blachaxxx 22.11.2018 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2018 Witam musze położyć plyty osb na podloge , strop drewniany belki 16x16 co 90cm.Plan jest taki aby na belki nabić Laty 4x6 szersza częścią na płasko, pod legary filc a na to plyta osb 22mm.I teraz tak plyty osb Płyta OSB-3 frezowana czterostronnie 2500 x 625x22mm pomieszcenie ma 5x5 metra czy mam dac plyty obok siebie jak leci, czy robič docinkę i przesunięcie tak jak sie to fachowo robi.?Czy pod plyty dac np,silikon aby nie skrzypiały itp. I czy lepsza sa plyty takie wąskie ale frezowane czy np zwykle wieksze bez frezu.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jochimm 27.11.2018 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2018 Hej, Jestem krótko po takim zabiegu właśnie. Wiązary co 90 cm. Na to ułożyłem legary co 40 cm (z łat dachowych 4x6), ale wysokim bokiem na stojąco, większa stabilność przez uginaniem się. Na to położyłem płytę 22mm, bez żadnych filców. Chciałem ale zrezygnowałem. I jestem zadowolony z efektu. Mam na poddaszu 4 m szerokości wiec układałem jak panele, 2.5 m + docinka i kolejny rząd od odciętego i docinka. Pod łączenia dawałem taką samą łatę jak na legary aby wzmocnić łączenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariober 05.12.2018 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2018 Jeżeli to strop w pomieszczeniu użytkowanym codziennie z ciężkimi meblami to ; płyta 22 z falcem , płyty układamy z przesunięciem pół płyty , między płyty a belkę położyć zwykły klej montażowy - po wyschnięciu robi się jak guma, zapobiega skrzypieniu. Co do belek pod płytami to lepiej daj co 40 na sztorc lub zastosuj grubszy materiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blachaxxx 05.12.2018 18:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2018 Nie moge dac wyzej bo mi podloga wyjdzie za wysoko Dam plyte pióro wpust ale ona jest idealna na wymiarWiec co mam ja rozcinać..?Wchodzą mi dwie na dlugosc idealnie.Mowisz klej pod plyte Czy pod legary?Jaki dokladnie klej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lyll 06.12.2018 03:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2018 Podepnę się pod temat bo też właśnie się zabieram - jakiej grubości dać wkręty do płyty OSB 25mm? wszędzie piszą o długości 2.5x większej niż grubość płyty ale nic o grubości wkręta. I jeszcze pytanie - lepiej wybrać z pełnym gwintem czy niepełnym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariober 08.12.2018 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2018 Nie moge dac wyzej bo mi podloga wyjdzie za wysoko Dam plyte pióro wpust ale ona jest idealna na wymiar Wiec co mam ja rozcinać..? Wchodzą mi dwie na dlugosc idealnie. Mowisz klej pod plyte Czy pod legary? Jaki dokladnie klej? klej zwykły montażowy - co do płyt to lepiej by łączenie było na belce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariober 08.12.2018 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2018 Podepnę się pod temat bo też właśnie się zabieram - jakiej grubości dać wkręty do płyty OSB 25mm? wszędzie piszą o długości 2.5x większej niż grubość płyty ale nic o grubości wkręta. I jeszcze pytanie - lepiej wybrać z pełnym gwintem czy niepełnym? wkręty 5- 6 cm grubość wystarczy 5mm - tylko nie na krzyżak bo się zamęczysz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blachaxxx 08.12.2018 10:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2018 Takie cos zaproponowal spaxDaj linka do tego kleju Zobacz ofertę: SPAX wkręty 4x50mm Pz stożkowa częściowy ocynk http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=6582769693 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 08.12.2018 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2018 Kolego do OSB zastosuj wkręty ciesielskie a nie spax i to minimum ten rozmiar.https://allegro.pl/wkrety-ciesielskie-5x80-torx-leb-stozkowy-200szt-i6687514586.