Barliniak 27.11.2018 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2018 U mnie grzejniki sa na 70/80-90. I dobrze grzeją. Gdybym tyle u siebie zapodał to bym musiał chyba skórę ściągnąć.Coś mi się zdaje ,że masz żeliwiaki albo jakieś małe panelowe w dużych pomieszczeniach dlatego takie temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 28.11.2018 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2018 Dzięki za cenne uwagi. Akurat piec mam systemowy więc ocieplony jest wełną po całej długości. Mam rozumieć że zaproponowany piec jest na ekogroszek? Czy znasz się na piecach na pellet, jeśli tak to który byś polecał. Szukaj podobnie ok. 12kW kocioł o tej mocy powinien mieć palnik 15kW przy palniku zwrócic uwagę oprócz samego wyglądu (co laika ma przyciągnąć) na to co ważne, tj jak sie go czyści, rozbiera do serwisu i czy wymiana zapalarki jest prosta (to z czasem będzie do wymiany), jak jest jakiś ruchomy mechanizm czyszczący, to kiedyś będzie trzeba to rozebrać i zastanowić się co prostsze. ogólnie laikowi polecam palniki bez udziwnień, nie patrz na tani pellet, tylko kup solidny i będziesz miał spokój. Jak się nauczysz, to dopiero wówczas zacznij rzeźbić z pelletem no-name. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 28.11.2018 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2018 No ja co prawda komin ceglany mam w domu a na poddaszu jest sporo wełny ale spaliny też pewnie nie są większe jak 60-80 stopni , ale bardziej martwi mnie przekrój mojego komina bo ma on 30x30cm i prawie pewnośc że zima będzie niewesoło , chyba by trzeba pomyśleć o wkładzie ceramicznym a potem od góry zawalić to maltą z wapna i szkłem wodnym , Kocioł masz jaki? Jakiej mocy? Kominflex ma ofertę kominów izolowanych typu slim eko podciśnieniowe dla kotłów 5klasy, jak komin ma 30x30cm, to coś sensownego się do niego wsadzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 28.11.2018 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2018 Zabetonujesz wymiennik---->gorące spaliny---------> nie trzeba nowego komina.Jak masz mieć gaz za 2 lata to po co nowy komin??????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 28.11.2018 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2018 Kocioł masz jaki? Jakiej mocy? Kominflex ma ofertę kominów izolowanych typu slim eko podciśnieniowe dla kotłów 5klasy, jak komin ma 30x30cm, to coś sensownego się do niego wsadzi Kociołek Zębca, saturn 10 kw prototyp robiony pod 5 klasę i spaliny takie że rurę odprowadzającą spaliny ręką można trzymać bez obaw o oparzenie , ogrzewam stale 120m2 a czasem 160m2 choć rzadko jak są goście . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
faltra 12.01.2019 20:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 Witam po dłuższej przerwie. Jeśli chodzi o piec na pellet to generalnie biorę pod uwagę Lazar Smartfire i l Edilkamin Laguna. Ostatnio byłem w dwóch sklepach. Jedni polecali mi HR-EVO 250 firmy Ravelli. Czy ktoś zna tą firmę i ten piec? Cenowo wychodzi podobnie jak lazar i laguna. W drugmi polecali BioWIN Lite, no ale tu cena trochę duża.Dostałem też wycenę na pompę ciepła powietrzne, wyszło około 36000 netto za system NIBE SPLIT w skład której wchodzi jednostka zewnętrzna NIBE AMS 10 -16. Szczerze jak dla mnie drogo.Pojawiła się nowa opcja. Jest możliwość że podłączą mi gaz ziemny za 2-4 lata. Jest to dosyć kusząca opcja. Musiałbym znaleźć jakaś alternatywę na ten czas. Myślałem o butli zewnętrznej na gaz. Tylko nie wiem czy to nie wyjdzie za drogo. Czy ktoś jest w stanie mi określić jakie są to mniej więcej koszta? Więcej czy mniej niż za piec na pellet? