Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Blizniak - dylatacja

m1979

Recommended Posts

Czesc,

mam pytanie - budynek z konca lat 50tych, wpisany wszedzie jako 'budnek mieszkalny' a nie 'lokal w budynku' - styka sie sciana z sasiadem, projekt jest troche stary i ciezko mi wyczytac. Widze, ze kazdy ma swoja sciane, ale nie widze oznaczenia dylatacji.

Projekt na stronie glownej ma oba budynki (ale oba oznaczone jako BUDYNEK MIESZKALNY) a pozniej rozrysowane sa juz tylko dla jednej osoby.

Widze, ze ja mam fizycznie swoje fundamenty na projekcie w kwadracie ale tej dylatacji nie widze :(

Pytanie:

1. Czy budynek przylegajacy bezposrednio swoja sciana do innego to juz wielorodzinny?

2. Czy na projektach z lat 50tych tez to bylo oznaczane?

3. Jak moge to poza wierceniem sprawdzic?

4. Czy wpis 'budynek mieszkalny' oznacza jednorodzinny?

Dzieki!

Edytowane przez m1979

Pytanie do czego Ci ta wiedza potrzebna.

Jak zmierzyć bez wiercenia, ech. Mierzysz od szpletu okna do ściany w środku, mierzysz między oknami, i mierzysz u sąsiada od szpaletu do ściany. Wyliczasz grubość ściany dla pojedynczej wyjdzie Ci coś w okolicach 25-28cm dla podwójnej 50-56 cm. (jakby dylatacja była większa więcej)

Dzieki, potrzebuje wiedziec bo roznica miedzy domem jednorodzinnym a lokalem w dwurodzinnym to przepasc.

Na projekcie sciana ma 23cm / 38m, nie wiem czemu takie dwa, jeden jakby troche w srodku byl wymiar, i sasiada rowniez. Bede mierzyl.

Teoretycznie... czy brak dylatacji nadal oznacza, ze sa to dwa domy jednorodzinne?

Edytowane przez m1979

Dom jednorodzinny może być w zabudowie wolno-stojącej, bliźniaczej i szeregowej. Zawsze taki budynek czy fragment budynku stoi na swojej działce z osobnym wejściem wjazdem itd. To czy masz 2 ściany między bliźniakami nie na to wplywu do czasu aż oba budynki stoją. Powinny być dwie ściany ale nie sadze aby pojedyncza ściana zmieniała rodzaj zabudowy.

Wydzialony lokal z budynku wielorodzinnego to raczej tu jest wpólna dzialka pod calem budynkiem.

Dzieki za odpowiedz Jajmar.

Mialem na mysli cos innego. Dom jednorodzinny moze miec dwa lokale, wowczas ja kupujac jeden, kupuje mieszkanie, niczym to w praktyce nie rozni sie mieszkania w bloku poza tym, ze nie mamy czesci wspolnych a nadal pelna wlasnosc (czyli np. nie obowiazuje mnie prawo do zrobienia na zgloszenie przebudowy, musze razem z sasiadem robic przeglad techniczny co 5 lat bo mam lokal w budynku jednorodzinnym dwulokalowym).

Pojedyncza sciana zawsze oznacza obiekt wielorodzinny bo nie jest samodzielna konstrukcja, wiec jak mamy blizniaka i wspolna sciane z sasiadem - mamy lokal a nie dom - tak mnie poinfromowano :)

Jesli jest to dom jednorodzinny to wowczas mam pelna swobode. Dlatego draze temat.

Pnawiam zatem pytanie: czy sklejenie dwoch domow jednorodzinnych scianami bez dylatacji (zakladam najgorszy sceniariusz ze jej nie ma), zmienia status tych budynkow? Logika podpowiada, ze nie ale...

Edytowane przez m1979