Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zamontować ten przełącznik na kablu lampki?

Recommended Posts

Cześć, czy ktoś może nakierować mnie na opis podłączenia takiego typu przełącznika? Bądź może w prostych słowach doradzić?

Całość przełącznika wygląda tak: https://inelsc.pl/pl/p/Przelacznik-kolyskowy-na-kabel-WP8A-bialy-ELDA/902

zaś środek IMG_0101.jpg

Domniemuję, że w kablu do lampki są dwa przewody. Jeden z nich zapewne ma być rozdzielony i znaleźć się w dwóch przeciwległych punktach. A co z drugim? Też go trzeba rozciąć i zamontować obie końcówki w środkowym punkcie?

A może odwrotnie i mają być po jednym w obu miejscach? Jak stwierdzić, który ma iść gdzie?

Z montażu kiedyś zrobionego ale innego typu przełącznika wiem, że niebieski miał iść po stronie, gdzie ma być ciągłość obwodu, a brązowy tam, gdzie obwód był przerywany przełącznikiem. Ale to był inny przełącznik i montaż krok po kroku z filmiku na yt. Nie wiem nic o teorii elektryczności.

Z góry dziękuję.

Edytowane przez sol2510

Przełącznik powinien przerywać przewód fazowy (najczęściej czarny lub brązowy). Neutralnego (niebieski) nie przecinaj.

Kolego, po prostu .... nie da się. Jak domniemywam, autor ma przewód 2-żyłowy i wtyczkę płaską, którą może włożyć do gniazda jak mu pasuje.

Co innego, gdyby był to łącznik 2-torowy, wówczas przerywa nim obie żyły.

Oki, to ważna informacja.

Rozumiem, że jak będzie niebieski przewód to on ma byćpodłączony do tego środkowego punktu tak? jak go podłączyć tam nie rozcinając?

Natomiast brązowy/czarny ma być rozcięty i podłączony do tych dwóch skrajnych miejsc podłączenia?

Jestem zupełnym laikiem i z góry dziękuję za wyrozumiałość.

Edit. Przedmiotem operacji jest zwykła lampka nocna z płaską wtyczką, na przewodzie której chcę zamontować przełącznik.

Edytowane przez sol2510