Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec 25 KW - problem z dyżym spalaniem i ustawieniem

karambek

Recommended Posts

Witajcie Forumowicze.

Z racji tego, że jestem tutaj nowy muszę się przywitać.

Piszę do Was ponieważ mam problem z piecem. Może wszystko od początku.

Od marca tego roku jestem szczęśliwym posiadaczem pieca 25 KW z podajnikiem na ekogroszek wyposażonym w sterownik firmy NEGROS. Od listopada rozpocząłem sezon grzewczy w moim domu oraz porządne użytkowanie kotła. No i tu pojawił się problem. Mija miesiąc, a ja nie mogę wyregulować właściwie swojego pieca tak aby dziennie nie zjadał 50 kg ekogroszku. W tej kondycji piec pochłonie tyle pieniędzy, że nawet nie chce o tym myśleć. Przeczytałem wszystkie fora odnośnie ustawień oraz obejrzałem wszystkie filmy na youtube i dalej nic jak bierze dwa worki tak bierze. Po konsultacji z serwisem tego urządzenia doradzono mi, że mam przestawić całość ustawień na:

Tz 50 stopni,

Czas podawania 15 sekund,

Czas przestoju 60 sekundy,

Moc dmuchawy 40%.

Zauważyłem, że przy normalnym grzaniu piec potrzebował 25 minut aby dojść do zadanej temperatury, spadła ona o dwa stopnie (tak ustawiona histereza) w ciągu 8 minut. A i tak dalej pochłania dwa worki dziennie.

Na tę chwilę mam poniższe ustawienia:

Tz 48

Czas podawania 8 sekund,

Czas przestoju 32 sekundy,

Moc dmuchawy 20%.

Nie wiem co mam dalej robić. Serwis twierdzi, że mam słaby ekogroszek mimo, że próbuje już dwóch rodzajów najwyższej kaloryczności w graniach 26-28KJ. Dom ocieplony piętrowy z ocielonym dachem i połową ścian (budownictwo z lat 80tych), grzejniki wymienione na nowe w zeszłym roku. Temperatura w domu w granicach 20-21 stopni z tym, że spalanie ogromne. Zawuażyłem, że szybko spada tempaeratura na piecu.

Doradźcie proszę co w takiej sytuacji bo powoli moja cierpliwość się kończy. Miało być tanio i eko. Póki co jest drogo i wkurw.

Edytowane przez karambek

Nie piszesz czy masz jakieś niedopały czy przesypuje ci opał , ale zasada zawsze ta sama aby było oszczędnie to nie może być za dużo powietrza , ma spalac spokojnie na granicy kopcenia plus leciutko dodanie powietrza , palnik nie może palić jak acetylenowy , na dzień dobry zmniejsz nadmuch oraz wydłuż czas przerwy w podawaniu .

Po konsultacji z serwisem doradzono mi, że mam zwiększyć ilość ekogroszku w retorcie ponieważ spala się ona w niej i jest trochę za nisko.

Poniżej zdjęcie w trakcie nadzoru:

https://zapodaj.net/05e3e58c99737.jpg.html

Oraz w trakcie rozpalania:

https://zapodaj.net/2c793aa9db77b.jpg.html

Na zdjęciach widać dym i sam gadasz o kopceniu.

Tu nie dym chodzi tylko o duże spalanie , czytaj zanim napiszesz , w podajnikowcach nie może być za dużo powietrza bo ciepło wydmuchiwane jest kominem i tyle i aż tyle , nic o dymie tu nie było ani sadzy a zdjęcia są dobre i sadzy ani dymu tam nie ma tylko spalony opał i to wszystko tylko sęk w tym że tam za bardzo się pali i zwiększanie dawki paliwa jeszcze zwiększy spalanie , fajne doradce z tego serwisu qwa mać .

O, widzę że wyliczenia były dla sprawności kotła z 80% (przecież serwis tak mówił) a tu ledwo 50% wychodzi. Nie ty pierwszy i nie ostatni. Według mnie mtdeusz może pomóc bo ja wiem,że on wie ale... :no:. Ty w swoim kotle możesz raczej tylko wyregulować sterownik ja w swoim będę dalej walczył z przeróbkami i jestem blisko żeby wychodziło więcej niż 50%. Oczywiście wzór to PIEC z Kirgistanu.:yes:

Jestem w trakcie oczekiwania na serwis czyli tych, którzy ten piec wyprodukowali. Podobno będę sprawdzali czy wszystko jest w porządku.

