Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pogłębianie studni /budowa nowej

Karenz

Recommended Posts

W tym roku zmieniłem piec gazowy na kondensacyjny ale z braku odpływu do kanalizacji po stronie domu z piecem zmuszony byłem puścić wodę starą rurą z hydroforu poza dom. Dalej do studni głębinowej. Studnia ma głębokość 1,5m (3 kręgi) i wybetonowane dno , rura doprowadzająca skropliny jest na wysokości 30 cm od dna. Mamy drugi miesiąc sezonu grzewczego a wody w studni praktycznie na 25cm. Wypompowałem skropliny i przewierciłem dno w 2 miejscach niestety niczego to nie zmieniło.

Jakieś 100 m dalej mam stare nie aktywne szambo z kręgów z niewybetonowanym dnem, głębokości 2m jest całkowicie suche więc nie jest to kwestia wód gruntowych. Potrzebuję jakoś pozbywać się tej wody lub stworzyć większy zbiornik na nią.

I widzę takie opcje, skucie dna w studni głębinowej i pogłębienie o 3 kręgi. Budowie nowej studni przelewowej z samych kręgów obok starej. Jednak to wszystko są plany na wiosnę a na razie muszę sobie jakoś radzić. Jak myślicie czy ucięcie rury od filtra w studni przy samym dnie może spowodować jakiś odpływ czystej wody ?

Nie mam pojęcia jak wygląda układ nie ja go budowałem, z tego co widzę pompa była w domu. Czy jest jakiś sposób żeby przy minusowych temperaturach wypompować wodę.

Edytowane przez Karenz