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 12.01.2019 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 To jak ma być gaz kiedyś to kupno pompy bez sensu oczywiście za 36 tys zł , ja bym brał jakiegoś peleciaka ale nie za drogiego 7-8 tys i aż zdechnie go męczyć a potem skok na gaz , mam nadzieję że masz juz podłogówkę co ? bo jeśli nie to trzymaj sie tego peleciaka , polukaj sobie Zębiec agat peleciak . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 12.01.2019 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 Witam po dłuższej przerwie. Jeśli chodzi o piec na pellet to generalnie biorę pod uwagę Lazar Smartfire i Edilkamin Laguna...... ...Myślałem o butli zewnętrznej na gaz. Tylko nie wiem czy to nie wyjdzie za drogo. Czy ktoś jest w stanie mi określić jakie są to mniej więcej koszta? O Lagune popytaj tego użytkownika https://forum.muratordom.pl/showthread.php?338025-kotły-na-pellet-Edilkamin&p=7769469&viewfull=1#post7769469 O gaz możesz popytać tego użytkownika https://forum.muratordom.pl/showthread.php?350663-Pompa-ciepła-a-gaz&p=7766562&viewfull=1#post7766562 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 13.01.2019 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2019 Oskarowy tekst " za 2 lata będę miał gaz" takie teksty u klientów czasem padają i nic z tego nie wychodzi ale życzę szczęścia może zrobią jeśli obiecali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
faltra 13.01.2019 08:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2019 Oskarowy tekst " za 2 lata będę miał gaz" takie teksty u klientów czasem padają i nic z tego nie wychodzi ale życzę szczęścia może zrobią jeśli obiecali. Gaz na pewno będzie, ponieważ sąsiad ma już podpisaną umowę z gazownią. No ale kiedy dokładnie to już niestety niewiadomo .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
faltra 13.01.2019 08:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2019 (edytowane) To jak ma być gaz kiedyś to kupno pompy bez sensu oczywiście za 36 tys zł , ja bym brał jakiegoś peleciaka ale nie za drogiego 7-8 tys i aż zdechnie go męczyć a potem skok na gaz , mam nadzieję że masz juz podłogówkę co ? bo jeśli nie to trzymaj sie tego peleciaka , polukaj sobie Zębiec agat peleciak . Mam mix-a większość podłogówka, 3 lub 4 kaloryfery. Edytowane 13 Stycznia 2019 przez faltra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 13.01.2019 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2019 w wiekszość podłogówka znaczy 1/4 bo 3/4 to kaloryfery ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 13.01.2019 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2019 Mam mix-a większość podłogówka, 3/4 kaloryfery. Ja lubiąc ciepło, z racji mixa brał bym peleciaka. Gaz czy PC najoszczedniej wychodzi na zasilaniu niskotemperatutowym. Przy dobrze ocieplonym domu, pelet naprawdę wychodzi niedrogo, no i podkręcenie temperatury na termostacie tak nie boli jak przy gazie. Najciekawsze jest to, że ludzie trzymający w domu 23*, przechodzą na gaz i nagle przy 21* jest komfortowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 13.01.2019 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2019 Oskarowy tekst " za 2 lata będę miał gaz" takie teksty u klientów czasem padają i nic z tego nie wychodzi ale życzę szczęścia może zrobią jeśli obiecali. Z tym są rzeczywiście jaja, mam nową nitkę 100 m od siebie, na moje zapytanie odpisali, że nie ma technicznych możliwości podłączenia. Nie jest to samotny dom, otoczenie kilkunastu innych. Tak wyglada ta gazyfikacja i walka ze smogiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
faltra 13.01.2019 12:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2019 w wiekszość podłogówka znaczy 1/4 bo 3/4 to kaloryfery ? Chodziło o 3 lub 4 kaloryfery, poprawiłem mój poprzedni post. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts