Janusz.K 28.11.2018 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2018 Hej przymierzam się do budowy warsztatu/budynku gospodarczego w konstrukcji szkieletowej. Budynek parterowy, z dwuspadowym dachem krytym blachą. Więc generalnie lekka konstrukcja. Budynek chcę posadowić na płycie fundamentowej. Zleciłem wykonanie projektu PF do konstruktora. Dostałem pierwszą wersję, ale zanim odpowiem do kontruktora chciałbym z Wami skonsultować kilka kwestii. 1. PF jako posadzka. W ramach oszczędności chciałbym wykorzystać powierzchnię PF jako podkład pod docelową podłogę (bez lania dodatkowej posadzki): w części warsztatu miałby to być parkiet/deski (uprzedzając pytania o parkiet w warsztacie: buduję warsztat stolarski, stąd drewno w warsztacie), w części samochodowej natomiast będzie żywica. Czy tak w praktyce można robić? Kleić podłogę bezpośrednio na wierzchu PF? 2. Ogrzewanie. Ponieważ to będzie warsztat, więc ogrzewać go planuję głównie w ciągu dnia (koza na drewno, trociniak, ew. wspomaganie za pomocą nagrzewnic elektrycznych). Pytanie o ocieplenie płyty. Czy jeżeli dam styropian jedynie pod płytę i po bokach to jak będzie z akumulacyjnością cieplną płyty vs ogrzewanie jedynie w ciągu dnia? Dla mnie ok, że w nocy budynek będzie się wychładzał bo nikt tam nie będzie przebywał, natomiast liczę na to że ta płyta będzie powodowała że wychładzanie będzie następowało wolniej (szczególnie że budynek będzie w konsturkcji szkieletowej ktora ma niską akumulacyjność). 3. Opaska przeciwysadzinowa (?). Z firmami od płyty z którymi rozmawiałem, spotkałem się z dwoma sposobami na wykonanie opaski wokół płyty. Jedni proponowali wkopanie płyt zewnętrznych po prostu w pionie, tak na ca. 1m w ziemię (poniżej granicy przemarzania?). "Mój" konstruktor natomiast zaproponował opaskę wkopaną w poziomie (z lekkim spadkiem). W załączeniu szkice obu rozwiązań. Pytanie, czy oba rozwiązania są prawidłowe? 4. Chudziak pod płytę. Konstruktor zaprojektował wykonanie warstwy chudziaka 10cm. Dopiero na to EPS200 20cm i na to folia + sama płyta 21cm. (widoczne na drugim załączniku). Czy ten chudziak jest niezbędny? Będę wdzięczny za Wasze podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/243288-p%C5%82yta-fundamentowa-pod-warsztat-w-konstrukcji-szkieletowej-szczeg%C3%B3%C5%82y-techniczne-pf/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 29.11.2018 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2018 Zobacz jak plyte robia skandynawowie pod domy szkieletowe bo u nich wxglada to troche lzej niz plyta pod ciezki murowany dom Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/243288-p%C5%82yta-fundamentowa-pod-warsztat-w-konstrukcji-szkieletowej-szczeg%C3%B3%C5%82y-techniczne-pf/#findComment-7610274 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts