Zwierzaczysko 23.11.2018 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2018 Mam wykonaną płytę fundamentową z dopływem powietrza do kominka fi160. W sypialni na poddaszu chciałbym zamontować coś w typie kozy. W projekcie mam uwzglednione dwa piony kominowe (pod kominek i tę właśnie kozę), jednak w płycie zrobiony jest tylko ten jeden dolot. Czy do kozy również w jakiś sposób można podciągnąć powietrze z zewnątrz? Dom planowo ma być z rekuperacją i WM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 23.11.2018 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2018 Kominy już stoją? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zwierzaczysko 23.11.2018 14:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2018 Jeszcze nie, na razie tylko płyta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 24.11.2018 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2018 Wykonaj więc komin do kozy z kanałem wentylacyjnym. Kanał ten wykorzystasz do odseparowanego podłączenia urządzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zwierzaczysko 24.11.2018 13:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2018 Nie będzie wtedy konfliktu z rekuperacją? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 24.11.2018 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2018 Nie będzie wtedy konfliktu z rekuperacją?Dlaczego miałby być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zwierzaczysko 30.11.2018 20:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2018 Na dole kominek będzie szczelny i będzie czerpał powietrze z zewnatrz, natomiast ta koza lub piec na pietrze nie będzie miała dolotu powietrza więc będzie czerpała z wnętrza domu. Podobno przy vm z reku to niezbyt dobry pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakers70 01.12.2018 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 Nie zrozumiałeś co Piotr napisał. Budując komin do tego paleniska gdzie nie masz dolotu powietrza dołóż jeden "nadprogramowy" kanał wentylacyjny. Nim doprowadzisz powietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zwierzaczysko 02.12.2018 08:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2018 Aha...Ale to mogę na tę rurę dolotową założyć jakieś kolano z rozgałęzieniem i będzie ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 02.12.2018 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2018 Nie. Dolny kominek podłączasz do kanału który masz w płycie. Górne urządzenie podłączasz do kanału wybudowanego równolegle z kominem i czerpnią na dachu. "Coś w typie kozy" musi być szczelne i z króćcem do podłączenia tego kanału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zwierzaczysko 02.12.2018 13:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2018 Teraz rozumiem. Bardzo dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dkamilb 23.06.2019 00:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2019 Zależy od użytkowania...Dla przykładu, ja mam 1 komin paleniskowy I 2 kominy salon + taras. Taras na razie zaslepilem kiedyś zrobię (prawdopodobnie będzie wędzarnia albo grill). W salonie planuje 3-6 razy rocznie palić W kominie 2 x trójnik, ale z odcięciem przed każdym kominkiem. Pale w salonie zamykam na tarasie, pale na tarasie zamykam w salonie. Są fajne zdjęcia u wujka Google. Planuje zakończyć małą wajcha albo czymś w podobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts