arek331 24.11.2018 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2018 Mam zamiar w przyszłym roku ocieplić dom i zastanawiam się czy styropian grafitowy 15 cm i na niego styropian biały 10 cm to dobre rozwiązanie? Chce to zrobić aby wyeliminować mostki na połączeniach płyt oraz dlatego że nie chce dawać na dom 30cm tylko Max 25, a Knauf etixx o grubości 25cm nie występuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 24.11.2018 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2018 Sąsiad z naprzeciwka jest w trakcie docieplania tą metodą tylko od daje 8 cm grafitowego a na to 5 cm białego , ja docieplałem tylko samym grafitem ale w całości 12 cm tylko z tym że robiłem to pedantycznie dokładnie tzn szlifowałem boki jak była nawet mikromilimetrowa nierówność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 24.11.2018 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2018 Mam zamiar w przyszłym roku ocieplić dom i zastanawiam się czy styropian grafitowy 15 cm i na niego styropian biały 10 cm to dobre rozwiązanie? Chce to zrobić aby wyeliminować mostki na połączeniach płyt oraz dlatego że nie chce dawać na dom 30cm tylko Max 25, a Knauf etixx o grubości 25cm nie występuje? Nie powinno się kleić styropianu w dwóch warstwach. Wystarczy, że kupisz styropian frezowany i po sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 24.11.2018 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2018 Mam zamiar w przyszłym roku ocieplić dom i zastanawiam się czy styropian grafitowy 15 cm i na niego styropian biały 10 cm to dobre rozwiązanie? Chce to zrobić aby wyeliminować mostki na połączeniach płyt oraz dlatego że nie chce dawać na dom 30cm tylko Max 25, a Knauf etixx o grubości 25cm nie występuje? Też miałem ten dylemat. Ostatecznie ociepliłem ściany 20cm Etixx, (najlepsze styro. dostępne w Polsce), ale w planach wcześniej miałem 16cm płyt PIR w w welonie mineralnym. Ekwiwalent 23cm tego styro. Niestety polski producent systemu z PIR spóźnił się z wprowadzeniem technologii lekkiej mokrej i zakupiłem etixa. Nowoczesny dom powinien mieć ocieplenie wszystkich przegród tylko pianką/płytami PIR, z pewnymi wyjątkami. Te wyjątki: szkło piankowe pod PF, prlit nad PF (super ocieplenie) wełna skalna w szkieleciaku wełna skalna w metodzie lekkiej mokrej przy ciemnej elewacji (PIR-u ciemne kolory elewacji mogą nie dotyczyć) Wszędzie tam gdzie decydują względy p-pożarowe. Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek331 25.11.2018 08:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2018 Są na forum osoby które ocieplaly w ten sposób i problemów nie zauwazyly. Plus jest bardzo duży bo zlikwidujemy pewno z 99% mostków a to duży plus, a nawet gdybym chciał to etixxa 25 nie ma,a z tym frezem podobno jest różnie gdyż bywa krzywy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 25.11.2018 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2018 Wychodzi na to, że miałem szczęście bo w moim przypadku problemów z krzywiznami nie zouważyłem. Prawdą jest, że w przypadku izolacji budynku frezowanym styropianem trzeba się liczyć z sporą ilością odpadów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 25.11.2018 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2018 Ja jestem zwolennikiem i wielkim fanem etixxa. Natomiast gdy nie ma grubości danej warto wziąć pod uwagę Swisspor lambda white i w sumie może to być alternatywą dla etixxa , nie mniej jednak kolejność taka:Etixx Lambda white gdy nie ma danej grubości w etixx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 25.11.2018 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2018 Mam zamiar w przyszłym roku ocieplić dom i zastanawiam się czy styropian grafitowy 15 cm i na niego styropian biały 10 cm to dobre rozwiązanie? Chce to zrobić aby wyeliminować mostki na połączeniach płyt oraz dlatego że nie chce dawać na dom 30cm tylko Max 25, a Knauf etixx o grubości 25cm nie występuje? 20cm grafit nie wystarczy? Dodatkowe 5cm robi taką różnicę? Z tego co czytałem ten Knauf jest na tyle dokładny i trzymający wymiary, że szczeliny między płytami nie stanowią takiego problemu. A jeśli już dawać druga warstę by niwelować mostki na łączeniach to po co przepłacać za Etixxa? Piszę, bo w planach u siebie myślę właśnie o 20cm Etixx, żeby było szczelnie, ale też zastanawiam się nad różnymi wariantami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts