Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wykładzina PCV w nowym domu?

krzysikm

Recommended Posts

Witam, narazie zaczynamy etap projektowania naszego niewielkiego domu i mamy dylemat odnośnie podłogi. Na pewno będzie pompa ciepła i wszędzie ogrzewanie podłogowe, marzy nam się jednolita podłoga w całej strefie dziennej i może nawet w łazience na parterze. Pierwsza myśl to oczywiście płytki, najlepiej jakieś drewnopodobne i problem z głowy. Jednak im dłużej o tym myślimy tym większe mamy wątpliwości: Co jeśli nam się szybko znudzą, co jeśli latem będą nieprzyjemnie zimne, co jeśli fugi będą się brudzić lub niszczyć itd... Ostatnio odkryliśmy na nowo wykładziny pcv lub linoleum. Mnogość wzorów i ceny sprawiły, że zaczęliśmy się nad tym zastanawiać, jednak jest to chyba mało popularne rozwiązanie. Kojarzy się większości głównie z latami 80'/90' i niską jakością. Technika poszła do przodu i to już nie są te same wykładziny co kiedyś. Odpowiednio położone ciężko odróżnić od paneli. Co o tym myślicie? Są tutaj osoby które takie mają, lub rozważały ich położenie? Chciałbym poznać wasze zdanie.

• 3 months później...
W moim domu doskonale sprawdziły się chodniki podgumowane, które można z powodzeniem stosować m.in. korytarzach, przedpokojach czy na schodach. Bardzo zależało mi na tym by podłoga w moim domu nie była śliska, od kiedy jestem mamą zwracam ogromną uwagę na to czy moje pociechy nie są narażone na różnego rodzaju niebezpieczeństwa. Chodniki te posiadają antypoślizgowy poślizg, dzięki nich jestem więc spokojna o Wojtusia i Maćka.

• 2 weeks później...