Mam duże obawy, że stwierdzą, że piec jest zbyt mały do mojego metrażu dlatego nie mogę go wyregulować, a co za tym idzie spalanie jest ogromne.

Na ten moment nie udało mi się nic wskórać ponieważ testuje już 3 rodzaj opału (ekogroszku).

Ustawienia pieca 10 sek/40 sek przestój i dmuchawa na 25%/TZ 47 st.

Może ma ktoś jakiś pomysł co może być nie tak?

Zakłądając,że kocioł to prawdziwe 25kW.... i jakiś atest choćby stary posiada....

(wątpię,że kupiłeś 5klasę, pewnie uparłeś sie na ruszt )

W skrócie w starszych kociołkach, gdzie sprawności najczęściej niższe, emisje wyższe, spaliny też wyższe...

25kW w III klasie oznacza spalanie na 1h ok 4kg ekogroszku 26-28MJ, czyli cos w granicy 100kg/24h jeżeli 25kW jest stale wymagane przez budynek

Dobra izolacja budynku, to mniejsze spalanie i mniej odczuwalne różnice w spalaniu przy zmianie temp. na zewnątrz, chata wiatrem podszyta >200mkw może Ci wciągac pod 50kg/24h. Kocioł to wyjątkowo tempe bydle i jedyne jego zadanie to uzupełnianie strat ciepła generowanych przez instalację oraz dany budynek.

Kotły 25kW ustawia się najczęściej 1:3, czyli 10/30sek czy 8/24-25sekund....

Ty masz 1:4, czyli nieco poniżej mocy znamionowej wg nastaw

Granice 50kg/24h to generowanie jakiś pi razy oko 13kW......

Tu nie dym chodzi tylko o duże spalanie , czytaj zanim napiszesz , w podajnikowcach nie może być za dużo powietrza bo ciepło wydmuchiwane jest kominem i tyle i aż tyle , nic o dymie tu nie było ani sadzy a zdjęcia są dobre i sadzy ani dymu tam nie ma tylko spalony opał i to wszystko tylko sęk w tym że tam za bardzo się pali i zwiększanie dawki paliwa jeszcze zwiększy spalanie , fajne doradce z tego serwisu qwa mać .

to kocioł 25kW, coś generuje takie a nie inne zapotrzebowanie (13kW to juz intensywne palenie), palenisko to jest raczej płaskie a nie wypukłe, więc dla 25kw paradoksalnie podniesienie kopca ma szansę obniżyć spalanie, rada serwisu na podstawie takich zdjęć jest słuszna. Z powietrzem ze względu na sterownik dwustanowy powalczyć można i obserwując schodzić z nim niżej

Żyłowanie palnika i palenie na płasko lub lekko wklęsło zniszczy ślimak i może uszkodzić żeliwo paleniska, ale jak kto lubi, kto bogatemu zabroni.

Blisko płaskiego to tylko całe żeliwne retorty pokroju brucerowatych, klasyczne, normalne fajeczki to palenisko lekko wypukłe.

Jam ma totalnie nieocieplonego kloca i grzeje tylko 100m2 i ~10kw starcza.

U mnie klocuszek plus garażo-magazyn nieco wyższy to łącznie jakieś 260-280m2, ocieplony mam dach, a tak to jak było budowane jakaś wata między ściany, garaż swoje generuje jak tylko temp. zewn spada. U mnie teraz na dobe (lekkie mrozy w nocy i nad ranem po zerowe okolice za dnia) idzie jakieś 35-40kg Karlika z PGG (26-28MJ), jak było cieplej stykało 17-25kg w duże mrozy pod -20 max. zapotrzebowanie to jakieś 75kg/24h

Ogólnie jednak teraz mam podobnie jak Ty, tj wystarcza ok 10kW przy 260/280m2 ale domy sa różne, więc 50kg/24h w chacie z lat 80-ych przy lekkich mrozach w nocy mnie jakoś nie dziwi

Dom ponad 200 m, piętrowy. Dach cały ocieplony i 1/3 ścian. Nie wiem gdzie może być problem. Zastosowałem ustawienia 1:3 i tak na nic się zdało. Duże spalanie jak było tak jest. Nie chce nawet myśleć o tym, że piec może być ponad wymiar albo za mały. Ma ktoś jeszcze jakiś pomysł?