mateos2 22.11.2018 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2018 Witajcie montuje wlasnie wentylacje mechaniczna w domu i stanalem przed problemem regulacji mocy nagrzewnicy wstepnej przed rekuperatorem.nagrzewnica 230V 600W sterowana przez arduino z uzyciem przekaznikow SSR mam do wyboru 4 opcje :- dwa SSR rownolegle z czego jeden polaczony z dioda 5A/400V zeby obnizyc moc o mniej wiecej 50% - sterowanie PWM na arduino np wlacz na 10s wylacz na 10s z regulacja dlugosci wlaczen- sterowanie temperatura za nagrzewnica, czyli wlaczam nagrzewnice i jesli tylko powietrze osiagnie 0stopni to wylaczam , jak temp spadnie ponizej -5stopni to wlaczam spowrotem- uzycie transformatora ARW lub autotransformatora 230/110 kazda opcja ma swoje plusy i minusy, ale patrzac na prostote opcja #1 jest kuszaca, ale nie wiem czy SSR dobrze zniesie takie obciazenie prosze doradzcie ktora opcja wybracz gory dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 22.11.2018 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2018 Rozumiem, że zakup gotowego i sprawdzonego rozwiązania np. w Termex nie wchodzi w grę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateos2 22.11.2018 21:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2018 Cała frajda żeby to zrobić samemu Zwłaszcza że nagrzewnica już leży i czeka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 23.11.2018 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2018 Pojedynczy SSR sterowany przez Arduino algorytmem podającym płynnie i stopniowo moc na grzałkę po analizie temperatury czerpni i za grzałką albo tylko na podstawie temperatury za grzałką. PWM też może być, ale SSR to chyba bardziej eleganckie rozwiązanie. Nie rozumiem sensu dwóch SSR ani autotransformatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateos2 23.11.2018 10:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2018 Pojedynczy SSR sterowany przez Arduino algorytmem podającym płynnie i stopniowo moc na grzałkę po analizie temperatury czerpni i za grzałką albo tylko na podstawie temperatury za grzałką. PWM też może być, ale SSR to chyba bardziej eleganckie rozwiązanie. Nie rozumiem sensu dwóch SSR ani autotransformatora. wlasnie nigdy nie sterowalem SSRa poza ON/OFF (prosto z pinu Arduino) wiec to by bylo cos nowego rozumiem ze SSR-40DA sie do takiego plynnego sterowania nie nadaje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 23.11.2018 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2018 Używam dwa SSR w domu. Jeden płynnie steruje grzałką 2kW bojlera kuchennego, a drugi 1,5 łazienkowego. Napięcie sterujące jest podawane w Wattroutera. SSR w trybie on/off będzie jak przekaźnik. Wytrzyma więcej przełączeń kosztem ceny i grzania się. To czy wymieniony przekaźnik się nadaje zależy od tego czy kupiłeś oryginalny Fotec czy podróbę. Ja mam jedno i drugie. Podróbki się bardziej grzeją i większe ryzyko spalenia domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateos2 23.11.2018 13:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2018 wlasnie sie douczam i do regulacji sluzy seria LA a ja mam zwykle co do pochodzenia - na 99% mam chinskie "wersje" na dzisiaj planuje zrobic wersje ON/OFF, czyli jesli temp zewnetrzna jest ponizej -5 czy -10 stopni to wlacza sie zasilanie nagrzewnicy jesli czujnik temperatury zaraz za nagrzewnica pokaze powyzej 0 stopni to nastapi wylaczenie nagrzewnicy, jak spadnie ponizej -5 to wlaczy ponownie od razu zabezpieczy mnie to przed przegrzaniem w przypadku wylaczenia wentylatora celem usuniecia lodu z wymiennika (czyli zastapi presostat) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mibas 23.11.2018 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2018 Używam dwa SSR w domu. Jeden płynnie steruje grzałką 2kW bojlera kuchennego, a drugi 1,5 łazienkowego. Napięcie sterujące jest podawane w Wattroutera. SSR w trybie on/off będzie jak przekaźnik. Wytrzyma więcej przełączeń kosztem ceny i grzania się. ale SSR z definicji działą w trybie ON/OFF - to jest klucz/przekaźnik, tyle że elektroniczny, a nie elektromechniczny. Podejrzewam, że pisząc o "płynnym" trybie masz na myśli tzw. sterowanie fazowe, a ON/OFF tzw. grupowe. Przy czym do sterowania grzałkami to z reguły stosuje się sterowanie grupowe, a nie fazowe - prościej, taniej, mniej zakłóceń. EDIT: Po zerknięciu w kartę Foteka widzę, że te "płynne typu L" mają po prostu wbudowany sterownik fazowy. Ale jak wyżej - dla grzałki z uwagi na jej inercję to nie ma znaczenia i najczęściej stosuje się sterowanie grupowe jako prostsze i sprawiające mniej kłopotów z generowaniem zakłóceń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 24.11.2018 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2018 ale SSR z definicji działą w trybie ON/OFF - to jest klucz/przekaźnik, tyle że elektroniczny, a nie elektromechniczny. Podejrzewam, że pisząc o "płynnym" trybie masz na myśli tzw. sterowanie fazowe, a ON/OFF tzw. grupowe. Przy czym do sterowania grzałkami to z reguły stosuje się sterowanie grupowe, a nie fazowe - prościej, taniej, mniej zakłóceń. EDIT: Po zerknięciu w kartę Foteka widzę, że te "płynne typu L" mają po prostu wbudowany sterownik fazowy. Ale jak wyżej - dla grzałki z uwagi na jej inercję to nie ma znaczenia i najczęściej stosuje się sterowanie grupowe jako prostsze i sprawiające mniej kłopotów z generowaniem zakłóceń Nie wiem o jakiej definicji piszesz. Nie wiem co masz na myśli pisząc o sterowaniu grupowym? Grupa złożona z czego? Moje przekaźniki Fotec SSR są płynnie sterowane napięciem stałym OIDP 0-5V. Mogę je też sterować on/off i wtedy podaje się od razu napięcie 0 lub 5V. Na wyjściu przy małych mocach np 100-200W wygląda to trochę na pulsowanie kilka razy na sekundę. Neonówka bojlera mruga. Prawdopodobnie energia idzie na chwilę do kondensatora. Przy większych nie widać pulsowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateos2 24.11.2018 07:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2018 Moje przekaźniki Fotec SSR są płynnie sterowane napięciem stałym OIDP 0-5V. Mogę je też sterować on/off i wtedy podaje się od razu napięcie 0 lub 5V. A może podać pełną nazwę produktu? Fotek SSR to cała rodzina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 25.11.2018 03:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2018 24V-380V 40A 250V SSR-40DA Solid State Relay Module 3-32V DC To AC SSR-40 DA SSR 40AMniej więcej tak to opisują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateos2 25.11.2018 14:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2018 24V-380V 40A 250V SSR-40DA Solid State Relay Module 3-32V DC To AC SSR-40 DA SSR 40A No to nie ma prawa działać. Ten dokładnie typ to On Off tylko. Nie ma opcji regulacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 25.11.2018 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2018 Odczytałem tytuł starej aukcji na Aliexpress. U mnie działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateos2 27.11.2018 17:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2018 Połowiczne rozwiązanie znalazłem.Nagrzewnica ma dwa elementy grzewcze więc obniżenie mocy o połowę jest łatwe - wystarczy załączyć jeden element zamiast dwóch... Zastanawia mnie tylko czemu bezpieczniki termiczne w nagrzewnicy są montowane na obu liniach zasilania : N i L a nie na jednej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 01.12.2018 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 Nie rozumiem w jaki sposób obniżenie o połowę ma gwarantować zapobieganie zamarzaniu albo brak pożaru? Jeżeli sprzężenie zwrotne oparte o informację o temperaturze działa, to ilość grzałek NIE MA ZNACZENIA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateos2 01.12.2018 09:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 Ale to chodzi o sterowanie predykcyjne a nie korekcyjne. Analogicznie sterowany jest pięć czujnikiem pogodowym.. Innymi słowy moje podejście jest : po co wyłączać skoro można nie włączać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 01.12.2018 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 Piec sterowany czujnikiem pogodowym ma dodatkowo sterowanie i zabezpieczenie lokalnymi, wbudowanymi czujnikami temperatury. W rekuperatorze temperatura spada poniżej zadanej wartości np. +2° to grzałka ma już pracować ciągle na niewielkiej mocy np 50W. Tak powinno być. Jaka w tym jest zaleta odłączenia połowy grzałki? Nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateos2 01.12.2018 10:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 Założenie jest takie, że do -10 stopni rekuperator poradzi sobie sam. Poniżej -10 musiałby często wyłączać nawiew żeby się odmrozić więc włączam grzałkę na połowę mocy i chodzi tak cały czas.Poniżej -20 włączam grzałkę na całą moc.Jeśli temperatura na wlocie do rekuperatora przekroczy 0 stopni to grzałka jest całkowicie wyłączana.Jak po zimie będę wiedział jak wygląda zapotrzebowanie na moc grzałki to przygotuje sterowanie mocą płynne.. (Będę zbierał wszystkie parametry i temperatury co 30sekund)Tak - odkrywam Amerykę na nowo, ale ja to po prostu lubię.A przy okazji, o ile wszystko będzie działać zgodnie z planem, zbuduje dosyć wyrafinowana automatykę do rekuperacji której pewnie bym nie kupił gotowej że względu na cenę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 01.12.2018 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 Nie poradzi sobie. Zamarznie już w okolicy zera.Włączenie grzałki na sztywno na pół mocy daje dwa możliwe rezultaty: będzie za słaba i i tak zamarznie, będzie za silna i stopi rekuperator lub spali dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 01.12.2018 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 Taka "wyrafinowana" nagrzewnica z wbudowanym czujnikiem i regulatorem proporcjonalnym kosztuje maks 1000 PLN.Nie uda ci się odpowiednika zbudować taniej, chyba że twój czas jest dla Ciebie nic nie warty. Moc nagrzewnicy policz sobie ściągając na telefon aplikacje VentTools firmy Lindab. Wymiennik Recair w warunkach domowych przy zrównoważonym przepływie (wywiew 20st.C i 40%RH) zamarznie poniżej -5 st.C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts