Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł defro jak najlepiej nim sterować

qwertykokos

Recommended Posts

Witam. Potrzebuję waszej pomocy w wysterowaniu kotła na ekogroszek. Kocioł defro komfort eko lux ze sterownikiem K1PV4. W tym momencie instalacja wygląda tak że za kotłem jest zawór 4D Herza (sterowany na razie ręcznie), oraz dalej pompy na podłogówkę góra,dół z zaworami 3D.

Kocioł działa od soboty na pidzie i cały czas pracuje pomiędzy 56 a 62 stopnie. Zadana jest 65. Kocioł w ogóle nie przechodzi w stan nadzoru. W domu jest już 22 stopnie ale dom jest jeszcze w budowie i chcialbym mieć możliwość ustawienia stałej temperatury np 19 stopni.

Kocioł posiada czujnik temperatury zewnętrznej. Chciałbym dokupić regulator pokojowy. Nie potrzebuję rozbudowanych sterowników dlatego pomyślałem nad sterownikiem ST 292 Techa. Podobno współgra ze sterownikiem kotła.

Teraz proszę mi powiedzieć co jeszcze potrzebuje by móc sterować ogrzewaniem?

Czy oprócz sterownika pokojowego potrzebny jest siłownik na zawór 4d czy wystarczą same sterowniki?

Bardzo proszę o wyjaśnienie zagadnienia sterowania tym ustrojstwa bo naprawdę nie mam o tym zielonego pojęcia.

Przecież na razie możesz ręcznie zaworem smyrnąć i będziesz miał te 19 stopni bo przy podłogówce reakcja jest dopiero na drugi dzień , to ma taki bezwład że specjalne rozbudowane systemy nie są potrzebne , ja ponad 3 lata nie mam siłownika elektrycznego na zaworze 4 drogowym do podłogówki i w sezonie może ze dwa trzy razy tym zaworem smyrnę na plus lub minus , w słabą zimę zasilam 28 stopni w mocniejszą 30 stopni i na tym się kończy cała regulacja , szkoda kasy.