Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z temperaturą pieca

kotos123

Recommended Posts

Witajcie,

może zacznę od specyfikacji domu:

około 200m2 (piwnica tam jest piec, parter i piętro)

19 kaloryferów różnych wielkości w tym jeden taki mały żeberkowy

titanum piec się nazywa

i teraz sytuacja taka się wywiązała, że temperatura kotła nie może dojść do zadanej :(

ustawiłem 55oC z wcześniej przez 2 miesiące 50oC

i nijak nie może mi dobić do tej temperatury, a co gorsze trzyma się teraz w okolicach 47oC

dmuchawa chodzi non-stop, bo próbuje dobić, więc chodzi, ale aż się boję o rachunek prądowy (chociaż przeliczyłem, zakładając, ze ma 75W, to chodząc 24 na dobę to 40zł miesięcznie gdzieś wyjdzie, no to nie ma tragedii)

no nie ma lodowni można powiedzieć, ale podskoczenie o 1oC wydaje się niemożliwe (utrzymuje się 20-21oC) w tych pomieszczeniach co mieszkamy.

cały dół jest wyłączony od grzania (7 kaloryferów) oprócz łazienki tam się znajdującej (jeden długi + jeden żeberkowy mały) i tam są włączone, tam będzie z 22oC

kwestia tego że kaloryfery nie są całe ciepłe to jak już tutaj sporo wyczytałem to norma, wychładzają się po prostu.

duża jest różnica który akurat kaloryfer wezmę na dotyk, bo nie które są w większej części chłodne, nie które w mniejszej

skróciłem trochę czas podawania paliwa z 15 minut na 13 minut, może to rozbuja tam trochę temperaturę

piec jest z podajnikiem na jakieś 100kg, więc nie trzeba tam latać chociaż co chwilę i ogólnie spalanie jest dość ekonomiczne, tak teraz widzę, że średnio idzie 25 kilo dziennie, spala się dość ładnie na puch, nie wiem co będzie po tym skróceniu przerwy w podawaniu.

też spalanie zależy od węgla, jeden co mam to idealnie, a drugi się zbryla lekko

co radzicie :)

Co do zużycia prądu przez kocioł to tu bym raczej nie widział specjalnego problemu , odkąd przeszedłem z zasypowca na podajnikowiec rachunki za prąd te same , a co do twoich nastaw , nigdy nie ruszaj czasu podawania ,to zostaw w spokoju , ruszasz tylko czasem przerwy w podawaniu oraz powietrzem , przy kiepskim ekogrochu spiekającym trzeba zmniejszać powietrze a zwiększać czas przerwy w podawaniu , ale tak aby było oszczędnie to nigdy za dużo powietrza . to nie palnik acetylenowy i nie ma huczeć tylko spokojnie i jak najdłużej spalać .

no to ja zmieniłem przerwy między podawaniem właśnie z 15 na 13 minut

dodatkowym kłopotem był brak ciepłej wody, gdyż oprócz jednej łazienki na górze, cała reszta kranów jest pod centralne ogrzewanie podłączona

Wodę udało się uzyskać, tym że zmniejszyłem ilość otwartych kaloryferów, tak mi się zdaje że to wpłynęło na pojawienie się jej :)

No, ale temperatura dalej nie może dobić do nastawionej.

Siłę dmuchawy zwiększyłem z 5 na 6 (w 12 stopniowej skali) może to coś pomoże

jak nie grzejesz całego domu , to po prostu dom jest wyziębiony i spoooro spalisz zanim wygrzejesz.. .

Moja rada , to porządnie wygrzej mury , i wtedy zaczniesz grzać tak aby tylko dobijać straty - i to będzie ekonomiczne i komfortowe (ciepło ) jestem nawrócony z paliwa stałego więc wiem co mówię

jak siĘ zorientuję jaki mam zawór to dam znać ;p

a co do wygrzania domu, to teraz na górze (w części mieszkalnej) temperatura jest solidna (22-23oC)

a cały dół jest niezamieszkany, są tam pokoje, ale tam są szafy, szafki tylko używane + kuchnia z psim żarciem, no i ta łazienka o której wspominałem wcześniej ogrzewana.

Mimo tego, że tam kaloryfery są wyłączone od miesięcy, to jest tak względnie. Będzie z 17-18oC. Także nie wiem czy grzanie tam ma sens, no ale wezmę to pod uwagę jak coś popiszecie jeszcze xD