Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

AGACKA - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Agacko - w sprawie kominka. Czy Wasz wkład pobiera powietrze z zewnątrz bo nie pamiętam? Jeżeli tak to sprawdź czy ta rura nie jest zatkana przez śnieg. Może dlatego kominek wygląda tak jakby nie miał cugu. U nas tak się ostatnio przydarzyło - nie dość, że wiatr nawiał do rury śniegu to jeszcze jak przyszedł mróz to ten śnieżek sobie pięknie zamarzł i przez jakieś dwa dni w kominku gorzej się paliło. A może drewno Wam zamokło?

Drzwiami się nie martwcie, bo teraz i tak nic już z tego zmartwienia...trzeba siły zbierać na co inne...

Maluszku mam doprowadzone powietrze z zewnątrz, ale i tu jest dziwna sprawa!

Otóż doświadczalnie sprawdziliśmy, że pali się lepiej przy zatkanej rurze... :o :o :o zupełnie tego nie rozumię...może ktoś wyjaśni?

Temperatura w domu ustawiona na 20 stopni...jak kominek nie nadąża to włączają się kaloryfery...co się czasami zdarza...Najsładbszym ogniwen ogrzewania w moim domu póki co są....gołe ściany niczym nie wykończone - największe straty ciepła...poroterm jak sama nazwa wskazuje jest poryzowany :wink: i silny wiatr potrafi nam w 15 minut wychłodzić cały dom...potem trzeba to odzyskać...

Grzejemy prawie ciągle od października, żeby suszyć...i tak nam przeciętnie wychodzi 3 kubiki na miesiąc...no cóż, ale trzeba chałupę wysuszyć...

Dokładamy rano jak wstaniemy,potem z 3 razy do nocy i pali się do rana...nie wiem czy to dużo czy mało?

Skoro masz nie ocieplony dom to wiatr wywiewa.... Bez ocieplenia bardzo spada kumulacyjność cieplna, a poza tym sam pth jest badzo dobry na ściany nośne, ale bez ocieplenia to chyba nie jest najlepszy pomysł...

kze budowałam z porothermu 44 po to żeby właśnie nie docieplać!

Sądzę, że gdyby na elewacjach był choć by tynk, nie miała bym problemu.

Ja planuję obicówke drewnianą (calówkę) na stelażu co zapewni dodatkową warstwę cieplną i zakładam, że wystarczy...

Plan jest taki może w przyszłym roku, jak uzbieramy kaskę zrobić oblicówkę wewnętrzną i następną zime przetestujemy...Jak dalej będą duże ubytki ciepła to się pod oblicówkę zewnętrzną wrzuci wełnę a jak nie to nie. Dobry plan?

kze budowałam z porothermu 44 po to żeby właśnie nie docieplać!

Sądzę, że gdyby na elewacjach był choć by tynk, nie miała bym problemu.

Ja planuję obicówke drewnianą (calówkę) na stelażu co zapewni dodatkową warstwę cieplną i zakładam, że wystarczy...

Plan jest taki może w przyszłym roku, jak uzbieramy kaskę zrobić oblicówkę wewnętrzną i następną zime przetestujemy...Jak dalej będą duże ubytki ciepła to się pod oblicówkę zewnętrzną wrzuci wełnę a jak nie to nie. Dobry plan?

Ja mam pth25 + 12 styropian (na razie nie ma styropianu, ale ma byc). Plan jets dobry, ale może masz mostki termiczne... Przy pth44 nie powinno wychłodzać sie.. :-? To jest na prawdę niezły materiał i wydaje mi się, że tynk aż tyle nie daje.. :roll:

Ale plan jest OK.

Agacko - tak sobie teraz spokojnie usiadlam po pracy i przejrzalam zdjecia.

Powiem ci ze udalo ci sie coś co wcale nie jest tak latwo osiagnac - Twoj dom jest nie tylko bardzo ładny ale....bardzo, bardzo cieply i przytulny :)

To tylko fotografie ale patrzac sie na nie ma sie ochote (przynajmniej ja mam) pobyc w takim wnetrzu. usiasc , napic sie herbatki....

Takie jakies fluidy wydziela. :wink: :oops:

I to cos niesamowitego bo niewazne jest w tym momencie czy lazienka jest niebieska zielona czy biala, czy taki a nie inny uklad wnetrza - caly dom az zaprasza zeby w nim pobyć. Wiesz na pewno co mam na mysli...

I chyba kazdy sie w nim dobrze czuje :D

pozdrawiam bardzo serdecznie :)

Dziękuję bardzo Wam Wszystkim za miłe słowa!

Cudownie jest mieszkć wreszcie u siebie , i pewnie to to uczucie promieniuje z mojego domu...Zielonooka :wink:

A jak jeszcze dodać do tego że bardzo lubię gdy dom jest pełen ludzi życzliwych i serdecznych , to jak nic mamy Chatkę Agackiej... 8) :D