karambek 06.12.2018 06:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2018 Zakłądając,że kocioł to prawdziwe 25kW.... i jakiś atest choćby stary posiada.... (wątpię,że kupiłeś 5klasę, pewnie uparłeś sie na ruszt ) W skrócie w starszych kociołkach, gdzie sprawności najczęściej niższe, emisje wyższe, spaliny też wyższe... 25kW w III klasie oznacza spalanie na 1h ok 4kg ekogroszku 26-28MJ, czyli cos w granicy 100kg/24h jeżeli 25kW jest stale wymagane przez budynek Dobra izolacja budynku, to mniejsze spalanie i mniej odczuwalne różnice w spalaniu przy zmianie temp. na zewnątrz, chata wiatrem podszyta >200mkw może Ci wciągac pod 50kg/24h. Kocioł to wyjątkowo tempe bydle i jedyne jego zadanie to uzupełnianie strat ciepła generowanych przez instalację oraz dany budynek. Kotły 25kW ustawia się najczęściej 1:3, czyli 10/30sek czy 8/24-25sekund.... Ty masz 1:4, czyli nieco poniżej mocy znamionowej wg nastaw Granice 50kg/24h to generowanie jakiś pi razy oko 13kW...... Jarecki. Mój piec to 25kw 4 klasy. Nie zdecydowałem się na zakup piątek bo to był nieco wyższy koszt. Dziś po raz kolejny ustawiam piec na 10s:30s. Zobaczymy jaki będzie efekt. A hydraulik i sprzedawca zapewniła, że więcej jak 25kg na dobę ten pod nie będzie palił. Czuje się oszukany. Gdybym wiedział że spalanie będzie takie duże zastanowilabym się nad piecem gazowym :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 06.12.2018 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2018 (edytowane) W ocieplonym budynku generalnie tak powinno być, czyli na uzupełnianie strat ciepła coś do tego worka max.wg starszych publikacji pewnego instytutu większość kotłów przez ok. 80%dni sezonu grzewczego pracuje w okolicy i poniżej 30%mocy na uzupełnianie strat ciepła a tylko 20%dni sezonu wymaga mocy pod 60%mocy i bardzo bardzo rzadko bliżej znamionowej wg dobrze robionych wyliczeń doboru kotła. Jak masz jednak starą chatę >200m2, to ciężko oczekiwac cudów przy lichym czy prawie żadnym ociepleniu, jak węgla Ci schodzi pod 50kg, to gaz zjadłby Cię razem z butami..... To już jednak nie komuna i spalanie dużych ilości węgla tanie nie jest, tu trzeba izolować. Kocioł może byc dobrze dobrany, bo mrozów pod -20 czy -25st.C jeszcze nie było, wówczas Twój budynek pokaże, czy kocioł musi spalac pod 90-100kg (25kW = ok. 4kg/h pracy) a okolice 30%mocy kotła 25kW to jakieś 0,8 pod 0,85kg/h, co na dobę wychodzi w granicy 20kg........ Aby było taniej szukac musisz:1. Błędów w wykonaniu instalacji grzewczej2. Zrób drobne sprawy tj wełna ociepl sobie odcinek czopucha (łączenie kotła z kominem, wszystkie rurki w piwnicy daj w otuline ocieplejącą (jak wydasz na otuline na całą kotłownię 100zł to już będzie hooook a urwać coć urwiesz3. Zobacz, czy możesz w danych pomieszczeniach obniżyć temp. (termostatami na grzejnikach czy chociaż manualnym przydławieniem danych grzejników)4. Jak nie masz termostatów na grzejnikach, to pomyśl chociaż o termostatcie pokojowym, on odetnie pompkę jak będzie osiągnięta t.zadana powietrza w pomieszczeniu referencyjnym i tak tez cos urwac możesz5. Przy tak dużym zapotrzebowaniu pal dobrymi paliwami np. skarbek z Piekar lub bobrka, Pieklorz z Chwałowic czy Karlik z PGG i oby zakup takiego był szczęśliwy i nie trafiła się partia o wyższym RI, bo będzie kłopot ze spaleniem i będzie koksować. Edytowane 6 Grudnia 2018 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 06.12.2018 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2018 Coś mi tu nie pasuje.