Karenz 24.11.2018 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2018 (edytowane) W tym roku zmieniłem piec gazowy na kondensacyjny ale z braku odpływu do kanalizacji po stronie domu z piecem zmuszony byłem puścić wodę starą rurą z hydroforu poza dom. Dalej do studni głębinowej. Studnia ma głębokość 1,5m (3 kręgi) i wybetonowane dno , rura doprowadzająca skropliny jest na wysokości 30 cm od dna. Mamy drugi miesiąc sezonu grzewczego a wody w studni praktycznie na 25cm. Wypompowałem skropliny i przewierciłem dno w 2 miejscach niestety niczego to nie zmieniło. Jakieś 100 m dalej mam stare nie aktywne szambo z kręgów z niewybetonowanym dnem, głębokości 2m jest całkowicie suche więc nie jest to kwestia wód gruntowych. Potrzebuję jakoś pozbywać się tej wody lub stworzyć większy zbiornik na nią. I widzę takie opcje, skucie dna w studni głębinowej i pogłębienie o 3 kręgi. Budowie nowej studni przelewowej z samych kręgów obok starej. Jednak to wszystko są plany na wiosnę a na razie muszę sobie jakoś radzić. Jak myślicie czy ucięcie rury od filtra w studni przy samym dnie może spowodować jakiś odpływ czystej wody ? Nie mam pojęcia jak wygląda układ nie ja go budowałem, z tego co widzę pompa była w domu. Czy jest jakiś sposób żeby przy minusowych temperaturach wypompować wodę. Edytowane 24 Listopada 2018 przez Karenz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karenz 24.11.2018 16:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2018 [ATTACH=CONFIG]422331[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TeDy1989 25.11.2018 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2018 Nie jestem specem, ale jeśli nie specjalnie potrzebujesz tej studni to poprostu weź grube, dlugie wiertlo i podziurkuj dno Ja bym tak sprobowal zrobić zanim sie bede pchac w koszty. O ile ten kondesat nie bedzie mial wplywu na srodowisko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts