Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DGP a ocieplenie

pershing1899op.pl

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Może ktoś mi wyjaśnić jak zrobić ocieplenie w miejscu gdzie są rury dgp?

Strop lany, rury chciałbym poprowadzić pod stropem, zrobić ocieplenie wełna 15 cm i sufit podwieszany. Czy takie coś ma sens? Nie bedzie mostków cieplnych w miejscach gdzie będą rozprowadzane rury? Jest jakiś inny sposób, aby ociepli strop od dołu?

Dziękuję za odpowiedzi,

Pozdrawiam

Witam serdecznie,

Strop lany, rury chciałbym poprowadzić pod stropem, zrobić ocieplenie wełna 15 cm i sufit podwieszany. Czy takie coś ma sens? Nie bedzie mostków cieplnych w miejscach gdzie będą rozprowadzane rury? Jest jakiś inny sposób, aby ociepli strop od dołu?

Dziękuję za odpowiedzi,

Pozdrawiam

Góra nad stropem nie jest ogrzewana i nie jest użytkowa?

Góra nad stropem bedzie do późniejszej adaptacji może za kilka lat. Obecnie chce tam zostawić stan surowy.
Ja bym w takiej sytuacji wełnę położył na stropie. Później wykorzystać ją można do ocieplenia góry na tej górze...;) Twoje rozwiązanie to strata wełny, która po adaptacji poddasza nie jest potrzebna w tym miejscu no i kupa niepotrzebnej roboty. Chyba, że się mylę...

Witam serdecznie,

Dziękuję za odpowiedzi,

Pozdrawiam

Jak chcesz zamocować rury dgp ? Podwiesić pod stropem ? Położyć na stelażu sufitu podwieszanego ? To musisz rozwiązać sam.

Ocieplenie musi się "trzymać" z rurami , to też sam musisz rozwiązać.

Mój pomysł: zrobić odrębną konstrukcję z profili metalowych ( U ) na dgp mocowaną do stropu, niezależną od sufitu podwieszanego, ocieplić ją płytami z wełny z folią aluminiową /łatwe do zrobienia i skuteczne ocieplenie/

Pomysł masz dobry i nie kombinowałbym więcej.

Lampki zostaw innym.

Edytowane przez dolby

Dzwoniłem do osoby która zajmuje się tym tematem i proponuje rury płaskie do dgp położyć na stropie, a gdybym w przyszłości adaptowal poddasze to zrobić wylewke i tych rur nie będzie widać. Rury by miały być puszczone przez strop przy ścianach w pomieszczeniach, które mnie interesują i powietrze by szło od dołu, a nie od sufitu jak duzo osób robi. Niby logiczne, bo ciepło idzie do góry. Wtedy bym mógł sobie bez problemu ocieplic wełna pod stropem. Co sądzicie o takim wykonaniu dgp?

To też dobry sposób. Zważywszy jednak na fakt konieczności ocieplenia (solidnego) kanałów płaskich, pracochłonność i absurdalność ocieplania stropu od spodu, dałbym wełnę z góry, przy okazji przykrywając kanały grubą warstwą wełny....

Dzwoniłem do osoby która zajmuje się tym tematem i proponuje rury płaskie do dgp położyć na stropie, a gdybym w przyszłości adaptowal poddasze to zrobić wylewke i tych rur nie będzie widać. Rury by miały być puszczone przez strop przy ścianach w pomieszczeniach, które mnie interesują i powietrze by szło od dołu, a nie od sufitu jak duzo osób robi. Niby logiczne, bo ciepło idzie do góry. Wtedy bym mógł sobie bez problemu ocieplic wełna pod stropem. Co sądzicie o takim wykonaniu dgp?

Dom jest nowy ?