Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile cm wykuć pod ogrzewanie podłogowe

Jazz89

Recommended Posts

Ile wykuć , dziwne pytanie bo niby jak my mamy coś powiedzieć nie wiedząc jaka wysokość pomieszczeń u ciebie , ale na parterze to minimum styropianu jest 10cm na zakładkę 2x5cm chyba że masz wiecej placu to można szaleć ale poniżej tych 10 -ciu bym nie schodził . na poddaszu nic nie trzeba kuć tam wystarczy nawet 5 cm styro .

Wylewki z reguły mają od 6-8cm ale jak kiepsko z ilością-wysokością to mozesz np dodać te 3-4 cm styro a zastosować wylewkę anhydrytową , wiem droższa ale wtedy nawet 4 cm wystarczy , nie rób sam wylewki bo to nie opłacalne i niewdzięczne , ja za 90m2 płaciłem 2400 zł i tylko patrzyłem , zaczynali o 7 rano a o 13 już ich nie było .

• 4 weeks później...
Właśnie dowiedziałem się odnośnie podłogi w remontowanym domu. Mam 5cm wylewki, siatka zbrojeniowa, styropian twardy 5cm, folia, pierwsza wylewka, łupek,gruz. Co myślicie jak się za to zabrać. Skuć tylko do folii i zastosować np. 8cm lepszej jakości styropianu + 5-6cm wylewki anhydrytowej, dzięki temu podłoga podniesie mi się tylko kilka centymetrów. Czy skuwać podłogę do samego łupka? Nie znam się na tym za dobrze a nie chciałbym się wpadowac w nie potrzebne dodatkowe kłopoty.

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...

Nie musicie też skuwać, można zastosować np. ogrzewanie podłogowe frezowane, więcej info: http://www.termolit.pl/frezowanie-pod-ogrzewanie-podlogowe.html , mniej roboty, nic nie skuwasz, nie robisz nowych izolacji, nie robisz nowych wylewek.

A jak już chcecie skuwać i robić od nowa to daj więcej styropianu, a mniej wylewki np. anhydryt wystarczy 3,5cm bez ogrzewania podłogowego, 5cm z ogrzewaniem podłogowym.

• 9 months później...

Witam,

Przyłączam się do tematu.

Planuję generalny remont oraz wykonanie ogrzewania podłogowe wodne na parterze domu szeregowego (rok budowy 1997) (parter około 58m2).

Problemem jest grubość posadzki na gruncie. Mam około 12cm poniżej wyszczególnione warstwy. Jak należałoby wykonać podłogówkę żeby nie było strat ciepła. Proszę o pomoc.

terakota około 3cm (aktualnie są dwie warstwy płytek)

gładź cementowa 4cm

styropian 5cm

folia izolacyjna

beton 10cm

piasek 5cm