drza 26.11.2018 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2018 (edytowane) Szukam pomysłu na ogrodzenie mojej działki. Działka jest na terenie ze spadkiem ok. 3m na długości 30m. Myślałem o siatce plecionej ocynkowanej i powlekanej. Teraz zastanawiam się czy jest jakaś inna opcja. Widziałem ciekawe siatki zgrzewane, które wyglądem przypominają panele ogrodzeniowe. Panele wyglądają najlepiej, ale będzie problem z montażem na działce ze spadkiem. Podmurówki robił nie będę. Poradźcie mi proszę co będzie ładnie wyglądało i z czego się teraz robi ogrodzenia. Znalazłem jeszcze taką siatkę co wygląda jak panele:https://www.ogradzamy.pl/zrob-to-sam/montaz-siatki-pantanet-na-slupach-bekaclip,13/Zależy mi na tym, aby wyglądało ładnie, ale nie było za drogie. Edytowane 26 Listopada 2018 przez drza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek Bednarz 31.12.2018 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2018 Hej. Miałem to samo co Ty, z różnicą taką, że nie 3m tylko ok 2m. Rozwiązałem to w ten spoosób, że mam ogrodzenie modułowe, panelowe. Panele najlepiej im krótsze tym lepsze ponieważ każdy z nich trzeba będzie montować niżej. Moja rada: 1. Weź niwelator i sprawdź jak jest różnica pomiędzy skrajnymi słupkami. 2. Piszesz, że masz 30m więc podziel tę różnicę w wysokościach na ok 29 (tyle będzie przęseł). 3. Wynikiem będzie to ile ma być niżej jeden panel względem drugiego. (to w przypadku gdy masz działkę która liniowo i w miarę równo schodzi w dół/górę) 4. Licząc te 3m to jest 300cm, 300cm/29 przęseł = 10cm na panel. Czy to dużo? I tak i nie, jeżeli zrobisz to tak, że każdy panel będzie schodził po 10cm w dół i zachowasz estetykę + zrobisz to od sznurka to będzie to wyglądało dobrze. Sam tak mam i powiem szczerze, że po czasie nawet jest to ciekawy sposób. 5. Siatkę naciąganą bym odpuścił, po latach trzeba ją poprawiać i jakoś nigdy mi się nie podobała osobiście. W razie co pisz śmiało, mam takie ogrodzenie z Łukami zamiast prostokątnych paneli i wygląda nieźle. Poszukaj firmy ANOTIS (ostrzegam bo ciężko się z nimi dogadać i nie potrafią liczyć, 5 razy ich poprawiałem a i tak źle przysłali materiał i montaż się przedłużał) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kodak 10.01.2019 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2019 Zrobisz podmurówkę i po problemie, też mam spadek i coś takiego jak na fotce zrobiliśmy, z podmurówką joniec wcale koszty nie były duże, roboty też nie. samą siatką nic nie zrobisz, będzie źle wyglądać jestem pewny. Pomijając fakt, że ogólnie siatka to najmniej trwały materiał, pomyśl czy nie lepiej coś porządniejszego wziąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XCEL 11.02.2019 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2019 Pod ogrodzeniem panelowym z drutu jest zalecane zastosowanie podmurówki betonowej w przypadku działki ze spadkiem jest ona zalecana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drza 21.02.2019 11:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2019 Zdecydowałem się jednak na panele 1,23m plus podmurówka 25cm, czyli razem ok 1,5m ogrodzenia. Doradźcie mi jakiej długości słupki wziąć - 2m czy 2,2m. Według moich obliczeń 2m powinno wystarczyć. Obliczam to ze wzoru:0,45(w ziemi) m + 0,25(podmurówka) + 0,04 (odległość) + 1,23 (panel)+ 0,03 (nad panelem)= 2,0 m. Znalazłem ciekawy artykuł odnośnie montażu paneli na działce ze spadkiem. Liczyłem, że u mnie spadek na 2,5m jest ok 25cm. Czyli podmurówka będzie częściowo w ziemi, a przy słupku tym niżej, bezie cała nad ziemią.Wyczytałem, że nie będę mógł zalewać betonem do samej ziemi, tylko ok 20cm poniżej poziomu ziemi, ponieważ nie zamontuję później łącznika. Łączniki wezmę metalowe bo lepiej będzie się je montować w moich warunkach (wkopywanie w ziemię). Na co muszę zwrócić jeszcze uwagę przy montażu paneli na działce ze spadkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts