Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja pod pompę ciepła + panele fotowoltanicze

Artremis

Recommended Posts

Teraz jak juz w tym temacie jestesmy to zauwazylem bardzo duze dysproporcje w cenach zasobnikow oferowanych przez firmy robiace montaz pomp ciepla. Czy ktos moze wskazac na co zwrocic uwage poza tzw duzo wezownica - ceny potrafia zasobnika skakas od 1k do 4kzl? Czy jak wezme ten za 4k to utrzymanie w nim ciepla bedzie zauwazalnie 'tansza' i wysoki koszt zakupu zwroci sie w trakcie uzytkowania (np w ciagu 10 lat)?

W tańszym zasobniku duża powierzchnia wymiany może być osiągnięta poprzez szeregowe połączenie dwóch wężownic w środku - w takim przypadku, instalacja będzie stawiać większe opory podczas grzania.

O trzymanie ciepła raczej bym się nie martwił. Prędzej o to, który dotrzyma tych 10 lat bez dziur :p

• 1 month później...
Cześć,

jestem na etapie planowania budowy domu i rozgryzam temat instalacji grzewczych na bazie pomp ciepła (celuje w pompę woda powietrze). Liczę, że być może ktoś z doświadczonych forumowiczów będzie w stanie doradzić, odpowiedzieć na kilka pytań.

Na początek krótki opis planowanej inwestycji:

1. Dom jednorodzinny (dla 4 os) wolnostojący z użytkowym poddaszem, o pow użytkowej ~190m2,

2. Prosta konstrukcja na planie prostokąta, dach dwuspadowy, dłuższy bok skierowany na południe. Wieksze przeszklenia na parterze od strony południowej.

3. Docieplenie 10cm styrodur fundament, ściany porotherm 25+20cm styro, dach wełna 30 cm, okna dwuszybowe

4. Ogrzewanie podłogowe na parterze (~100m2) i piętrze (~90m2)

5. Planowane ogrzewanie to pompa ciepła p-w - myślałem o modelu Panasonic T-cap 9kw 1 fazowy - pompa ma również służyć do ogrzewania C.W.U.

6. Dodatkowo wentylacja mechaniczna z reku + panele fotowoltaniczne 9kw

Wstępnie w jednym z kalkulatorów dostępnych online wyliczyłem zapotrzebowanie domu na ciepło na 5.6kw+4kw (CWU) dla temp 22 stopnie wewnatrz przy -16 na zewnatrz.

Pytania:

1. Czy przy instalacji fotowoltanicznej jest sens dodawac bufory ciepla do obiegow grzewczych - moje rozumowanie jest, ze skoro nie potrzebuje nagrzac wody na zapas w taniej taryfie (nocnej) to moge obejsc sie bez buforow, chyba ze sa inne zalety takich buforow?

2. Czy jest uzasadnienie, zeby dac osobna pompe do obiegow podlogowki na parterze i na pietrze czy to tylko wygoda instalatorow - zakladam ze przy jednej pompie trzeba sie wiecej narobic zeby wyrownac obieg w podlogowce na pietrze i na parterze?

3. Kalkulator zapotrzebowania domu na cieplo nie uwzglednia energii potrzebnej na cykle rozmrazania pompy, czy w zwiazku z tym powinienem tutaj wziac jakis wiekszy zapas mocy?

4. Ciepły montaż okien - nie planowałem i trochę cienko z środkami na taki montaż. Pytanie do was czy to jest na tyle istotne, żeby jeszcze raz to przemyśleć, czy to raczej istotne dla domów pasywnych - ja celuje w energooszczędny.

Będę również wdzięczny za wszelkie merytoryczne wskazówki odnośnie planowanej instalacji.

Witam,

W pompach ciepła zależy nam na ograniczeniu ilości wyłączeń i załączeń sprężarki co wpłynie pozytywnie na jej żywotność. W wielu przypadkach w oprogramowaniu pomp ciepła ustawione ograniczenie to maksymalnie trzy włączenia na godzinę. W celu zapewnienia bardziej optymalnej pracy pompy ciepła zakłada się, że pojemność instalacji współpracującej z pompą ciepłą to 10 do 20l na kilowat mocy zainstalowanej pompy ciepła. W takiej sytuacji można zrezygnować z buforów.

Jeżeli jednak instalacja posiada wszystkie albo większość obiegów grzewczych sterowanych poprzez automatykę umożliwiającą odcinanie danej strefy, wówczas zastosowanie bufora może okazać się konieczne, aby ograniczyć proces taktowania pompy ciepła.

Inny aspekt stosowania buforów może dotyczyć powietrznych pomp ciepła. Aby przeprowadzić proces odmrożenia parownika, pompa ciepła musi pobrać pewną ilość energii z budynku. Może to być energii z ogrzewania podłogowego lub z bufora. Kolejnym aspektem stosowania bufora jest opisana w postach powyżej możliwość ingerowania przez zakłady energetyczne w program pracy pompy ciepła. Specjalne taryfy, czy tańsza energia dla pomp ciepła umożliwiają dostawcom wyłączanie pompy ciepła w okresach szczytowego zużycie energii w danym regionie. Wyłączenie takie często poprzedzane jest sygnałem wyzwalającym proces ładowania bufora, który ma zapewnić energię w czasie wyłączenia pompy ciepła.

Przy okazji zachęcam Pana do zapoznania się z ofertą powietrznych pomp ciepła marki Buderus z rodziny Logatherm, która znajduje się na stronie internetowej: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/pompy-ciepla/.

Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus