MarcinPP 21.11.2018 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2018 Piszę tutaj chociaż, nie wiem do końca czy to najodpowiedniejszy wątek. Jestem na etapie projektowania i wykonywania okablowania w (pokoju kinowym), załączam obrazek rozmieszczenia. Zacznę od tego co chciałbym osiągnąć. Obraz wyświetlany przez projektor na ścianie najlepiej 4k oraz przestrzenny dźwięk 5.1 lub 7.1. Najprawdopodobniej filmy odtwarzane byłby z laptopa – chociaż niekoniecznie (bo nie bardzo wiem jak inaczej bo kino domowe czy jakieś dvd, blue ray to raczej nie wchodzi w grę), może kiedyś w przyszłości jakaś konsola. Zastanawiam się jak rozmieścić przewody oczywiście pod tynkiem i wyprowadzić gniazda, aby to osiągnąć plan jest taki: Na górze tylnej ściany (tam gdzie projektor) gniazdo hdmi (czy są gniazda 2.0 i 2.1 ?), które będzie leciało na dół tej ściany też do gniazda obok kanapy tak aby łatwo można było podłączyć projektor np. do laptopa. Następnie na górze kolejne gniazdo na wejście rj45 - kabel skrętka kat.7. (do internetu i sieci domowej), dwa gniazda prądowe. Na dole obok kanapy po prawej będzie gniazdo z wejściem hdmi do projektora oraz wejście rj45 (zwykła skrętka kat. 5e) i również dwa gniazdka do prądu. Fajne też był podciągnąć do tego telewizję od dekodera ?– też nie bardzo wiem jakimi kablami to się puszcza i jak to rozwiązać? Splitery jakieś? tak aby mieć np. tv w salonie, sypialni i w pokoju kinowym? Nie bardzo również wiem gdzie i jakie gniazda zrobić pod nagłośnienie oraz jak rozstawić głośniki do 5.1 lub 7.1 oraz gdzie poprowadzić przewody do nagłośnienia (może sugestie co do przewodu?). Nie wiem też do końca jaki sprzęt zastosować aby to wszystko osiągnąć. Wszelkie rady i sugestie wskazane. Nie piszę o kwotach bo kupno projektora i sprzętu do nagłośnienia to jeszcze odległa przyszłość a na razie chcę zrobić okablowanie tak aby później nie ciągnąc kabli po ścianach czy co gorsza kuć tynków. Ps. Podobno do ścian pod wyświetlanie z projektora są specjalne farby ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 21.11.2018 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2018 co do dźwięku polecam CA CXR120 - żre trochę prądu,ale warto. Daje 5.1 i 7.1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 21.11.2018 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2018 Nie mam projektora, bazuje jedynie na kinie domowym 5.1 podłączonym do TV. Okablowanie rozmieściłem trochę na ślepo.Zakupiłem kino domowe firmy Bose. Jedną z wielu zalet owego nagłośnienia jest to, że w momencie jej konfiguracji rozmieszczenie głośników nie ma zbytniego znaczącego znaczenia. System sam adaptuje się do wielkości pomieszczenia jak i umiejscowienia osoby operującej pilotem. W trakcie ustawiania przesadza delikwenta po różnych miejscach sofy w salonie. Wszystko po to by nagłośnienie było jaknajbardziej przestrzenne.Jeśli chodzi o okablowanie zainwestowałem w lepszej jakości kable o średnicy 2.5. Jak się póżniej okazało ze średnicą przestrzelili. Okazały się zbyt grube.Dlatego też proponuję byś za wczasu zainteresował się jakiej średnicy kable podpasują do sprzętu nagłośnieniowego.Jeśli z jakiś względów pominiesz ten etap, zawsze będziesz mógł zgrzać kable z nieco cieńszymi. Dla audiofili taki przeszczep jest niedopuszczalny, w moim przypadku musiałem jakoś ratować swój brak doświadczenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 22.11.2018 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2018 Przypomniałem sobie, że producent zaleca instalację głośników na wysokości głowy. Tylne za głową a te z przodu w odległości chyba 1m od TV. Jeśli chcesz to mogę to dokładniej sprawdzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 22.11.2018 