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blachaxxx 08.12.2018 20:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2018 Ok ale po 1 spax a po 2 wd producenta płyt ma byc 2,5x dłuższy od płyty czyli wychodzi 55mmCzy sie mylę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 09.12.2018 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2018 Mylisz się . Stosujemy długość wkręta całkowitą 3x grubość przykręcanego materiału. A więc grubość płyty 25 mm x 3 daje 75 mm ( 70 też wystarczy). Inaczej też można długość wkrętu robocza ( czyli ta wkręcana w materiał nośny) równa jest dwukrotnej grubości materiału przykręcanego. Spaxy są typowe do drewna a płyta OSB nim nie jest. Ponadto ciesielskie wkręty jak się przyjrzysz dobrze na początku mają tzw. miniwiertło a za końcem gwintu frezik, który po przejściu gwintu w materiale przykręcanym ( w tym wypadku OSB) rozwierca otwór pod główkę wkręta ( tym sposobem unikamy powstania zadr i główka wkręta ładnie chowa się w płycie). Napiszę też ciekawostkę . Kilkakrotnie widziałem jak wykonawcy montowali nawet deski kompozytowe tarasowe na spaxy - widocznie uznali, że montują drewniane deski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 09.12.2018 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2018 Coś się pozmieniało nie mogę zedytować tekstu aby dopisać, że wkręty ciesielskie ( zresztą tak jak i spax) maja końcówki na torx , co znacznie ułatwia pracę z nimi. Nie trzeba mocno dociskać wkrętarki , praca nimi to czysta przyjemność. Końcówki tak się nie niszczą jak przy PH lub PZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariober 09.12.2018 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2018 https://allegro.pl/tytan-klej-montazowy-drewno-metal-ceramika-i7673996114.html na przykład ten klej - nie istotne nie ma on pełnić funkcji spoiwa tylko jako dylatacja równie dobże możesz położyć paski filcu ( cieniutkie ) jak i tekturę taka jak pod panele. Co do wkrętów to 6 cm wystarczy - zasada 1/3 materiału na 2/3 - dotyczy gwoździ ! ale możesz użyć nawet 10cm , ważne by kręcić co 20 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasik84 09.12.2018 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2018 Akurat właśnie będę docieplał poddasz i miałem rzucać temat, a tutaj Panowie na gotowo i obrazowo nawet z linkami do potrzebnych rzeczy. Wielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blachaxxx 10.12.2018 07:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2018 A jakie wkręty ? Prłny gwint czy 3/4 ?Wybieram spaxa bo lepszych nie ma W pracy uzywałem od 20 lat i tylko one dawały radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 16.12.2018 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2018 Bierz te 3/4, łatwiej będą dociągać montowany element ( ułatwiają dokręcanie, gdyż nie musisz ręcznie dociskać tej płyty przy wkręcaniu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blachaxxx 17.12.2018 18:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2018 Jakie lepsze plyty te większe czy te pióro wpust już sam nie wiem co zrobić, martwi mnie że nie mogę dać legarów 6cmCzy te 4cm wytrzyma to w zaszadzie salon tylko kanapa i stół będą stały. Nie chcial bym aby się podloga zerwała..A jesli bym jeszce dał legary zamontowane na kątownikach stalowych przy łączeniach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 19.12.2018 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2018 Jakie lepsze plyty te większe czy te pióro wpust już sam nie wiem co zrobić, martwi mnie że nie mogę dać legarów 6cm Czy te 4cm wytrzyma to w zaszadzie salon tylko kanapa i stół będą stały. Nie chcial bym aby się podloga zerwała.. A jesli bym jeszce dał legary zamontowane na kątownikach stalowych przy łączeniach? Kątowniki te nic Ci nie pomogą , no chyba, że zmniejszą niepotrzebnie Ci wagę portfela. Dla bezpieczeństwa dałbym już ( jeżeli chcesz pozostać przy 4 cm grubości masztowania ) dwie warstwy płyt na tzw. przekładkę ( druga warstwa prostopadle do pierwszej z przesunięciem tak by nie pokrywały się łączenia płyt). W pierwszej warstwie zastosowałbym płyty frezowane ( z tym połączeniem zamkowym i też tak by zamek krótkiego boku nie pokrywał się z zamkiem następnej płyty tego samego gatunku zasada paneli podłogowych) a druga warstwa większe płyty 125 szerokości. Te już mogłyby być cieńsze niż 22 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blachaxxx 19.12.2018 16:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2018 Jaka minimum plyta? Malo mam miejsca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts