Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Deski elewacyjne

Recommended Posts

Bardo podobają mi się wykończenia w postaci desek elewacyjnych na domkach. Ma ktoś jakieś doświadczenia związane z takim drewnem?

Jaki gatunek drewna najlepiej będzie sprawdzał się w naszym klimacie no i jaka jest trwałość takiego rozwiązania

Pytam w kontekście takich desek elewacyjnych jak te tutaj:

66557_e2.jpg

Witam,

Pytanie czy to naturalna deska czy tynk odciśnięty w strukturze deski i pomalowany bejcą? Szczerze trudno jest odróżnić takie rozwiązanie.

FAST posiada takie rozwiązanie jest to system FAST WOOD BOARD.

http://fast.zgora.pl/index.php?a=news&b=show&id=40

Szczegóły w ulotce. Wg mnie tańszy i łatwiejszy sposób konserwacji takiego rozwiązania.

Pozdrawiam

Adam

Na zdjęciach faktycznie trudno rozróżnić. Ale na żywo, przechodząc ulicą imitację widać. Moim zdaniem wygląda trochę słabo. Zapewne są systemy, które bardziej realistycznie odwzorowują deskę elewacyjną, ale cena też rośnie odpowiednio. A takie rzeczy robi się przecież po to by było tanio, trwale i bez obsługowo (drewno wymaga okresowej impregnacji).

Co do gatunku, najpopularniejszy jest modrzew. Trwałość... jak dbasz tak masz, zależy jak i czym impregunje, trwałość na lata.

• 2 weeks później...

Opcjonalnie może to być świerk, który tez jest wykorzystywany do tego typu zastosowań. Świerk wychodzi nawet około 50% taniej niż modrzew (trzeba by porównać aktualne ceny). No właśnie, ale jeżeli ktoś szuka rozwiązań trwałych, to tylko modrzew.

Faktem jest też, że poprawnie zamontowane i zabezpieczone deski modrzewiowe będą dobrze się sprawowały przez wiele lat.

Wprawdzie wiem, że niektórzy lubią koloryzować deski, ale fajnym pomysłem jest wg mnie pozostawienie oryginalnego koloru i charakteru desek. Wiadomo, są gusta i guściki, ale jak już decydujemy się na prawdziwe drewno, to niech to wygląda jak prawdziwe drewno :)