Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

AGACKA - komentarze

Recommended Posts

na pewno nie mieliśmy 6x8...wydaje mi się że że 2x3...lub 2x4.....na pewno szersza część szła na mur...a ta węższa była grubością...i na to deski.....ale te nasze to nie takie dechy jak to kiedyś kładli...tylko cieniutkie...takie boazeryjne....chyba 9mm

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Aga, Wy macie zamiar robić oblicówkę drewnianą na jednowarstwówce. Jak chcecie to zrobić? Myślę, że Maluszek też będzie zainteresowana szczegółami a swojego czasu nie udało się nam wydębić niczego od fachowców muratorowych, niestety.. No ale od czego samopomoc forumowa. :D My chcemy zrobić tak: klej na ścianę od zewnątrz (bo to kruchy bk, więc żeby dać taką warstwę ochronną), na to łaty, wiatroizolacja (albo i bez wiatroizolacji) no i oblicówka.

Aga - my robiliśmy oblicówkę na jednowarstwowym BK, ale mieliśmy wczesniej otynkowane. Daliśmy tylko łaty i na to dechy. koniec. wczesniej zastanawialiśmy sie nad ociepleniem, ale stwierdziliśmy że skoro zdecydowalismy się caly dom stawiać z jednowarstwowej ściany to pod oblicówkę nie ma co sie wygłupiać - jest tylko dekoracją.

sorrki Agacka że tu odpowiadam ;-)...zdjęcia piękniutkie :-)

Podpisuję się pod tą wypowiedzią...a nie ma za co przepraszać pisz wiecej przynajmniej nie będe musiała szukac interesujących mnie wątków...

Nam mistrz coś mówił o łatach 6x8, ino nie wiem 6 to szerokość czy hm... głębokość - wiecie o co chodzi. Ale chyba "głębokość", bo jeśli tynk tradycyjny ma ok 2 cm to 4 cm chyba wystarczy. Nie wiem. Jak dorwę mistrza to się podpytam. My wełny nie dajemy, też się nad tym zastanawialiśmy i też stwierdziliśmy że bez sensu.

Aga, a ta szafka to z jakiegoś specjalnego drewna?

Ja zamierzam dać łaty 2 cm...no bo kurcze po co wiecej...oblicówka będzie grubości 2,5 z desek szalunkowych więc chyba nie ma co przesadzać...

Szafka jest z nojej ukochanej sosny(słoje) i do tego obejcowana żeby piekno było bardziej widoczne....wiesz to łądne co się komu podoba :wink: :lol:

na pewno nie mieliśmy 6x8...wydaje mi się że że 2x3...lub 2x4.....na pewno szersza część szła na mur...a ta węższa była grubością...i na to deski.....ale te nasze to nie takie dechy jak to kiedyś kładli...tylko cieniutkie...takie boazeryjne....chyba 9mm

możliwe żeby takie cienkie? :o nie pomyliłaś się?

możliwe żeby takie cienkie? :o nie pomyliłaś się?

nie...na pewno takie cienkie