Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie szkieletówki. Czy to cos da ?

art_composites

Recommended Posts

Cześć. Wybudowalem garaż w technologi szkieletowej. Dach mam ocieplony 30 cm wełny. Sciany, po między belki dałem wełne 14cm. Zastanawiam się jeszcze czy dołożyć teraz 5cm weły na belki poziomo. Czy to cos da ? Czy skurka za wyprawke ?

Garaź chcesz docieplać? Jak planujesz utrzymywać tam +25C to może się okazać że jest to finansowo uzsadanione.

Cześć. Wybudowalem garaż w technologi szkieletowej. Dach mam ocieplony 30 cm wełny. Sciany, po między belki dałem wełne 14cm. Zastanawiam się jeszcze czy dołożyć teraz 5cm weły na belki poziomo. Czy to cos da ? Czy skurka za wyprawke ?

Co to ocieplenie ma na celu ??? Garaż ma być wentylowany i nieogrzewany bo inaczej wysoka temperatura przyspiesza korozję. Gratulacje!

Garaż z nazwy. Będzie wentylacja i ogrzewanie.

Jeśli tam ma mieszkać tesciowa w czasie odwiedzić, to inna sprawa.

Jeśli nie musi być komforotowo w każdym calu, bo np bedzie tam utrzymywał +15C, to chyba szkoda roboty.

Aspekt finansowy opłacalności jest to względnie prostego oszacowania: gdy wiesz jaka tam ma być temperatura w środku, jaka jest powierzchnia tej ściany oraz koszt wykonania docieplenia.

Temp. 20c, 150m2 do ocieplenia. Ok 1500 zl.

Dodatkowe 5 cm wełny zakładając Lambdę 0,35 nie wypuszczą Ci na 150 m2 od dziś (w dzień coś zero na zewnątrz) 2,0 kW energii z ciepła w środku. W mrozie -15 już 3,5 kW.

Ale tak naprawdę to musisz docieplić te 5 cm, bo inaczej wyrzuciłeś na wiatr kwotę za c.a. 10 cm x tych 30tu cm na dachu, te 5 cm na ścianach 'wyrównają' Ci ściany w stratach ciepłą na m2 z Dachem.