Żeby było 25kw to trza spalić 100kg węgla? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 06.12.2018 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2018 Coś mi tu nie pasuje. Żeby było 25kw to trza spalić 100kg węgla? 25kW na paliwie 26MJ to dla 3-4klasy średnio 4kg/h w procesie spalania 4 x 24godziny w dobie = 96kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistrzu123456789 15.12.2018 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2018 Witajcie Forumowicze. Z racji tego, że jestem tutaj nowy muszę się przywitać. Piszę do Was ponieważ mam problem z piecem. Może wszystko od początku. Od marca tego roku jestem szczęśliwym posiadaczem pieca 25 KW z podajnikiem na ekogroszek wyposażonym w sterownik firmy NEGROS. Od listopada rozpocząłem sezon grzewczy w moim domu oraz porządne użytkowanie kotła. No i tu pojawił się problem. Mija miesiąc, a ja nie mogę wyregulować właściwie swojego pieca tak aby dziennie nie zjadał 50 kg ekogroszku. W tej kondycji piec pochłonie tyle pieniędzy, że nawet nie chce o tym myśleć. Przeczytałem wszystkie fora odnośnie ustawień oraz obejrzałem wszystkie filmy na youtube i dalej nic jak bierze dwa worki tak bierze. Po konsultacji z serwisem tego urządzenia doradzono mi, że mam przestawić całość ustawień na: Tz 50 stopni, Czas podawania 15 sekund, Czas przestoju 60 sekundy, Moc dmuchawy 40%. Zauważyłem, że przy normalnym grzaniu piec potrzebował 25 minut aby dojść do zadanej temperatury, spadła ona o dwa stopnie (tak ustawiona histereza) w ciągu 8 minut. A i tak dalej pochłania dwa worki dziennie. Na tę chwilę mam poniższe ustawienia: Tz 48 Czas podawania 8 sekund, Czas przestoju 32 sekundy, Moc dmuchawy 20%. Nie wiem co mam dalej robić. Serwis twierdzi, że mam słaby ekogroszek mimo, że próbuje już dwóch rodzajów najwyższej kaloryczności w graniach 26-28KJ. Dom ocieplony piętrowy z ocielonym dachem i połową ścian (budownictwo z lat 80tych), grzejniki wymienione na nowe w zeszłym roku. Temperatura w domu w granicach 20-21 stopni z tym, że spalanie ogromne. Zawuażyłem, że szybko spada tempaeratura na piecu. Doradźcie proszę co w takiej sytuacji bo powoli moja cierpliwość się kończy. Miało być tanio i eko. Póki co jest drogo i wkurw. Sproboj przymknąć klapkę na wentylarorze na jakieś 1,5-1 cm możesz też przymknąć klapkę na czopuchu jeśli posiadasz ale z wyczuciem nie na maxa możesz wstawić zawirowywacze spalin do pieca zwiększ tez temp zd na 55 i nie podajesz jakie masz ustawienia na podczymaniu a to też ważne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karambek 22.12.2018 05:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2018 Sproboj przymknąć klapkę na wentylarorze na jakieś 1,5-1 cm możesz też przymknąć klapkę na czopuchu jeśli posiadasz ale z wyczuciem nie na maxa możesz wstawić zawirowywacze spalin do pieca zwiększ tez temp zd na 55 i nie podajesz jakie masz ustawienia na podczymaniu a to też ważne Panowie, Testuje już 5 rodzaj ekogroszku i dalej jak spalanie oscyluje na poziomie ponad 50 kg na dobę tak dalej oscyluje. Chciałem dodać, że był u mnie serwis z własnym ekogroszkiem bo stwierdzono, że mój opał jest do niczego. Co się okazało po wklepaniu swoich ustawień serwisant stwierdził, że teraz będzie ok. I co? Dalej jak spalanie jest wysokie tak jest. Wysłał mi większe palenisko oraz termostat pokojowy póki co testuje palenisko choć już widzę, że tak i tak na nic się zda i nie przyniesie niższego spalania. Klapka na wentylatorze przymknięta tak jak piszesz, czopuch zamknięty całkowicie, temperatura zadana to 50 st. Następnie na podtrzymaniu co 4 min przedmuch, krotność podawania 2, oraz obroty dmuchamy 35 %. Proszę pomóżcie mi z tym piecem bo mnie naprawdę już szlag trafia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 22.12.2018 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2018 200m2 słabo docieplonego domu, bo 2/3 ścian niedocieplona, nie wiadomo czy jest podpiwniczenie, jeśli tak, to piwnice pewnie niegrzewane a strop parter-piwnica pewnie słabo docieplone. Przy braku piwnic, też pytanie jak wygląda izolacja posadzki. Co z oknami? Może i wymienione na nowe dobrych kilka lat temu, też nie wiadomo jak ze wspólczynnikiem przenikania ciepła, uszczelki i przedmuchy szczególnie przy wietrze. Kawał sporego domu, wiele nie urwiesz z tych 50 kg. Próbować trzeba ale przy obecnych temp. zewn. 25 kg na dobę to chyba nierealne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karambek 22.12.2018 07:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2018 200m2 słabo docieplonego domu, bo 2/3 ścian niedocieplona, nie wiadomo czy jest podpiwniczenie, jeśli tak, to piwnice pewnie niegrzewane a strop parter-piwnica pewnie słabo docieplone. Przy braku piwnic, też pytanie jak wygląda izolacja posadzki. Co z oknami? Może i wymienione na nowe dobrych kilka lat temu, też nie wiadomo jak ze wspólczynnikiem przenikania ciepła, uszczelki i przedmuchy szczególnie przy wietrze. Kawał sporego domu, wiele nie urwiesz z tych 50 kg. Próbować trzeba ale przy obecnych temp. zewn. 25 kg na dobę to chyba nierealne. Do ocieplony jest w 2/3 łącznie z dachem. Okna wymienione na plastikowe. Co zauważyłem i mnie niepokoi to to, że w domu jest ciepło i temperatura rośnie, a w piecu się wychładza i nie trzyma tej temperatury. Dziwne zjawisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 22.12.2018 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2018 Dużo z tego nie urwiesz, za słabo docieplony a metraż spory. Może jeszcze piwnica niegrzana a izolacja podłogi kiepska? Wysokość pomieszczeń standardowo 2,5m czy wyższa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistrzu123456789 02.01.2019 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2019 Panowie, Testuje już 5 rodzaj ekogroszku i dalej jak spalanie oscyluje na poziomie ponad 50 kg na dobę tak dalej oscyluje. Chciałem dodać, że był u mnie serwis z własnym ekogroszkiem bo stwierdzono, że mój opał jest do niczego. Co się okazało po wklepaniu swoich ustawień serwisant stwierdził, że teraz będzie ok. I co? Dalej jak spalanie jest wysokie tak jest. Wysłał mi większe palenisko oraz termostat pokojowy póki co testuje palenisko choć już widzę, że tak i tak na nic się zda i nie przyniesie niższego spalania. Klapka na wentylatorze przymknięta tak jak piszesz, czopuch zamknięty całkowicie, temperatura zadana to 50 st. Następnie na podtrzymaniu co 4 min przedmuch, krotność podawania 2, oraz obroty dmuchamy 35 %. Proszę pomóżcie mi z tym piecem bo mnie naprawdę już szlag trafia. Sproboj tego może pomoże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts