bronson90 27.11.2018 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2018 Witam, użytkuję od 2 miesięcy rekuperator frapola. Dziś w nocy kilka razy załączył mi się tryb rozmrażania wymiennika, czyli załączyła się nagrzewnica oraz zwiększył wywiew do 70% a zmniejszył nawiew do 30%. Tryb ten trwał kilka minut okolo 5-7, następnie około 20 minut normalnej pracy i znowu ten tryb. Załączyło się tak kilka razy później musiałem wyjechać więc nie wiem co sie działo. Podczas załączania tego trybu temperatura na czerpni reku wynosiła -2/-3, nawiew 17,5, natomiast po tych kilku minutach pracy nagrzewnicy, temperatura na czerpni 10 stopni, nawiew 22. Chciałbym się dowiedzieć czy to poprawna praca, czy wszystko ok, bo to mój pierwszy rekuperator. Czy jest możlwie w trybie serwisowym obniżenie trochę temperatury załączania się tego trybu? Mam wrażenie, że sterownik jest troche nadgorliwy i za szybko załącza. Jeśli jest taka możliwość to czy ktoś posiada kod serwisowy bo w zwykłych ustawieniach nie ma możliwości takich ustawień. Dom nowo zamieszkały więc pewnie w środku dużo wilgoci może też się przyczynia do tego? Aa i temperatura w nocy spadła do -6. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 27.11.2018 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2018 Myślę że jest dobrze. Nadgorliwość jest wskazana. Lepiej zapobiegać zamarznięciu niż rozmrażać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 29.11.2018 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2018 Ale chyba bardziej ekonomicznie było by aby nagrzewnica utrzymywała ok.0 cały czas na wejściu w wymiennik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 01.12.2018 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 Ale chyba bardziej ekonomicznie było by aby nagrzewnica utrzymywała ok.0 cały czas na wejściu w wymiennik. Tylko w idealnym świecie cały wymiennik będzie miał jednakową temperaturę. W rzeczywistości się różni. Dlatego trzeba podgrzać z pewnym zapasem, żeby nigdzie nie spadła poniżej zera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 01.12.2018 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 Tylko w idealnym świecie cały wymiennik będzie miał jednakową temperaturę. W rzeczywistości się różni. Dlatego trzeba podgrzać z pewnym zapasem, żeby nigdzie nie spadła poniżej zera. Głupoty gadasz sam tak mam ze termostat w rurze fi 200mm przed wymiennikiem pilnuje mi aby nie szło poniżej 0 obecnie wpada mi w wymiennik ok.1stopnia czy na zewnatrz -5 czy -15stopni skoro przez rure plynie 1stopień to wymiennik nie ma prawa wpadac nizsza temp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 01.12.2018 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 Głupoty gadasz sam tak mam ze termostat w rurze fi 200mm przed wymiennikiem pilnuje mi aby nie szło poniżej 0 obecnie wpada mi w wymiennik ok.1stopnia czy na zewnatrz -5 czy -15stopni skoro przez rure plynie 1stopień to wymiennik nie ma prawa wpadac nizsza temp. Ten zapas wynosi u Ciebie 1 stopień. U innych inaczej. Musi uwzględnić błędy pomiaru i histerezę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 01.12.2018 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 Ten zapas wynosi u Ciebie 1 stopień. U innych inaczej. Musi uwzględnić błędy pomiaru i histerezę. U mnie akurat steruje tym glowica grzejnikowa w czerpni Spieta z rozdzielaczem podlogowki więc temperatura jest stabilna i nie ma skokow temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 02.12.2018 00:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2018 U mnie akurat steruje tym glowica grzejnikowa w czerpni Spieta z rozdzielaczem podlogowki więc temperatura jest stabilna i nie ma skokow temperatury. Masz wodną nagrzewnicę na czerpni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 02.12.2018 03:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2018 Masz wodną nagrzewnicę na czerpni? Wysokie ryzyko zalania domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 02.12.2018 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2018 (edytowane) Masz wodną nagrzewnicę na czerpni? Dokładnie nagrzewnica jest w najwyższym punkcie domu więc zalanie nie grozi ale i tak bym wolał zalanie jak pożar w tamtym miejscu. Nagrzewnica działa już 4-sezon. Edytowane 2 Grudnia 2018 przez romano78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 02.12.2018 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2018 Dokładnie nagrzewnica jest w najwyższym punkcie domu więc zalanie nie grozi ale i tak bym wolał zalanie jak pożar w tamtym miejscu. Nagrzewnica działa już 4-sezon. Rozumiem, że jest podpięta na stałe do otwartego obiegu, w którym pompa pracuje non stop? Liczyłeś ile zużywa prądu ta pompa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 02.12.2018 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2018 Rozumiem, że jest podpięta na stałe do otwartego obiegu, w którym pompa pracuje non stop? Liczyłeś ile zużywa prądu ta pompa? Nie ma żadnej dodatkowej pompy pompa jest jedną na cały dom w piecu gazowym gdy temperatura spadnie ponizej zera pompa w piecu chodzi non stop i jest to ustawienie fabryczne w moim junkersie którego nie można wyłączyć chociaż przed montażem nagrzewnicy próbowałem bo wnerwiala mnie pracująca pompka cały czas w nocy. Tak więc nie ma żadnego dodatkowego poboru prądu po prostu odpialem garderobę od listwy i wpiolem tam nagrzewnice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts