maszter 29.11.2018 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2018 WitamJaki jest prawidłowy sposób murowania ściany nośnej składającej się z półtora maxa ? Muruje się na przekładkę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmys 01.12.2018 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 Trudno chyba znaleźć wykonawcę, który podejmie się takiej techniki. Mamy XXI wiek... Murowanie z Maxa generalnie jest dość upierdliwe i czasochłonne i mało kto chce z niego robić. Zostaje system gospodarczy. Z ceramiki to już lepiej pójść w nowocześniejszy Porotherm - jest bardziej precyzyjnie wykonywany, nie trzeba spoinować w pionie i ma radykalnie lepszą izolacyjność akustyczną. Oczywiście pytanie co cię skłoniło, żeby murować z maxa i to w dodatku w tak ekstrawaganckim układzie? Być może za tym stoi jakaś myśl technologiczna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maszter 02.12.2018 21:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2018 Porotherm to dziadostwo, materiał kruchy, ścianki cienkie, sypie się to więc klient nie chce. Ceramika to moc i tradycja. Współczynnik przenikania ciepła bez znaczenia bo i tak dociepla się 20 cm styropianem to wychodzi prawie pasywniak. Półtora max. z racji tego ,że jak będziesz kuł pod hydraulikę, peszel kładł, światłowody, kablówkę itd. to ci z tego Maxa wiele by nie zostało:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 02.12.2018 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2018 A co to za rodzej ściany na 1,5.......... jak były takie ściany to szlo 1 + pustka (czasem jakaś izolacja) + 0,5....... znam wersje odwrotną (wiem że zła) 0,5+pustka +1 ale to co pytasz to 1,5 + styro............hm nie spotkałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 03.12.2018 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 Jakie wymiary tego maxa? I dlaczego nie możesz postawić z niego normalnie?W aji sposób bruzdy mają przeciąć ten pustak? Ustawiasz go w ścianie abys widział 19 cm i mur robisz normalnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 04.12.2018 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 Też buduję z maxa, z sentymentu do ceramiki tradycyjnej . Wg mnie sam max 29 cm wystarczy, nawet z kuciem. Po co doklejać jeszcze kolejne 9 cm muru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maszter 04.12.2018 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 ekmot_p bo tak u nas budują. Nikt nie chce z samego max. bo ściany wydają się być mało masywne. Niektórzy pobudowali z jednego max. i niestety w zimie na ścianie od strony północnej pleśń ( przy niedocieplonym domu). Kolejna wada to gorsza akumulacyjność ścian - dom szybko się nagrzewa ,ale i szybciej się wychładza. Przy grubych murach , przeszklonych ścianach w lecie jest chłód ,a przy cienkich (robi się piekło) i bez klimatyzacji się nie obejdzie. Koszt budowy zwiększa się o jakieś 4% ,ale co to 4%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 04.12.2018 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 Ale jak jest dawany ten max, wzdłuż czy w poprzek? Ściana z maxa może mieć albo 29 albo 19 cm, w zależności jak będzie położony. Widzę, że masz w opisie Warszawa - czyli ta sama okolica co moja i ja takiej metody o jakiej piszesz nigdzie nie widziałem. Ściana grubości 29 cm jest wystarczająco masywna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts