sol2510 25.11.2018 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2018 (edytowane) Cześć, czy ktoś może nakierować mnie na opis podłączenia takiego typu przełącznika? Bądź może w prostych słowach doradzić? Całość przełącznika wygląda tak: https://inelsc.pl/pl/p/Przelacznik-kolyskowy-na-kabel-WP8A-bialy-ELDA/902 zaś środek Domniemuję, że w kablu do lampki są dwa przewody. Jeden z nich zapewne ma być rozdzielony i znaleźć się w dwóch przeciwległych punktach. A co z drugim? Też go trzeba rozciąć i zamontować obie końcówki w środkowym punkcie? A może odwrotnie i mają być po jednym w obu miejscach? Jak stwierdzić, który ma iść gdzie? Z montażu kiedyś zrobionego ale innego typu przełącznika wiem, że niebieski miał iść po stronie, gdzie ma być ciągłość obwodu, a brązowy tam, gdzie obwód był przerywany przełącznikiem. Ale to był inny przełącznik i montaż krok po kroku z filmiku na yt. Nie wiem nic o teorii elektryczności. Z góry dziękuję. Edytowane 25 Listopada 2018 przez sol2510 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 25.11.2018 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2018 Przełącznik powinien przerywać przewód fazowy (najczęściej czarny lub brązowy). Neutralnego (niebieski) nie przecinaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 25.11.2018 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2018 Przełącznik powinien przerywać przewód fazowy (najczęściej czarny lub brązowy). Neutralnego (niebieski) nie przecinaj. Kolego, po prostu .... nie da się. Jak domniemywam, autor ma przewód 2-żyłowy i wtyczkę płaską, którą może włożyć do gniazda jak mu pasuje. Co innego, gdyby był to łącznik 2-torowy, wówczas przerywa nim obie żyły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sol2510 25.11.2018 12:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2018 (edytowane) Oki, to ważna informacja.Rozumiem, że jak będzie niebieski przewód to on ma byćpodłączony do tego środkowego punktu tak? jak go podłączyć tam nie rozcinając? Natomiast brązowy/czarny ma być rozcięty i podłączony do tych dwóch skrajnych miejsc podłączenia?Jestem zupełnym laikiem i z góry dziękuję za wyrozumiałość. Edit. Przedmiotem operacji jest zwykła lampka nocna z płaską wtyczką, na przewodzie której chcę zamontować przełącznik. Edytowane 25 Listopada 2018 przez sol2510 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 25.11.2018 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2018 Przetnij jeden dowolny przewód a drugi zostaw cały.Czy wyłącznik odetnie przewód fazowy czy neutralny zależy jak wsadzisz wtyczkę do gniazdka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sol2510 25.11.2018 12:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2018 To w końcu dowolnie który kolor ma być przecięty?I jak zamontować ten nierozcięty? bez zdjęcia izolacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 25.11.2018 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2018 Możesz przeciąć ten czarny a ten drugi nie przecinać - zostaw ciągły bez zdjęcia izolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 25.11.2018 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2018 Przeciętą żyłę podłączasz pod skrajne zaciski. Drugiej żyły nie przecinasz, a jeżeli już, podłączasz oba jej końce pod zacisk środkowy wyłącznika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 25.11.2018 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2018 Wiem - to oczywiste. Ale lepiej trzymać się zasady, szczególnie jak ktoś niewiele ma z prądem doczynienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sol2510 27.11.2018 08:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2018 Dziękuję wszystkim, udało się, przełącznik działa, pozdrawiam forumowiczów:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 27.11.2018 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2018 Gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts