Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja Pionowa fundamentu - jakie tanie, ale funkcjonalne rozwiązanie wybrać.

AwAdOn

Recommended Posts

Szukam taniej, ale funkcjonującej izolacji przeciwwilgociowej.

Ściana fundamentowa ma u mnie typowo konstrukcję. Przeciwwilgociowa od środka, bloczki, przeciwwilgociowa od zewnątrz. XPS na piankę i kubełek. Gdybym spiął wszystko jesienią, to poszedłby tylko dysperbit. Ale nie dało rady przed mrozami, więc będę to robił wiosną. Teraz zrobiłem na spokojnie testy dysperbitu i raczej jestem zawiedziony. Natomiast matematyka nie kłamie i Izohan wm, Siplast fundamenty, i wszystkie inne, na które trafiam, to cena około 10 zł za kg. Zużycie w/g tabel producenta to minimum 2 kg/m2. Czyli metr izolacji to koszt minimum 20 zł. Natomiast papa termozgrzewalna to koszt od 7 zł za m2. Grubość od 4 mm.

Papa jest trudna i droga w montażu. Bardziej skomplikowane będzie też osiągnięcie szczelności między izolacją poziomą, a pionową. Ale zgrzana papa to już prawie izolacja ciężka.

Nie wiem, czy po prostu jako laik nie znalazłem żadnego sensownego smarowidła. Czy też rzeczywiście papa wyjdzie najtaniej materiałowo. Nie potrzebuję izolacji ciężkiej, bo samą ścianę fundamentową podnoszę o 20 cm względem gruntu rodzimego. Robię opaskę odwadniającą i nie mam piwnicy. Ale smarowanie dysperbitem dla koloru to strata kasy. A brak izolacji zupełny to trochę mnie przeraża.

POMOCY! Co i dlaczego wybrać??