buniek 12.10.2004 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2004 Mam pytanie, czy podmurówka (chodzi o podmurówkę w garażu, w którym będzę chciał w zimie utrzymywać temperaturę dodatnią) z bk24 odmiana 600 bez izolacji ze styropianu, ale z cokołem o grubości 2,5 cm wykonanym z łupka, będzie przemarzać? Same ściany wykonane są z bk30. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sam Gamgee 12.10.2004 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2004 Witam Według danych Faelbetu bk 600 ma współczynnik lambda = 0,175 [W/mK]. Przenikalność cieplna ściany 24 cm z tego bloczka wynosiłaby ok. 0,7 [W/m2K]. Konkretnie to jeszcze zależy od rodzaju użytej zaprawy, ale może być tylko więcej.Może sama ściana nie będzie przemarzać, ale w miejscach typowych mostków termicznych na pewno będzie się gromadzić wilgoć i może powstawać grzyb. Mam nadzieję, że to nie będzie dotyczyć Ciebie. PozdrawiamSam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buniek 12.10.2004 19:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2004 Sam Gamgee, dzieki za odpowiedź, bloczki oczywiście na klej, nie myślę, żeby gdzieś mogły powstać mostki termiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts