Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile si? p?aci za wybranie szamba?

mieczotronix

Recommended Posts

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Szambo powinno być większe niż szambiarka. Warto tak to rozplanować aby szambiarka brała "towar" do pełna.

Warto też rozważyć oczyszczalnię. Warunki cenowe się zmieniają to i warto zrobić dodatkowe przemyślenia.

Co do zużycia wody to warto:

- korzystać z prysznica i wylewek eko (ograniczyć wannę)

- unikać "czekania" na ciepłą wodę (tu spore przeróbki mogą być)

- kupić zmywarkę

- nie dopuścić do "cieknięcia" kranów

- myć zęby i golić się przy zakręconym kranie

itp.

Pewnie jest więcej racjonalizacji.

Oszczędzać to nie to samo co rezygnacja z czystości :)

Ja mam kanalizację i wychodzi to jakieś 3 zł za m3 . Ale sporo wody idzie też na podlewanie kwiatków i mycie samochodu, za które płacę, ale nie wykorzytuję "szamba" (nie mam jeszcze podlicznika)

Matko Boska, nie mogę w to uwierzyc :D Istnieje wątek o szambie :D . A już myślałam, że jestem osamotniona w moich dociekaniach, ile kosztuje wywóz (na Piaseczno i okolice). Nikt nie chciał podchwycic moich rozważań, ale widzę, że tu jestem wśród swoich :D .

Opisywałam nie tak dawno, że Tarczyn przestał świadczyc najtańsze w okolicy usługi wywozu szamba, bo rzekomo mu się nie opłacało :evil: . Ostatecznie gminie nie musi się coś opłacac, bo jest dla wspólnego dobra... I że ludzie będą wywozic na pola lub budowa nieszczelne szamba - to już gminy nie obchodzi... Ale już nie będę tego roztrząsac, bo mnie krew zalewa. Dośc, że życie nie cierpi próżni i natychmiast w Tarczynie postał zakład prywatny - 120 zł za dużą beczkę (na terenie gminy Tarczyn). Mogę podac telefon, gdyby był ktoś zainteresowany, cho nie wiem, czy jeżdżą poza Tarczyn (oraz czy w związku z sytuacją nie podnieśli dwukrotnie ceny).

Fajnie Mieczu, że znów coś napisałeś, jezier Cię wyszukał :D .

Smutne, bo k/Lodzi ta sama ilosc 23(dwadziescia trzy)PLN, he, he.

Witaj,

Grodzisk Mazowiecki i okolice, beczka 10m3, 120 PLN.

Operacja zajmuje ok. 15-20 minut. Szybko i sprawnie.

Dostajesz swistek zaswiadczajacy o wywozie nieczystoci plynnych.

Pozdrawiam

Mirek

E tam, ściemniasz :wink: Jeśli pokażesz mi legalny kwitek, że 10 m3 wywieźli Ci za 23 zł to..... masz we Wrocławiu piwo :D

Wierzyc nie musisz. Zadzwon i sam sprawdz. Podobnie wywrotka piachu 3-4 razy tansza niz k/Wa-wy. Robotnicy 2 razy tansi. Na mazowszu "pustaki" sie nie targuja, to bulia za wszystko jak za zboze.

Smutne, bo k/Lodzi ta sama ilosc 23(dwadziescia trzy)PLN, he, he.

Witaj,

Grodzisk Mazowiecki i okolice, beczka 10m3, 120 PLN.

Operacja zajmuje ok. 15-20 minut. Szybko i sprawnie.

Dostajesz swistek zaswiadczajacy o wywozie nieczystoci plynnych.

Pozdrawiam

Mirek

E tam, ściemniasz :wink: Jeśli pokażesz mi legalny kwitek, że 10 m3 wywieźli Ci za 23 zł to..... masz we Wrocławiu piwo :D

Witam

Ta, a nataniej to sobie wylać za płot, jak może kosztować 23zł jak u mnie w gminie muszą płaciś coś ok. 5,5 zł/m3 do zlewni. Skoro biorą mniej to oznacza że wylewają gdzieś na łące albo w lesie. To trochę jak chwalić się, że kupiło się tani materiał co z tego że kradziony, grunt że tani.

Kiedys ktos powiedzial ze z idiota nie warto dyskutowac, bo sciagnie na swoj poziom i wygra, bo jest na nim bezkonkurencyjny. Wszystko w temacie.

Witam

Ta, a nataniej to sobie wylać za płot, jak może kosztować 23zł jak u mnie w gminie muszą płaciś coś ok. 5,5 zł/m3 do zlewni. Skoro biorą mniej to oznacza że wylewają gdzieś na łące albo w lesie. To trochę jak chwalić się, że kupiło się tani materiał co z tego że kradziony, grunt że tani.

• 3 weeks później...