcze przecież skonsultować z dostawcą stolarki co do sposobu montażu prowadnic rolet. A o jakie szczegóły Tobie chodziło, o czym jeszcze powinienem pomyśleć? :)

Btw. Macie doświadczenie z tą pianą Flexi?

No i tak Szanowny Pan ujawnia te szczegóły po kapince :-). Jeśli na stojakach ościeżnic będą prowadnice rolet, to styropian ocieplenia albo ledwo co wejdzie na ramę ościeżnicy albo będzie musiał być finezyjnie zacięty, aby zajść na prowadnicę rolety. Styropianu ocieplenia nie przykleja się do ramy okna, to herezja! Nieprzyklejony też zrobi robotę.. To wynika ze sposobów wymiany ciepła:-). Problemy ze szczelnością połączeń pojawią się w dolnych narożnikach okna, co Pan Szanowny stwierdzi przyklejając folie w zamierzony sposób. Flexi Sudala to fajna piana, ale nie wiem jakie trzeba mieć z nią doświadczenia, żeby mieć doświadczenia :-).

Jeśli na stojakach ościeżnic będą prowadnice rolet, to styropian ocieplenia albo ledwo co wejdzie na ramę ościeżnicy albo będzie musiał być finezyjnie zacięty, aby zajść na prowadnicę rolety. Styropianu ocieplenia nie przykleja się do ramy okna, to herezja! Nieprzyklejony też zrobi robotę.. To wynika ze sposobów wymiany ciepła:-).

A jeśli styropian zachodzi na ramę, to czy dawanie wąskiej taśmy rozprężnej między ramę a styropian zamiast folii paroprzepuszczalnej będzie błędem?

Ale to jest dodatkowe 2800 do 2500 za podstawowy montaż... czyli 5k+

Natomiast poproszę o wyklejenie tylko zewnętrznych taśm, a od środka sam zrobię folią w płynie, zawsze kilka stówek do przodu.

Jasna sprawa że co zrobisz sam, za to płacić nie musisz. Chodziło mi o to żebyś wiedział że chłopaki nie próbują z ciebie zdzierać.

A jeśli styropian zachodzi na ramę, to czy dawanie wąskiej taśmy rozprężnej między ramę a styropian zamiast folii paroprzepuszczalnej będzie błędem?

Nie, nie będzie. Ale robimy to wtedy razem ze styropianem. Efekt ma wyjść mniej więcej taki jak na moich zdjęciach 2014-12-11 11.44.43.jpg ,1.jpg

Edytowane przez Grabicak