Greengaz 25.11.2018 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2018 Ja + @Klaudiusz Ile zużywasz węgla i ile drewna w roku, grzejniki, czy podłogówka, jaki masz kocioł, jaka temperatura do tej pory na wyjściu z kotła w najzimniejsze dni.Przy tym zużyciu o PC 3-5 kW zapomnij.Program "Czyste powietrze".Płacisz wykonawcy całość faktury oni zwracają Tobie zatwierdzony %. Przynajmniej z takimi rozwiązaniem się spotkałem. Złożyli i czekają na zwrot kasy. Nie jest łatwo - patrz https://forum.muratordom.pl/showthread.php?349827-Dofinansowanie-program-priorytetowy-quot-Czyste-Powietrze-quot/page11. Nawet jeśli zdecydujesz się na ofertę A..., pozostaje: wykonanie instalacji gazowej wewnętrznej + modernizacja kotłowni + kocioł z zasobnikiem = ca 10 000 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kpc21 26.11.2018 01:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2018 Jeszcze nikt, przynajmniej tu na forum, nie słyszał o ani jednym rozpatrzonym wniosku do tego programu. Więc siłą rzeczy nie ma inwestycji, w których Fundusz zapłacił (kwotę dofinansowania) bezpośrednio wykonawcy. Z założenia tak ma być. Jest możliwość finansowania wstecznego i siłą rzeczy ci, którzy już coś zbudowali czy zainstalowali, z tego teraz starają się skorzystać. Ale to nie ma być podstawowa forma korzystania z tych dotacji (jak będzie, wyjdzie w praniu). Pytanie, na ile wykonawcy będą chętni dostawać kasę za inwestycję nie dość, że po jej zakończeniu, to jeszcze dopiero po wszystkich kontrolach itd. Ale chyba nie powinno być problemu, bo po pierwsze to jest tylko jakiś procent (chyba, że ktoś bierze z programu pożyczkę), a resztę można wziąć przed/w trakcie od inwestora, tak jak normalnie zaliczkę, po drugie – płaci nie inwestor, a państwo, więc kasa, w sumie, pewna (o ile nie odwaliło się fuszerki, która wyjdzie na kontroli). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 26.11.2018 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2018 Zamiast myśleć o ogrzewaniu gazowym gdzie nie wiadomo ile będzie kosztował gaz za 5-10 lat to warto rozejrzeć się za pompą ciepła. Tym bardziej , że ceny prądu są stałe, niezmienne i będą ciągle spadać. Ni wiemy co z gazem za 5-10 lat ale z prądem mamy przynajmniej stabilizację i za 50 lat też pewnie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radzio_zg 26.11.2018 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2018 A ja właśnie polecam prąd. I nie pompę ciepła z kilka czy kilkanaście tysięcy tylko grzałkę za 160 pln. Potrzebny jest tylko bufor ciepła i taryfa G12 lub G12w. Koszt inwestycji z buforem wyjdzie około 3000pln a za ogrzewanie zapłacisz porównywalnie. Spalasz około 3 ton węgla czyli przy sprawności około 50% (jak ktoś osiągnął więcej to niech to tu udowodni) a może jeszcze mniej, potrzebujesz około 9 200 kWh. 9200*0.24pln=2208pln Ja właśnie tak zrobiłem w tym roku i zacząłem liczyć ile kosztuje palenie węglem i drewnem. No i mi wyszło, że nie jestem w stanie zejść poniżej kosztów ogrzewania prądem a i narobić się trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 26.11.2018 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2018 No ale gość raczej nie ma 20-28 tys. do zagospodarowania, skoro mówi, że na zbiornik do gazu na własność czy na PC go nie stać. Dlatego może zacząć od 6000 zł. Pozostawia sobie otwartą drogę do zrobienia darmowego ogrzewania. Darmowe jest dobre dla tych którzy nie mają pieniędzy, bo jest darmowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radzio_zg 01.12.2018 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 Też zastanawiałem się nad "darmowym prądem" z PV, ale wyszło mi to dość drogo. Tzn. czas zwrotu inwestycji przy dobrym wietrze 12 lat a jakbym miał pecha to nigdy. Trochę odpuściłem i zainwestowałem 500pln w montaż grzałki w buforze i zmiana taryfy. Przypominam, że buforem może być zwykły stalowy baniak ze złomowiska i wtedy koszty inwestycji bardzo spadają. Ja mam właśnie taki baniak i sprawuje się wyśmienicie. PV zamierzam montować ale nie za 20k. Na początek coś małego a potem zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Buderus 04.12.2018 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 (edytowane) Mam już dość palenia drewnem i węglem, chcę zmienić ogrzewanie na coś co jest mniej pracochłonne. Byłem już prawie zdecydowany na ekogroszek, jednak kolega który ma taki piec odradził mi. Przejrzałem w internecie setki stron, kilka nieprzespanych nocy przed komputerem i już wiem że ..... nic nie wiem. Jestem raczej zdecydowany na ogrzewanie na gaz propan, ale nie wiem jaką wybrać firmę. Otrzymałem ofertę od firmy Am........., opłata za dzierżawę zbiornika 35,55 zł. za miesiąc, cena gwarantowana do 06. 2020r brutto 8,45 zł. za m3. (ok. 2,09 zł. za 1 litr) opłata PTN 61,50 zł /rok, przyłącze do budynku wraz z instalacją butli na kosz firmy. Zakładane minimalne zużycie gazu podczas trwania umowy wynosi 3340 m sześciennych, miesięczne rozliczanie za gaz. Do ogrzania dom o pow. 90m2, ocieplony wełną strych i ocieplony budynek. Za opisanie własnych doświadczeń, opinie i rady od osób korzystających z ogrzewania propanem, będę bardzo wdzięczny. Witam, A nie zastanawiał się Pan nad wyborem powietrznej pompy ciepła zamiast kotła kondensacyjnego zasilanego gazem LPG? Instalacja gazowa zasilana gazem LPG ze zbiornika, poprzez wysoką cenę samego gazu LPG oraz koszty związane z dzierżawą zbiornika jest jedną z droższych metod ogrzewania budynku. Wyższe koszty inwestycyjne przy zakupie powietrznej pompy ciepła powinny się zwrócić w czasie następnych kilku sezonów grzewczych. Nie musi się Pan również martwić o dostawy gazu LPG, jego jakość oraz zmiennej ceny. Praca pompy ciepła jest również całkowicie bezobsługowa oraz ekologiczna, ponieważ podczas jej pracy nie są emitowane żadne zanieczyszczenia do otoczenia budynku. Jeżeli jednak będzie Pan zainteresowany wyborem kotła gazowego, marka .... Moderowano Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Buderus Edytowane 4 Grudnia 2018 przez Tomaszs131 Reklama wykraczająca po za ramy PP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edwars 05.12.2018 06:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2018 Pewnie ten węgiel jeszcze długo zostanie:stirthepot: Nie ma takiej możliwości, po przeczytaniu setek opinii w internecie, podjąłem decyzję. Wychodzi na to że najtańszą inwestycją będzie zakup kotła piątej klasy na pellet. Byłem wczoraj u kolegi który ma taki kocioł, w kotłowni czyściutko jak w salonie, raz na 10 dni napełnia zasobnik. Bez długoterminowych umów, bez ciągłego chodzenia do kotłowni a najważniejsze że jest czysto i prawie bezobsługowo. Dziękuję wszystkim za rady i własne spostrzeżenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 05.12.2018 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2018 Po co ten zmożony atak handlowców ,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radzio_zg 05.12.2018 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2018 Myślę, że wybór dobry. Koszty inwestycji pewnie powyżej 10k pln ale niemalże bezobsługowo i czyściutko. Proszę pamiętać żeby nie przewymiarować kotła. Lepiej mniejszy niż za duży wziąć to zużycie pelletu będzie niskie. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CafeDelTom27 05.12.2018 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2018 A ja mam Am.r.g.s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 05.12.2018 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2018 A ja mam Am.r.g.s [ATTACH=CONFIG]422825[/ATTACH] A ja mam Tauron Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edwars 06.12.2018 19:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2018 Myślę, że wybór dobry. Koszty inwestycji pewnie powyżej 10k pln ale niemalże bezobsługowo i czyściutko. Proszę pamiętać żeby nie przewymiarować kotła. Lepiej mniejszy niż za duży wziąć to zużycie pelletu będzie niskie. Powodzenia. Czy na powierzchnię 90m2 wystarczy kocioł 10Kw ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 11.01.2019 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2019 Witam, Przy doborze kotła nie można się opierać się jedynie na powierzchni budynku lub mieszkania. Dlatego przed prawidłowym doborem kotła gazowego warto zlecić wykonanie projektu zapotrzebowania na energię budynku OZC. Pozwoli to na dobór kotła o odpowiedniej mocy do celów ogrzewania. Kolejnym aspektem jest określenie zapotrzebowania na ciepłą wodę użytkową na podstawie ilości osób w budynku oraz ilości i rodzaju punktów poboru wody. W sprawie doboru odpowiedniego kotła dla Pańskiego budynku o powierzchni 90m2 zachęcam do kontaktu ze specjalistą. Marka Junkers-Bosch posiada rozbudowaną sieć Autoryzowanych Instalatorów, którzy doradzą w doborze odpowiedniego rozwiązania oraz pomogą przy wykonaniu montażu oraz pierwszego uruchomienia instalacji. Na stronie internetowej http://www.junkers.pl/ znajduje się wyszukiwarka instalatorów w zależności od ich lokalizacji. Wystarczy w niej wpisać jedynie miejsce zamieszkania. Można również skorzystać z całodobowej infolinii pod numerem telefonu: 801 900 810. W razie pytań chętnie pomogę. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Junkers-Bosch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 11.01.2019 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2019 ja jeszcze kilka lat temu grzałam na piec weglowy, nie wspominam tego dobrze... wieczne latanie do pieca zeby nie zgasło, syf, i nie mowiac już w ogole o tym, że po dwutygodniwych wakacjach w zimie wraca się do wyziebionego domu bo nie ma opcji nastawić na najmniejsze grzanie żeby nie wyziębilo chaty, tak jak to jest w piecach kondensacyjnych. kilka lat temu wymienilismy weglowy na gazowy, lumee MPX od de dietrich i śmiga elegancko. Nie było większych usterek, a użytkuje się o niebo lepiej... bez sprzątania wokół niego, bez koniecznosci zagospodarowania specjalnie pomieszczenia pod niego, bezobsługowy - szczegolnie duży plus dla mnie. Nigdy bym już nie wrocila do grzania węglem, brrrr :no: Skoro było Cię stać na wakacje to dlaczego wcześniej nie wymieniłeś pieca węglowego na gazowy??? No chyba że lubiłeś truć sąsiadów i chciałeś trochę się przypakować bez wydawania karnetu na siłkę. Na prawdę ciężko niektórych nawrócić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts