Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrodzenie - działka ze spadkiem

Recommended Posts

Szukam pomysłu na ogrodzenie mojej działki. Działka jest na terenie ze spadkiem ok. 3m na długości 30m. Myślałem o siatce plecionej ocynkowanej i powlekanej. Teraz zastanawiam się czy jest jakaś inna opcja. Widziałem ciekawe siatki zgrzewane, które wyglądem przypominają panele ogrodzeniowe. Panele wyglądają najlepiej, ale będzie problem z montażem na działce ze spadkiem. Podmurówki robił nie będę. Poradźcie mi proszę co będzie ładnie wyglądało i z czego się teraz robi ogrodzenia.

Znalazłem jeszcze taką siatkę co wygląda jak panele:

https://www.ogradzamy.pl/zrob-to-sam/montaz-siatki-pantanet-na-slupach-bekaclip,13/

Zależy mi na tym, aby wyglądało ładnie, ale nie było za drogie.

Edytowane przez drza

• 1 month później...

Hej. Miałem to samo co Ty, z różnicą taką, że nie 3m tylko ok 2m.

Rozwiązałem to w ten spoosób, że mam ogrodzenie modułowe, panelowe. Panele najlepiej im krótsze tym lepsze ponieważ każdy z nich trzeba będzie montować niżej.

Moja rada:

1. Weź niwelator i sprawdź jak jest różnica pomiędzy skrajnymi słupkami.

2. Piszesz, że masz 30m więc podziel tę różnicę w wysokościach na ok 29 (tyle będzie przęseł).

3. Wynikiem będzie to ile ma być niżej jeden panel względem drugiego. (to w przypadku gdy masz działkę która liniowo i w miarę równo schodzi w dół/górę)

4. Licząc te 3m to jest 300cm, 300cm/29 przęseł = 10cm na panel. Czy to dużo? I tak i nie, jeżeli zrobisz to tak, że każdy panel będzie schodził po 10cm w dół i zachowasz estetykę + zrobisz to od sznurka to będzie to wyglądało dobrze. Sam tak mam i powiem szczerze, że po czasie nawet jest to ciekawy sposób.

5. Siatkę naciąganą bym odpuścił, po latach trzeba ją poprawiać i jakoś nigdy mi się nie podobała osobiście.

podmurowka-prefabrykowana.jpg

W razie co pisz śmiało, mam takie ogrodzenie z Łukami zamiast prostokątnych paneli i wygląda nieźle. Poszukaj firmy ANOTIS (ostrzegam bo ciężko się z nimi dogadać i nie potrafią liczyć, 5 razy ich poprawiałem a i tak źle przysłali materiał i montaż się przedłużał)

• 2 weeks później...
Zrobisz podmurówkę i po problemie, też mam spadek i coś takiego jak na fotce zrobiliśmy, z podmurówką joniec 0c21c1c5adaad2f50961b08b6888c673.jpg wcale koszty nie były duże, roboty też nie. samą siatką nic nie zrobisz, będzie źle wyglądać jestem pewny. Pomijając fakt, że ogólnie siatka to najmniej trwały materiał, pomyśl czy nie lepiej coś porządniejszego wziąć.

• 1 month później...
  • 2 weeks później...

Zdecydowałem się jednak na panele 1,23m plus podmurówka 25cm, czyli razem ok 1,5m ogrodzenia. Doradźcie mi jakiej długości słupki wziąć - 2m czy 2,2m.

Według moich obliczeń 2m powinno wystarczyć. Obliczam to ze wzoru:

0,45(w ziemi) m + 0,25(podmurówka) + 0,04 (odległość) + 1,23 (panel)+ 0,03 (nad panelem)= 2,0 m.

Znalazłem ciekawy artykuł odnośnie montażu paneli na działce ze spadkiem. Liczyłem, że u mnie spadek na 2,5m jest ok 25cm. Czyli podmurówka będzie częściowo w ziemi, a przy słupku tym niżej, bezie cała nad ziemią.Wyczytałem, że nie będę mógł zalewać betonem do samej ziemi, tylko ok 20cm poniżej poziomu ziemi, ponieważ nie zamontuję później łącznika. Łączniki wezmę metalowe bo lepiej będzie się je montować w moich warunkach (wkopywanie w ziemię). Na co muszę zwrócić jeszcze uwagę przy montażu paneli na działce ze spadkiem?