Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z folią przeciwwilgociową na gruncie

walent

Recommended Posts

Witam,

powiedzcie jak ułożyć folię przeciwwilgociową na gruncie. Mam już instalację elektryczną która biegnie po chudziaku oraz I etap hydrauliki , pełno mnóstwo rur peszli w całym domu. Położyć ją na instalacje czy wsuwać pod instalacje, dodam że instalacje są już zakołkowane w gruncie więc musiałbym folię przecinać zeby wsuwać. Napiszcie jak to zrobić żeby było jak należy. Przesyłam zdjęcie które zobrazuje problem.

instalacje.jpg

instalacje 2.jpg

Edytowane przez walent

Najpierw powinna być przyklejona papa termozgrzewalna, połączona z papą izolacji fundament/ściana, a następnie instalacje, które widać na zdjęciach.

Moim zdaniem naprawić można ten błąd rozprowadzając perli, taką równą warstwą, aby przykryły rurki i peszle. Na tak przygotowane podłoże folia i dalsze warstwy ocieplenia styropianem.

Pozdrawiam

Cezary

PS A jak masz w projekcie ten szczegół rozrysowany?

Edytowane przez cezary.pl

Poszukaj filmików na yutub "perlit na posadzki"

Rozsypujesz perlit na chudziak, ściągasz deską do równości, ewentualnie lekko ubijasz.

Kładziesz na równą powierzchnię perlitu folię, na nią styropian i pewnie rurki podłogówki. Zalewasz jastrychem anhydrytowym, albo z miksokreta.

Jak to wygląda w Twoim projekcie?

Ile miejsca (wysokości) masz przeznaczone na ocieplenie?

Pozdrawiam

Cezary

Na parterze 15 cm styropian + 6 cm wylewki, garaż 10 cm styro + 6 wylewki. Elektryk i hydraulik powiedzieli żeby folię położyć na rurki i peszle. Tj. jakiś karygodny błąd? Czy można z tym żyć? Czy mógłbym np. odpiąć wszystkie rurki od chudziaka, pourywać te mocujące kołki, wsunąć folię i mimowolnie bez mocowania do chudziaka położyć te wszystkie rurki, potem obłożę styropianem a szpary zapiankuję . Muszą rurki być zamocowane do chudziaka kołkami?

Na parterze 15 cm styropian + 6 cm wylewki, garaż 10 cm styro + 6 wylewki. Elektryk i hydraulik powiedzieli żeby folię położyć na rurki i peszle. Tj. jakiś karygodny błąd? Czy można z tym żyć? Czy mógłbym np. odpiąć wszystkie rurki od chudziaka, pourywać te mocujące kołki, wsunąć folię i mimowolnie bez mocowania do chudziaka położyć te wszystkie rurki, potem obłożę styropianem a szpary zapiankuję . Muszą rurki być zamocowane do chudziaka kołkami?

Możesz odczepić rurki, peszle i podłożyć folię. Mocowanie rurek to tylko fastryga do czasu wylewki, więc nie musisz kołkować do chudziaka przez folię, ale należy zachować ostrożność w układaniu styro, aby czegoś nie uszkodzić.

Fajna jest folia do oczek wodnych. Gruba i wytrzymała.

Możesz odczepić rurki, peszle i podłożyć folię. Mocowanie rurek to tylko fastryga do czasu wylewki, więc nie musisz kołkować do chudziaka przez folię, ale należy zachować ostrożność w układaniu styro, aby czegoś nie uszkodzić.

Fajna jest folia do oczek wodnych. Gruba i wytrzymała.

Jakiej grubości powinna być ta folia do oczka ?

Już więcej nic nie stosować ,tylko tą własnie folię i później na nią styropian czy coś jeszcze?

Następnie, wiadomo ze w całości folii nie położę na parterze, tylko będę musiał ucinać do każdego pomieszczenia kawałki, ile na zakładkę dawać foli przy układaniu kolejnego kawałka?

Edytowane przez walent

Folia, którą kupiłem była gr.0,8 mm bardzo ładna, turkusowo-niebiesko-zielona. Ryby by były w niebo wzięte:D

Folię w poszczególnych pomieszczeniach przyklejałem taśmą czystego butylu do wystających pasów (10cm) papy fundament/ściana. Zakłady pasów folii ok10cm też sklejałem butylem.

Folię wokół przejść rur wod-kan również sklejałem butylem do chudziaka.

Ogólnie starałem się w miarę dokładnie cały domek odciąć w poziomie od gruntu papami, foliami i taśmą butylu.

Pozdrawiam

Cezary

Folia, którą kupiłem była gr.0,8 mm bardzo ładna, turkusowo-niebiesko-zielona. Ryby by były w niebo wzięte:D

Folię w poszczególnych pomieszczeniach przyklejałem taśmą czystego butylu do wystających pasów (10cm) papy fundament/ściana. Zakłady pasów folii ok10cm też sklejałem butylem.

Folię wokół przejść rur wod-kan również sklejałem butylem do chudziaka.

Ogólnie starałem się w miarę dokładnie cały domek odciąć w poziomie od gruntu papami, foliami i taśmą butylu.

Pozdrawiam

Cezary

A masz może zdjęcia z tego etapu, jak to wszystko robiłeś?

A masz może zdjęcia z tego etapu, jak to wszystko robiłeś?

Zdjęć nie robiłem.

Został mi tylko kawałek tej folii do oczek wodnych.

Mam ocieplone fundamenty również od wewnątrz 10cm więc chudziak nie dotyka do ściany fundamentowej. Ściana fundamentu równa z chudziakiem. Natomiast papa oddzielająca ścianę od fundamentu wchodzi do wewnątrz tak na 10-15cm i przykrywa styro. Do tej papy na zakładkę doklejałem folię. Folia miała bodajże 5m szerokości tak więc trzeba było ją ciąć i sklejać na zakładkę.

Pozdrawiam

Cezary

Zdjęć nie robiłem.

Został mi tylko kawałek tej folii do oczek wodnych.

Mam ocieplone fundamenty również od wewnątrz 10cm więc chudziak nie dotyka do ściany fundamentowej. Ściana fundamentu równa z chudziakiem. Natomiast papa oddzielająca ścianę od fundamentu wchodzi do wewnątrz tak na 10-15cm i przykrywa styro. Do tej papy na zakładkę doklejałem folię. Folia miała bodajże 5m szerokości tak więc trzeba było ją ciąć i sklejać na zakładkę.

Pozdrawiam

Cezary

A jak układałes styropian, chodzi mi o to w którym miejscu kończyłeś układanie styropian jak dochodziłes do :

A. Otworów Drzwi zewnętrznych

B. Otworu bramy garażowej

C. Stopniach , pierwszy stopień w dół stojąc na poddaszu (zdjęcie, zaznaczyłem czerwoną linią)

46779884_656411188087442_5984869882812956672_n.jpg

46779884_656411188087442_5984869882812956672_n.jpg

Edytowane przez walent