Janusz.K 28.11.2018 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2018 Hej przymierzam się do budowy warsztatu/budynku gospodarczego w konstrukcji szkieletowej. Budynek parterowy, z dwuspadowym dachem krytym blachą. Więc generalnie lekka konstrukcja. Budynek chcę posadowić na płycie fundamentowej. Zleciłem wykonanie projektu PF do konstruktora. Dostałem pierwszą wersję, ale zanim odpowiem do kontruktora chciałbym z Wami skonsultować kilka kwestii. 1. PF jako posadzka. W ramach oszczędności chciałbym wykorzystać powierzchnię PF jako podkład pod docelową podłogę (bez lania dodatkowej posadzki): w części warsztatu miałby to być parkiet/deski (uprzedzając pytania o parkiet w warsztacie: buduję warsztat stolarski, stąd drewno w warsztacie), w części samochodowej natomiast będzie żywica. Czy tak w praktyce można robić? Kleić podłogę bezpośrednio na wierzchu PF? 2. Ogrzewanie. Ponieważ to będzie warsztat, więc ogrzewać go planuję głównie w ciągu dnia (koza na drewno, trociniak, ew. wspomaganie za pomocą nagrzewnic elektrycznych). Pytanie o ocieplenie płyty. Czy jeżeli dam styropian jedynie pod płytę i po bokach to jak będzie z akumulacyjnością cieplną płyty vs ogrzewanie jedynie w ciągu dnia? Dla mnie ok, że w nocy budynek będzie się wychładzał bo nikt tam nie będzie przebywał, natomiast liczę na to że ta płyta będzie powodowała że wychładzanie będzie następowało wolniej (szczególnie że budynek będzie w konsturkcji szkieletowej ktora ma niską akumulacyjność). 3. Opaska przeciwysadzinowa (?). Z firmami od płyty z którymi rozmawiałem, spotkałem się z dwoma sposobami na wykonanie opaski wokół płyty. Jedni proponowali wkopanie płyt zewnętrznych po prostu w pionie, tak na ca. 1m w ziemię (poniżej granicy przemarzania?). "Mój" konstruktor natomiast zaproponował opaskę wkopaną w poziomie (z lekkim spadkiem). W załączeniu szkice obu rozwiązań. Pytanie, czy oba rozwiązania są prawidłowe? 4. Chudziak pod płytę. Konstruktor zaprojektował wykonanie warstwy chudziaka 10cm. Dopiero na to EPS200 20cm i na to folia + sama płyta 21cm. (widoczne na drugim załączniku). Czy ten chudziak jest niezbędny? Będę wdzięczny za Wasze podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 29.11.2018 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2018 Zobacz jak plyte robia skandynawowie pod domy szkieletowe bo u nich wxglada to troche lzej niz plyta pod ciezki murowany dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts