Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PRZEMARZANIE OKNA HS NA STYKU SKRZYDŁA Z FIXem - TO NORMALNE ?????

Recommended Posts

Witam

To mój pierwszy wpis na forum.

Mój niepokój budzi fakt, że przy temperaturze -6 stopni na zewnątrz, przemarza okno HS zamontowane przez firmę Petecki.

A mianowicie na styku ramy skrzydła przesuwnego z ramą, która jest na stałe osadzona " FIX ", w szczelinie między nimi na samym dole przy progu dzisiaj rano termometr elektroniczny pokazał mi temperaturę, która jest poniżej zera.Na wyświetlaczu komunikat " Lo " czyli temperatura jest poniżej zera. Jak sprawdzałem trochę wyżej to pokazywało 0,2 stopnia, i im wyżej to temperatura rosła , ale nie przekroczyła 8 stopni.

Wydaje mi się też , że na samym dole gdy przykładam rękę to czuć podmuchy powietrza, chyba że jest to efekt dużej różnicy temperatur i wytwarza się tam obieg. W domu mamy 22-23 stopnie.

Proszę o opinie czy to normalne, że okno HS tak przemarza, ponieważ takie informacje uzyskałem od firmy Petecki " że to jest najzimniejsze miejsce okna, i w oknach HS jest to normalne, ponieważ nie występuje w nich domknięcie typowe, tylko zasunięcie uszczelek, które nachodzą na siebie"

Wspomnę jeszcze , że okno było dwa razy poprawiane po zamontowaniu, ponieważ, było krzywo obsadzone, nie trzymało pionu.

Co mogę zrobić w takiej sytuacji ?? ponieważ nie wyobrażam sobie co będzie jak na zewnątrz będą temperatury -15 , -20 stopni, a w domu mamy malutkie dziecko.

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam

Witam

To mój pierwszy wpis na forum.

Mój niepokój budzi fakt, że przy temperaturze -6 stopni na zewnątrz, przemarza okno HS zamontowane przez firmę Petecki.

A mianowicie na styku ramy skrzydła przesuwnego z ramą, która jest na stałe osadzona " FIX ", w szczelinie między nimi na samym dole przy progu dzisiaj rano termometr elektroniczny pokazał mi temperaturę, która jest poniżej zera.Na wyświetlaczu komunikat " Lo " czyli temperatura jest poniżej zera. Jak sprawdzałem trochę wyżej to pokazywało 0,2 stopnia, i im wyżej to temperatura rosła , ale nie przekroczyła 8 stopni.

Wydaje mi się też , że na samym dole gdy przykładam rękę to czuć podmuchy powietrza, chyba że jest to efekt dużej różnicy temperatur i wytwarza się tam obieg. W domu mamy 22-23 stopnie.

Proszę o opinie czy to normalne, że okno HS tak przemarza, ponieważ takie informacje uzyskałem od firmy Petecki " że to jest najzimniejsze miejsce okna, i w oknach HS jest to normalne, ponieważ nie występuje w nich domknięcie typowe, tylko zasunięcie uszczelek, które nachodzą na siebie"

Wspomnę jeszcze , że okno było dwa razy poprawiane po zamontowaniu, ponieważ, było krzywo obsadzone, nie trzymało pionu.

Co mogę zrobić w takiej sytuacji ?? ponieważ nie wyobrażam sobie co będzie jak na zewnątrz będą temperatury -15 , -20 stopni, a w domu mamy malutkie dziecko.

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam

To proszę sobie odpowiedzieć na pytanie, czy wiedząc, że będzie tak, jak jest kupiłby Pan takie drzwi HS? Jeśli nie wiedział Pan, że tak będzie, to dlaczego Pan nie wiedział? Moim zdaniem ma Pan otwartą drogę do zasadnej reklamacji ze względu na art. 4 ust. 2 w związku z art.6 ust. 1 ustawy z dnia 23 sierpnia 2007 r.

O przeciwdziałaniu nieuczciwym praktykom rynkowym oraz art. 546.1 § 1 K.c. Życzę powodzenia.

Pomijając to co napisał wyżej poprzednik: ja bym sprawdził czy progu jest prosty. Być może ono zwyczajnie opadło (w całości, z progiem) z braku dostatecznego podparcia i zrobił się łuk. Ew. drugiej przyczyny szukałbym w niedokładności produkcji w mocowaniu uszczelek. Ale to są tylko gdybania..

Pomijając to co napisał wyżej poprzednik: ja bym sprawdził czy progu jest prosty. Być może ono zwyczajnie opadło (w całości, z progiem) z braku dostatecznego podparcia i zrobił się łuk. Ew. drugiej przyczyny szukałbym w niedokładności produkcji w mocowaniu uszczelek. Ale to są tylko gdybania..

Fin, a niby dlaczego nabywca ma sprawdzać, czy coś jest proste, czy krzywe i dociekać przyczyny? Przyczyna jest mu obojętna, skutek jest niedopuszczalny, więc reklamacja zasadna, a że firma się wykręca, (głupio), to cóż... widać taka to firma.

Dziękuje za wszystkie odpowiedzi.

Wczoraj byłem w firmie Petecki zgłosić ten problem, sam kierownik powiedział, że tak nie może być że przy -6 jest minus wewnątrz.

Choć to nie pierwsza już reklamacja w tej firmie związana z oknami i obawiam się , że problem może nie być tak po prostu rozwiązany, ponieważ walczę z nimi praktycznie od momentu zamontowania okien i rolet - czyli od marca.

Czy mogę wystąpić o zwrot kosztów za okno, czy tylko o naprawę ???

Pozdrawiam

• 3 weeks później...

W konstrukcjach podnoszono przesuwanych czasami dochodzi do zmarszczenia/wyrwania uszczelki od spodu skrzydła jezdnego na wskutek niewłaściwej obsługi.

Po prostu ktoś nie obróci klamki o pełne 180st na dół tylko do połowy , skrzydło podniesie się tylko częściowo , uszczelka się marszczy przy przesuwie lub wyrywa z wrębu. To doprowadza do niekontrolowanej infiltracji powietrza w tym obrębie i efekt jest jaki jest.

Oczywiście przyczyn takiego stanu może być więcej ale ta jest równie prawdopodobna i wcale nie tak rzadko spotykana. Wtedy niestety trzeba za taką naprawę zapłacić a nie szukać paragrafów na obojętnie "jaką to firmę"...

Pomijam informacje, że HST mają nieco inna klasę szczelności - ale to raczej jest odczuwalne przy naporze wiatru z którym tu raczej nie mamy do czynienia

Edytowane przez lolek30

• 2 months później...

Witam

Niestety do dnia dzisiejszego wada nie została usunięta, przy której z kolei wizycie serwisu okazało się, że próg aluminiowy" stopa " jest wygięty do dołu. od boku okna do środka - 120 cm długości , występuje wygięcie około 3-4 mm. serwis stwierdził, że to też może być przyczyna, ponieważ takie okno powinno być zamontowane w poziomie aby okno jeździło poprawnie na prowadnicy.

Z ciekawostek okazało się, że w oknie w sypialni, występuje bardzo duży przewiew na zawiasach ( mogę przesłać film na maila, jeżeli ktoś jest zainteresowany ) - ogień zapalniczki jest zdmuchiwany przez powietrze wylatujące z obudowy zawiasu. Diagnoza serwisu Petecki - Ta konstrukcja okna i zawiasów tak ma i jest to normalne.

ogólnie TRAGEDIA, dzisiaj składam kolejną pisemną reklamację , bo od miesiąca nikt się ze mną nie kontaktował, aby rozwiązać te problemy.

Pozdrawiam

jeśli HS ma doła i to aż takiego...nic dziwnego - skrzydło z fixem się nie schodzi te 3 mm przekłada się na górze na o wiele większą szczelinę

Ewidentny błąd montażowy i to faktycznie może być przyczyną - po prostu skrzydło nie zaziębia się z fixem i jest tam nieszczelność

ogólnie TRAGEDIA, dzisiaj składam kolejną pisemną reklamację , bo od miesiąca nikt się ze mną nie kontaktował, aby rozwiązać te problemy.

Pozdrawiam

A co było w poprzedniej? Reklamujesz na podstawie gwarancji, czy reklamacja na podstawie rękojmi? Bo to dwa, diametralne różne pojęcia.

HS bardzo modne rozwiązanie, ale zwrócić trzeba uwagę, że np. jak producent na okna daje 5 lat gwarancji to na HSa tylko 2 lata.

To jest potężna masa. Nie chcę bronić producentów bo oni zarabiają solidnie w przeciwieństwie do montażystów. Coraz mniej osób chce pracować przy oknach przez takie własnie problemy.

A reklamacje składasz do producenta czy do montażysty, który zapewne okna też sprzedał?

??? Sorry ale nie rozumiem

Albo ktoś potrafi montować HSa i wie że tu na szynie jezdnej dokładność to +- 0.5mm i prawidłowe podparcie albo nie wie więc nie jest montażysta

To już nie te czasy że montaż prawie za friko

I tu wchodzimy w temat klientów I ceny za usługę i nie rozwijajmy go

Montazysci z doświadczeniem ale też ceniacy swoją pracę doliczajacy bez mrugnięcia okiem dodatkową kasę za pająka i dźwig gdy szyba waży pond 150 kilo mają pełne ręce roboty wbrew pozorom bo klientów do których pewne podstawowe sprawy docierają jest coraz więcej

Powtarzam prawdę nie raz tu głoszona

Nawet najlepsze okna za bardzo duże pieniądze bardzo łatwo zepsuć oszczędnościami na ich montażu

Hmm...krótsza gwarancja dlatego że HS? Jakoś się z tym nie spotkałem wśród firm z którymi miałem przyjemność swego czasu wspolpracowac

Jeśli dobrze zrozumiałem, to opisywany HS "stoi" na podporach montażowych. Jeśli tak jest... to toalna porażka w przypadku takiego okna! Skąpstwo. I tandeciarstwo sprzedawcy. Już lepsze w tym przypadku jest podmurowanie!

Nie doczytałem - HS podparty HEICO?

Raaaany odstrzelic

Od dawna mówi się tu i nie tylko tu że to najgorsze rozwiązanie z możliwych ale....fakt....tanie

Stwarza problemy przy montażu i później

Kto winny ?

Klient czy sprzedawca (monter) nie mnie oceniać ale kolejny przykład jak to "atrakcyjna" cena ludzi zaslepia

A co było w poprzedniej? Reklamujesz na podstawie gwarancji, czy reklamacja na podstawie rękojmi? Bo to dwa, diametralne różne pojęcia.

Jak jest różnica reklamowanie na podstawie gwarancji a rękojmi ??? Proszę o podpowiedź, jak lepiej napisać w piśmie ???

Poprzednie reklamacje dotyczyły błędów w montażu, ramy okienne były powyginane, okno HS nie było zamontowane w pionie ( trzy razy poprawiali je, żeby było w pionie ) .

Onho HS stoi na "Stopie/ progu" aluminiowym - około 23cm wysokości. Czy to po takim czasie ( montaż w zeszłym roku w marcu ) można w ogóle poprawić, czy taki element nie nadaje się już do poprawy - wyprostowania. I czy całe okno przez to nie nadaje się już do użytku ze względu na jakieś wygięcia, wypaczenia itp ???

Dziękuje za pomoc

Pozdrawiam