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2018 Zakupiłem kino domowe firmy Bose. Jedną z wielu zalet owego nagłośnienia jest to, że w momencie jej konfiguracji rozmieszczenie głośników nie ma zbytniego znaczącego znaczenia. System sam adaptuje się do wielkości pomieszczenia jak i umiejscowienia osoby operującej pilotem.. Kurde, a ja myślałem i tysiące osób że istnieje https://www.google.pl/search?q=akustyka+pomieszczenia&rlz=1C1GCEU_plPL819PL819&oq=akustyka+pomieszczenia&aqs=chrome..69i57j0l5.4951j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8 Przewód o średnicy 2,5mm? to jakies 4,9mm2. Skąd takie dorwałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 22.11.2018 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2018 Co do średnicy to mogę się mylić. Elektryk zakupił kabel i go ułożył. Nie zmienia to faktu, że okazał się zbyt gruby i końcówki musiały być zgrzewane z cieńszym kablem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinPP 22.11.2018 10:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2018 co do dźwięku polecam CA CXR120 - żre trochę prądu,ale warto. Daje 5.1 i 7.1 Sprzęt fajny ale cena kosmiczna myślałem o czymś bardziej budżetowym. Tomasz132: No właśnie, z tego co patrzyłem to subwoofer powinien być z przodu ale ja przecież mam tam ścianę na której będzie wyświetlany obraz, nie wiem dokładnie jaką on będzie miał przekątną ale nie chce aby zasłaniał mi tego obraz. W takim razie jakie przewody skoro nie 2.5 za grube? 1,5mm 1mm ? Dodam, że nie chce raczej jakiegoś super sprzętu do nagłośnienia za kilka tyś. raczej coś bardziej budżetowego aczkolwiek z 5.1 lub 7.1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 22.11.2018 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2018 Sprzęt fajny ale cena kosmiczna myślałem o czymś bardziej budżetowym. Tomasz132: No właśnie, z tego co patrzyłem to subwoofer powinien być z przodu ale ja przecież mam tam ścianę na której będzie wyświetlany obraz, nie wiem dokładnie jaką on będzie miał przekątną ale nie chce aby zasłaniał mi tego obraz. W takim razie jakie przewody skoro nie 2.5 za grube? 1,5mm 1mm ? Dodam, że nie chce raczej jakiegoś super sprzętu do nagłośnienia za kilka tyś. raczej coś bardziej budżetowego aczkolwiek z 5.1 lub 7.1 Subwoofer może stać gdzie zechcesz. Tony niskie rozchodą się po całym pomieszczeniu bez względu gdzie znajduje kolumna. Tony wysokie to już inna bajka, nie mogą mieć stałych przeszkód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 22.11.2018 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2018 Poszukam w ofercie Yamahy, np to (5.1 i cena do przełknięcia).https://www.euro.com.pl/zestawy-kina-domowego1/yamaha-htr-2071-prism-audio-tornado-czarny.bhtml?gclsrc=aw.ds&&gclid=Cj0KCQiAxNnfBRDwARIsAJlH29Bx5ynAP1TgkUkaTEt_KbCEYdzULdH6xA4N1vGxfO_MU2VsoLbG30QaAjsTEALw_wcB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 22.11.2018 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2018 sorry, myślałem, że wrzucam właśnie coś budżetowego, prostego i dlatego nie podawałem nic z wyższej półki bo tam ceny są mocno przesadzone i kilka razy wyższe. A tu miałeś sensowne 60 W na kanał,zasilanie 1000 W, a nie jak w innych firmach 100W na kanał i zasilacz 200 W.Ale na pewno znajdziesz coś odpowiedniego dla siebie.Z subem jest tak jak pisze forumowicz powyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 22.11.2018 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2018 No to nie rozmawiaj ze sobą. Ale przecież nieważne gdzie ustawimy subwofer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 22.11.2018 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2018 Panowie dajcie spokój, nie zaśmiecajcie wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts